Nejste přihlášen/a.
Koupil jsem od farmáře větší množství česneku, protože to, co prodávají v supermarketech, je katastrofa. Teď bych potřeboval, aby mi co nejdéle vydržel. Bydlím v bytovém domě, ve sklepní kóji je teplo. Poradí někdo? Děkuji.
1x
Již několik let kupuji od farmáře z Moravy česnekovou pastu (90% drcený česnek, 10% sůl) a jsem naprosto spokojen. Spotřebuji cca 2kg pasty za 1 rok, někdy i více. Neotevřené balení 1 kg skladuji za pokojové teploty, po otevření v lednici. Nikdy jsem neměl problémy s kažením.
Pokud potřebuji čerstvý česnek, vždy koupím 1-2 paličky pro přímou spotřebu, ale to se mi povede tak 2-3x do roka.
PS: Pastu si můžete vyrobit doma, kromě česneku a soli v ní nic jiného není.
1x
Teď jste koupil větší množství česneku? Předčasně sklizený, nevyzrálý, neusušený. Nebo kdo ví odkud je. Pasta, olej, zpracování. Čerstvý v palicích neuchováte.
V tuto dobu 100% ne. Časově to není možné. Na uskladnění se sklízí konec června, pak sušit a upravit.
Jestli je vyzrálý a usušený, tak vyrostl ve Španělsku nebo jižní Francii (stejný jako v obchodě). Tento česnek se sklízí v polovině července, takže to vážně časově nesedí. Případně to může být česnek loňský, dobře uskladněný. Letošní a v Česku vypěstovaný určitě ne. Popis odrůdy: Česnek sadbový Th/...
Tak to jo, to se omlouvám. Jen mě nenapadlo, že by někdo mohl koupit rok starý česnek ve větším množství a ještě se ptát, jak ho co nejdéle uchovat.
0x
Moc možností není...
1. Nastrouhat česnek na jemném struhátku a prosolit 20% soli (80 dílů česneku + 20 dílů soli), skladovat v chladničce, nebo 2. Nastrouhaný česnek (bez soli) usušit a pak podrtit v kuchyňském sekáčku (=moje varianta).
Také bydlíme v paneláku a veškerou úrodu česneku zpracováváme elektrickým sekáčkem na pastu, 10 % soli bohatě stačí, při pokojové teplotě se to nekazí. Otevřenou sklenici už raději necháváme v chladničce.
Abychom neměli byt plný sklenic už od podzimu, skladujeme sklizený česnek v zahradním domku co nejdéle, ale jen do prvních větších mrazů. Pak už se musí zpracovat, protože pasta z přemrzlého česneku často zmodrá. Na chuť a funkci rostlináře to nemá vliv, ale vypadá to divně, takže to nemůžeme nikomu dát.
0x
Rozdat ho známým a kupovat jen co do měsíce spotřebuji. Udělat z něj pastu by šlo pak na vaření. Ale na topinku si musím natřít ten stroužek čerstvý, pasta už není ono.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.