Nejste přihlášen/a.
Zdravím všechny, a přicházím s otřepanou otázkou, která se řešila snad stokrát, ale mě stále schází odpověď. Chystám se zateplit starý dům, ze smíšeného zdiva. Spodek domu je mix opuky a cihly o tlouštce 60-70cm, štítové zdi jsou cihla 15cm. Nezaznamenal jsem vzínající vlhkost. Cílem není primárně zateplení, ale vyrušení tepelných mostů ve štítových zdech, kde se štít setkává se zateplením střechy a s tlustou 70cm zdí. Zde se sraží voda. Přesah střechy je cca 10cm (hrana závětrného oplechování), takže min. je třeba, aby 3cm (nos plechu) byl přes fasádu. Jak by jste řešili zateplení, bez protahování přesahu? Také z oken by se staly doslova střílny kdyby se dala hodně tlustá izolace. Moje myšlenka byla, do štítu dát PIR desky 5-6cm a na spodní zdi 10cm vatu. Napadla mě i myšlenka na spodek dát jen izolační omítku, v přízemí nejde tak o zateplení, ale mám strach, abych tepelný most nepřesunul na jiné místo. V domě kromě štítových zdi v podkroví nemáme problém s vlhkostí a plísní, a nerad bych něco takového způsobil. Můžu se ve spoustě věcí mýlit, přeci jen na tohle téma nemám praxi, jen co jsem se dočetl. Nějaké myšlenky a nápady? Určitě jsem vynechal nějaké důležité informace, takže rád doplním tenhle vyčerpávající dotaz. Díky a hezký den všem
5x
0x
Ty PIR desky jsou v dnešní době nejlepší volba ohledně "tepelné izolace a ceny". Dříve se půdy moc nevyužívaly k obývání, tak se to jen udělalo tak, aby tam nefoukalo a nemuselo se to ošetřovat/vyměňovat jako např. u dřeva. Pokud je pod těmi cihlami co jsou těch 15 cm širší zdi, je možnost tam přidat další "dnešní" lepší cihly, jako je skořepinová cihla nebo pórobetonové, případně to vyměnit celkově. Problémy tam jsou občas potom s trámama apod.
0x
Tak jsem si asi 2x přečetl Váš text, zkusím sdělit svoji zkušenost s podobným zateplením.
" Nezaznamenal jsem vzínající vlhkost."...ale to neznamená, že zdivo není vlhké. To by odporovalo fyzice.
" Přesah střechy je cca 10cm" ...to lze vyřešit.
" Jak by jste řešili zateplení, bez protahování přesahu?" ...Já bych to vyřešil celkově tak, abych opravdu zateplil a odstranil tepelné mosty. Páč i styk PUR-PIR desky a vaty bude tepelný most.
" Také z oken by se staly doslova střílny" ...od kolika centimetrů jsou střílny? Nebo krásně široký parapet na kytky. Někdo dělá i šikmé špalety.
" do štítu dát PIR desky 5-6cm a na spodní zdi 10cm vatu" ... máte spočítaný tepelný odpor ve štítě a ploše? Vy nechcete zateplit kvalitně?
" 10cm vatu" ...fasádní desky, či provětrávané zateplení.
" přeci jen na tohle téma nemám praxi" ... a co se obrátit na bezplatné poradedenství EKIS.
dle místa stavby a dojít tam na konzultaci. Zde se můžete dovědět i špatné rady, co někteří poradci tvrdí jako správnou radu. Ale to je ve všech tématech diskuze.
Odpovídám všem najednou, tak snad v tom nebude zmatek,
Vodorovná hydroizolace zde není, a ted už je nereálné ji dělat. Podloží je opuka. Pro jistotu se bude dělat drenáž a hydroizolace u soklu. Samozřejmě ve zdech nějaká vlhkost určitě je, ale není to tak, že by šla zevnitř zaznamenat. Pravda je taková, že nebýt tepelného mostu ve štítu, nezateploval bych, ale udělal bych jen fasádu. Takže to opravdu směřuji k tomu, abych se zbavil tepelného mostu. Zateplení beru jako benefit. PIR vs vata by v takových tloušťkách měly mít podobné tepelně izolační vlastnosti, aspon podle údajů. PIR vs omítka by samozřejmě tepelný most vznikl. Co se týče vaty, neupřesnil jsem to, myslel jsem tím 10cm lepené vaty. Jak jsem řekl, chci těm zdem pomoct, ne uškodit. Na poradenství EKIS se podívám díky za tip ![]()
Pane Jiří, je jen na Vás, jak se rozhodne.
Zde taky řešil podobný problém.
" a ted už je nereálné ji dělat" ---vždy lze najít způsob, jak to provést.
" Pro jistotu se bude dělat drenáž a hydroizolace u soklu" ...mnohokrát vysvětleno, že toto je k ničemu a dům to neodvlhčí
Přeji úspěch, ať uděláte cokoliv.
Pokud bude zdivo suché, tak natáhne vlhkost z vlhkého podloží, které bude vlhké, při dešti.
.
Drenáž je dírkovaná trubka, do které možná zateče voda, ale dírkami zase proteče do podloží.
Něco jiného je meliorace pozemku.
jinak meliorace vyuzivaji/vyuzivaly derovane i nederovane potrubi, plastove i keramicke. a voda odteka i tim derovanym, protoze tam nema odpor podlozi, je to pro ni nejsnazsi cesta.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.