Nejste přihlášen/a.
Zdravím,
při výkopech jem zjistil, že ocelová vodovodní trubka od darlingu do domu vede sotva 50 cm pod zemí, jednom úseku možná i míň. Dříve nad ní byla hospodářská budova, nevytápěná, ale přece jen zvyšovala průměrnou teplotu a suchá půda lépe izolovala. Sice jsme na JM u Brna, ale při poslední zimě, kdy se týdny držely teploty pod nulou a v noci bylo i kolem -14°C jsem znervózněl a nechával jsem vodu raději kapat. Výměnu trubky zatím neplánuji, stejně asi bude nahrazena obecním vodovodem, ale napadlo mě v nekritičtějším místě, kde je trubka nejblíže povrchu, zakopat XPS desky. Vycházím z toho, že v zimě půda promrzá shora a zámrzný mod se postupně posouvá do hloubky, kde oproti němu jde teplo země (i Země) a menší oblast půdy kolem trubky je i trochu vyhřátá prútokem vody. Myslíte, že to může pomoct?
Moje optimistická představa velmi přibližného rozložení teplot je na obrázku, napravo s deskou.

4x
My jsme si vodou zvykli dost šetřit, délka potrubí je cca 40 m, když si v zimě představím tu velkou plochu nad trubkou, která vymrzá a oproti ní dole malá trubka, která dejme tomu u čerpadla bude mít těch 10°C, ale na konci trubky už ten teplotní rozdíl od země velký nebude, tak to zase naní až tolik tepla. Samozžejmě, dokud je voda aspoň trochu v pohybu, zamrznout by neměla. Napadlo mě, že bych pro klidnější spánek zkusil vyvrtat vrtákem sondu do země a měřil tu teplotu v 40 cm, protože zatím mohu jen hrubě odhadovat. Třeba bych zistil, že je tam 5°C a že se stresuji zbytečně.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.