Nejste přihlášen/a.
Ještě maličkost. Namaloval jsem si schéma protože projevila přání mít ještě na každém stolku lampičku. Pokud se připojím do vypínače číslo 7 a číslo 6 tak mi to vychází, že lampičky budou svítit jen tehdy když bude zhasnuté hlavní světlo. Mám pravdu, nebo to jde ještě jinak? Mám elektriku silnoproud a tam se moc elektroinstalace nedělaly, tak se omlouvám.
4x
Klasické zapojení 6-7-6 (schodišťák - křížák - schodišták) je na obrázku dole.
---
Ne, žlutozelený se nesmí přeznačovat.
Ale určitě tady uslyšíte, že je to jen pro vaši potřeby a to že nevadí.

1x
Z bezpečnostních důvodů se vypínači přerušuje fáze.
Tak, jak to máte udělaný, je častý případ, neznamená to ale, že to je správně.
Možností je spousta. Třeba jeden vypínač na zdi, který skutečně odpojuje světlo (přijímač) od elektřiny a pak nekolik bezdrátových vypínačů (třeba radiových), které komunikují s přijímačem a mění jeho stav ON/OFF. Ty bezdrátové nemusí být jako klasické vypínače na zdi, ale třeba položené na nočním stolku. Baterie vydrží roky.
Vysílače s přijímačem se musí spárovat a tak může být počet ovládaných přijímačů a vysílačů prakticky neomezený.
Obdobně to máte třeba s klimatizací, nebo bezdrátovým zvonkem.
Lustrák jsou dva vypínače v jednom, svítí jedna půjlka lestru nebo druhá, případně celý lustr svítí, nebo je potmě.
Pro ovládání z více míst jsou schodišťáky a křižáky.
Ovládání osvětlení výrobních hal, podzemních garáží, velkých prodejen, ..., se dělá pomocí tlačítek a stykačů, hlavně z důvodů spínání vysokých výkonů, píšu jen pro úplnost, pro domácí použití se nehodí kvůli vyšší ceně.
0x
Pro klasické ovládání z více míst na to musí být, zjednodušeně řečeno, "připravena elektrika", tedy natažené kabely, a pak stačí zapojit na konce "schodišťáky", to je minimum pro ovládíní ze dvou míst a pak pro každé další místo jeden "křižák".
Výhodou je, že můžete mít libovolné světlo.
Já osobně mám asi dva roky ve třech místnostech LED "žárovky"z ACTIONu na dálkové ovládání, jsou na závit E27 (hovorově velký závit). Nastavit lze několik úrovní jasu, zhruba 8, teplotu bílé, pak je tam několik barev, několik bláznivých blikáníá barev a krom obyčejného zhasnutí poměrně unikátní funkce, zhasnutí po minutě. Cena 80 Kč, je dostupná i na prodejně, pro zajímavost jsem se dnes díval a stále je mají. Nevýhoda je, že DO nekoupíte samostatně, ale cena i s žárovkou je srovnatelná s cenou klasického vypínače. DO si dáte, kde potřebujete. V DO je lithiová 3V CR2032, běžně k dostání a zatím jsem ji nepotřeboval měnit.
action.com/...
Další možnost jsou (nejen) světla pro "chytrou domácnost". Nemám s tím žádné zkušenosti.
0x
Lze řešit jako je zvykem v některých zemích nebo hotelech, pomocí bistabilního (pulzního) relé. Místo vypínačů je spínač (zvonkový) a stačí pouze 2 vodiče. zde jedno zmožných relé
To je pomerne čisté riešenie. Akurát buď ho dáte do rozvádzača alebo ak ho necháte v izbe, bude trošku cvakať. Len nekúpte schodištové relé s časovačom! ![]()
p. Cukrář; Tohle je asi, určitě nejpošetilejší odpověď v celém vláknu. K čemu je.
Svítidlo (i zásuvka atd) potřebuje pro svoji činnost vodič ochranný a dva pracovní. Na přepínání je potřeba dva korespondenční. Tazatel si bude muset vybrat, na zamyšlený způsob použití tam má málo vodičů. Už dávno nemáme padesáté roky, kdy bylo možné si "nulák někde vypůjčit".
Za situaci nelze vinit ani toho dotyčného elektrikáře (až na nešikovně zvolené barvičky). Pokud to neměl v zadání, proč by měl chystat složitější a dražší instalaci jen proto, že si majitel může dodatečně něco vymyslet. Podle mě není jiné řešení než natahat další kabely.
0x
"Lze to řešit nějak jinak bez nového pokládání kabelů?"
Nelze. Tedy tak, aby to odpovídalo předpisům.
NELZE ale přitom se to tak docela běžně dělalo, máme to taky, černá, hnědá zelená do schodišťáku. Určitě to bylo v rozporu i s tehdejšími předpisy. Ale v době, kdy nebylo tak dobré zásobování se to asi posuzovalo jinak než dneska (nebo to prostě nikdo nekontroloval).
NELZE:
nelze jezdit pod vlivem, ale denně tak někteří jezdí.
nelze jezdit na červenou, ale denně tak někteří jezdí
nelze jezdit nepřiměřenou rychlostí, ale denně tak někteří jezdí
nelze jezdit nalepený na auto před Vámi, ale denně tak někteří jezdí
Bagatelizace?
Jo, jezdí se tak. Taky je denně spousta bouraček a skoro denně mrtvola. Podobně fáze na zelenožlutý zemi, kdy si někdo sáhne nebo jí zapojí na kostru...
Tazatel se beztak evidentně rozhodl pro pulzní relé a tlačítka...
Obecně - potřebuješ uzemnit vanu, je tam zelenožlutej drát. Nakrásně si shodíš jistič, vanu uzemníš, nahodíš jistič a můžeš se směle jít koupat ![]()
Ten zákaz i přeznačení zelenožlutýho vůbec neni pitomost, pitomost je být línej natáhnout novej kabel. Bohužel lenoši jsou, takže když děláš cokoli na elektrice, tam nesmíš důvěřovat ale měřit jak to tam vlastně je.. Indie hadr.
Je to stejný jak ty odstupy aut - dokud všechno jede normálně tak se nic nestane. Jakmile se ale semele něco nečekanýho a ten vepředu musí na brzdu, tak ten vzadu nemá čas ani prostor na reakci a už to lítá.
p.Cukrář; Tohle je asi, určitě nejpošetilejší odpověď v celém vláknu. K čemu je.
Svítidlo (i zásuvka atd) potřebuje pro svoji činnost vodič ochranný a dva pracovní. Na přepínání je potřeba dva korespondenční. Tazatel si bude muset vybrat, na zamyšlený způsob použití tam má málo vodičů. Už dávno nemáme padesáté roky, kdy bylo možné si "nulák někde vypůjčit".
Za situaci nelze vinit ani toho dotyčného elektrikáře (až na nešikovně zvolené barvičky). Pokud to neměl v zadání, proč by měl chystat složitější a dražší instalaci jen proto, že si majitel může dodatečně něco vymyslet. Podle mě není jiné řešení než natahat další kabely.
Příspěvek patří tady.
0x
S těmi lampičkami na nočním stolku to dopadlo jak? Tam snad stačí nezávislý přívod a místní vypínač, ne?
Případně může být "chytrá žárovka" s možností změny barvy světla, dálkovým ovládáním a nastavitelnou dobou vypnutí, ale podle mého je to zbytečný nesmysl.
0x
Nejsem elektrikář, ale pustil jsem se doma do předělání všech vypínačů a zásuvek k lampám. Všude jsem instaloval inteligentní vypínače propojené s WIFI. Všechny propojovací kabely jsem z krabiček vyhodil a použil jsem právě zmiňované hnědé a modré. Nyní ovládám světla ze čtyř míst plus z mobilu (eWeLink) plus přes Alexu (není nutná).
Výhody: zvládl jsem to bez problémů i když nejsem elektrikář, není to drahé, kdykoli si vypínače na světla zpřehazuji přes mobil
Nevýhody: je to jemná elektronika a vypínačů mám více než 30. Cca jednou za 3 roky jeden odejde. Hlavně pokud děti moc po něm plácají. Naštěstí není až tak velký problém je vyměnit.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.