Nejste přihlášen/a.
Zdravím,
při výkopech jem zjistil, že ocelová vodovodní trubka od darlingu do domu vede sotva 50 cm pod zemí, jednom úseku možná i míň. Dříve nad ní byla hospodářská budova, nevytápěná, ale přece jen zvyšovala průměrnou teplotu a suchá půda lépe izolovala. Sice jsme na JM u Brna, ale při poslední zimě, kdy se týdny držely teploty pod nulou a v noci bylo i kolem -14°C jsem znervózněl a nechával jsem vodu raději kapat. Výměnu trubky zatím neplánuji, stejně asi bude nahrazena obecním vodovodem, ale napadlo mě v nekritičtějším místě, kde je trubka nejblíže povrchu, zakopat XPS desky. Vycházím z toho, že v zimě půda promrzá shora a zámrzný mod se postupně posouvá do hloubky, kde oproti němu jde teplo země (i Země) a menší oblast půdy kolem trubky je i trochu vyhřátá prútokem vody. Myslíte, že to může pomoct?
Moje optimistická představa velmi přibližného rozložení teplot je na obrázku, napravo s deskou.

5x
My jsme si vodou zvykli dost šetřit, délka potrubí je cca 40 m, když si v zimě představím tu velkou plochu nad trubkou, která vymrzá a oproti ní dole malá trubka, která dejme tomu u čerpadla bude mít těch 10°C, ale na konci trubky už ten teplotní rozdíl od země velký nebude, tak to zase naní až tolik tepla. Samozžejmě, dokud je voda aspoň trochu v pohybu, zamrznout by neměla. Napadlo mě, že bych pro klidnější spánek zkusil vyvrtat vrtákem sondu do země a měřil tu teplotu v 40 cm, protože zatím mohu jen hrubě odhadovat. Třeba bych zistil, že je tam 5°C a že se stresuji zbytečně.
2x
"Vycházím z toho, že"---vycházíte dobře.
Osobně bych nařezal XPS, slepil třeba pěnou do tvaru "U". Nechal vykopat k trubce, vložit izolaci a zahrnout. Páč truba se bude ohřívat od proudící vody, takže to teplo co nejvíce uchovat pod XPS
Tady někdo neumí číst. Psal jsem, že může nastat taková situace a já vám to hned vysvětlím. Ve slabě proudící vodě se začnou tvořit krystalky ledu, které jsou velmi pomalu unášeny proudem, a jelikož mají spoustu času, rostou a mají tendenci se zasekávat do sebe. Pokud najdou vhodné místo, začnou se tam štosovat a můžou v tom místě vytvořit špunt.
"Voda prostě pod 0°C"...voda neklesne pod nulu, páč tomu právě zabrání průtok vody, které je mezi 7-9°C v podzemí.
Řešíme tu problém promrznutí země až k trubce, což se u špatně zakopaného potrubí stát může. Nebo ne?
Orione, jasně že to řešíme, ale už jste zkusil ve velkém mrazu, pustit vodu, zdali v průtoku zamrzla?
Mě se to ještě nestalo. A to v zimě často používám hadici s vodou. (Vždy jí pak uklidím do tepla).
Ale v Rusku, nebo na Antarktidě by to asi zamrzlo, ale u nás ne.
V Rusku je sice všechno na levačku, ale fyzikální zákony tam platí stejně. Voda z řádu vám pochopitelně nezmrzne, protože je teplá, ale jděte se v zimě podívat na nějaké ledopády, tam uvidíte názornou ukázku toho, že i rychle tekoucí voda po ochlazení pod nulu ztuhne (ta co netuhne a teče dál má pár desetin stupně nad nulou).
Jistě máte pravdu, i proud vody zmrzn, ale zde není Rusko. I rybník zamrznou u nás. Takový mráz tazatel nebude mít v podloží, navíc bude trubku stále ohřívat studniční voda.
0x
Že to pomůže je jisté, ale efekt to bude mít jen tehdy, když se deska položí co nejblíže k trubce. V té výšce jak jste to nakreslil to podle mě bude mít efekt zanedbatelný.
Mimochodem, domněnka, že velmi slabý průtok vody v trubce zabrání zamrznutí je mýtus, dokonce může nastat situace, kdy se tím ucpání trubky uspíší. Voda prostě pod 0°C přechází do pevného skupenství a je jedno, jestli teče nebo ne. Pokud je dostatečný průtok, krystalky ledu se stihnou odplavovat, pokud ne, krystaly se postupně proplétají, až se trubka ucpe.
0x
Zvažte variantu jestli za podobné peníze oproti tepelné izolaci nebude lepší koupit rovnou Pe trubku a tu uložit hlouběji, kór když je už část výkopu uděláno. Ze studny budete moci dále používat i když bude napojení na vodovod, alespoň na splachování kde je velká spotřeba vody.
No to není tak jisté, že U je lepší než deska. Záleží co potřebujete docílit, jestli únik tepla z trubky, nebo únik tepla ze země pod trubkou. Pokud v trubce teče voda hodně studená, cca na úrovni okolní zeminy, izolace na trubce ztrácí význam, více užitku dá deska, protože potřebujeme, aby zem pod trubkou ohřívala trubku namísto toho, aby ohřívala vše nad sebou a ztrácela teplo rychleji, než je dodáváno z hlubších vrstev.
0x
Zdravím,
Pokud máte už rozkopané místo kde vede potrubí tak bych ty XPS desky tam dal ,popřípadě přímo na trubku topný kabel např. agron.cz/... ,ten bych zapínal při větších mrazech.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.