Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zvýšení tepelné izolace potrubí v zemi uložením XPS desek

Od: tomkk®

Zdravím,
při výkopech jem zjistil, že ocelová vodovodní trubka od darlingu do domu vede sotva 50 cm pod zemí, jednom úseku možná i míň. Dříve nad ní byla hospodářská budova, nevytápěná, ale přece jen zvyšovala průměrnou teplotu a suchá půda lépe izolovala. Sice jsme na JM u Brna, ale při poslední zimě, kdy se týdny držely teploty pod nulou a v noci bylo i kolem -14°C jsem znervózněl a nechával jsem vodu raději kapat. Výměnu trubky zatím neplánuji, stejně asi bude nahrazena obecním vodovodem, ale napadlo mě v nekritičtějším místě, kde je trubka nejblíže povrchu, zakopat XPS desky. Vycházím z toho, že v zimě půda promrzá shora a zámrzný mod se postupně posouvá do hloubky, kde oproti němu jde teplo země (i Země) a menší oblast půdy kolem trubky je i trochu vyhřátá prútokem vody. Myslíte, že to může pomoct?

Moje optimistická představa velmi přibližného rozložení teplot je na obrázku, napravo s deskou.

Zvýšení tepelné izolace potrubí v zemi uložením XPS desek

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x
Asi záleží, jak často spíná čerpadlo vodárny. Věřím, že i ta cca 12°C voda ze studny okolí trubky udržuje relativně teplé. Vodu ze studny máme na splachování (cca 10 lidí v domě) a hloubku jsem vůbec neřešil, i když pro jistotu jsem souběžně s trubkou dal 3x1,5 cyky kabel, že tam v nejhorším budu posílat pár voltů a hromadu ampér přes nějaký trafo, ale nikdy to nebylo potřeba i navzdory hloubce jen kolem čtvrt metru (v trávníku) a jen několika centimetrů pod slupkou betonu v chodníku u nepodsklepene části domu. Voda slouží ještě pro praní, kdy je dle sezóny prihrivana fotovoltaikou nebo přes deskový výměník krbovkami, takže tam mám teploměr a při vypnutém ohřevu ukazuje celoročně kolem 12-14 stupňů. Studna je stará kopaná 8m hluboká, voda dle odběru a počasí cca 2-6m.
hodnocení

My jsme si vodou zvykli dost šetřit, délka potrubí je cca 40 m, když si v zimě představím tu velkou plochu nad trubkou, která vymrzá a oproti ní dole malá trubka, která dejme tomu u čerpadla bude mít těch 10°C, ale na konci trubky už ten teplotní rozdíl od země velký nebude, tak to zase naní až tolik tepla. Samozžejmě, dokud je voda aspoň trochu v pohybu, zamrznout by neměla. Napadlo mě, že bych pro klidnější spánek zkusil vyvrtat vrtákem sondu do země a měřil tu teplotu v 40 cm, protože zatím mohu jen hrubě odhadovat. Třeba bych zistil, že je tam 5°C a že se stresuji zbytečně.

hodnocení

2x

"Vycházím z toho, že"---vycházíte dobře.

Osobně bych nařezal XPS, slepil třeba pěnou do tvaru "U". Nechal vykopat k trubce, vložit izolaci a zahrnout. Páč truba se bude ohřívat od proudící vody, takže to teplo co nejvíce uchovat pod XPS

km
hodnocení

0x

teoreticky to tak bude
nevím ale, jestli stojí za to se tím zabývat...

riva
hodnocení

0x

Preventivní zásahy dělá, když nemám roupama co dělat.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2026 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]