Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Kontrola bytového rozvaděče

Od: denny

Ahoj, v bytě je zapojen bytový rozvaděč dle uvedeného schématu. Můžete mi prosím napsat, zda je takové zapojení v pořádku či nikoliv,případně co doplnit, aby to splňovalo současné normy. Ze svorkovnice PEN není realizováno uzemnění, což by nejspíš mělo být. Vůbec nevím jak takové uzemnění provést. Děkuji za nápady,připomínky.

Kontrola bytového rozvaděče

37 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

bear
hodnocení

0x

Montujte vždy chránič a za něj JEHO jističe.

Nikdo nemá chránič na konci a jeho jističe na samém začátku.

Udělej chránič a bum, bum, bum tři jističe, pak zase chránič a 5 jističů.

Pak oba propoj hřebeny.

Překresli a znovu mrknu.

doplněno 10.04.26 18:24:

A 10mm2 stačí táhnout jen PEN z chodby.

Chrániče máte 25A, takže předpokládám, že na chodbě máte stejně jistič 16A (pokud máte 25A hlavní jistič, tak chrániče nakupte 32A).

Vodiče pak vydrátujete dle hlavního jsitiče. Stačí pro klid duše 4mm2 na hlavní propoje svorkovnic.

denny
hodnocení

Děkuji za odpověď, rozvaděč už je takto zapojen. Asi z estetické stránky to není úplně ideální, ale pozice proudového chrániče a jističů nebude mít na funkci vliv. Přestavbu nemám v plánu. A co to přizemneni? Řešil byste to nějak?
denny
hodnocení

Myslím, že původně tam byl pouze jeden chránič na určité okruhy. Některé okruhy (asi světla a okruh,kde je lednice) byly nechráněné. Druhý proudový chránič tam byl pravděpodobně doplněn později, proto asi to divné uspořádání.
bear

Tak to přezapoj. Aby jsi pochopil = Aby se v tom teď prase vyznalo.

Bych chtěl vidět tu drátovou klemu. Naněkolikrát přeseknutý drát není spolehlivé řešení.

Maximálně klemovat drátev v jednom kuse vhodně naholeném a naohýbaném.

PEN přizemnit v bytě pomocí 10mm2 na vstupní potrubí (vodo,topo,plyn)

denny
hodnocení

Jističe s příslušným chráničem jsou propojeny měděným hřebenem, na schématu to vypadá jako proklemovani drátem, ale je tam napsáno, že je tam hřeben. A jak jsem psal níže, přestavba není v plánu (i když je to takové nepřehledné), šlo mi spíše o správnost zapojení.

riva
hodnocení

0x

Dnes už máme jističochrániče jednomodulové, tedy zabírají stejně místa jako jistič. Pak je každý obvod nezávislý na ostatních a v případě závady se snadněji najde příčina.

trtr
No nejsem elektrikář, ale toto kombo, je-li skříň prostorná a umožňuje použít sólo strojky, tak oblíbené moc není. Proč asi? Protože, co je kombinace něčeho, je vždy rizikovější a pouze kompromis!
denny
hodnocení

Něco jako celoroční pneu

hodnocení

0x

Nevidím nějaký hlavní vypínač nebo něco s touto funkcí, co by vypínalo všechny pracovní vodiče.

Už jsem to tady několikrát doporučoval a ještě jsem byl za blba, že tohle dnes nikdo nedělá, že stačí obyčejný jistič jako hlavní vypínač a že si přece nebude kupovat drahý jistič, co vypíná i N-vodič ...

denny
hodnocení

Hlavní vypínač tam není, pouze jistič (16A) v rozvaděči na společné chodbě.

Svorkovnice PEN a N bych rozdělil už jako přípravu na nové obvody T-N-C-S.

Čistý PEN má musí mít modré označení na koncích u připojení a je po celé délce označen barevnou kombinací zelená/žlutá.

---

viz také Rozdělení PEN

https://www.poradte.cz/elektronika/31957-rozdeleni-pen.html

Hlavní vypínač tam není, pouze jistič (16A) v rozvaděči na společné chodbě.

To je běžné řešení, třebaže nevypíná všechny pracovní vodiče. Na společné chodbě je také elektroměr, což?

denny
hodnocení

Ano, přesně tak.

111®
hodnocení

0x

jsou přehozeny N svorkovnice- jo nejsou ale je to tedy značně nepřehledné. Předrátovat

denny
hodnocení

Nepřehledné to určitě je, to souhlasím. Jiný způsob jak to předrátovat, aniž by se měnily pozice jističů a chráničů, mě nenapadá. Ale spíš než přehlednost mě zajímala správnost zapojení. Chrániče na test reagují, odpojí příslušné okruhy.
bear

Jak to předrátovat bez přehození pozic?

To snad ne?

Už jen ty hřebeny jsou evidentní, kam půjdou...

bear

... předtím to nemohl zapojovat elektrikář, ale nějaká pí...

Nechápu tahat klemu z jednoho konce na druhou, když to jde takto.

Kontrola bytového rozvaděče #2
denny
hodnocení

Mě opravdu jiný způsob, jak to "prodrátovat", aniž bych přeházel moduly, nenapadá.?..třeba přívodní fáze je v hliníku a musí být připojena k chrániči na spodní svorku. Nemůžu s ní hnout, asi by se ukroutila.
bear

Se koukni na obrázek. S přívodní fází jsem ti nijak nehnul!

V hliníku nesmí být PEN 10mm2, ale 16!

denny
hodnocení

Přívodní PEN je od rozvaděče, který je na chodbě. Kabel je vedený ve zdi a je to skutečně 10mm2, hliník. Tak asi před padesáti lety byly jiné normy.

111®
hodnocení

0x

A proč se tedy ptáš, když s tím nechceš nic dělat? To nevěříš kutilovi co to bastlil?

bear

... se chtěl pochlubit svým veledílem.

Alespoň to připojení drátů do PEN má správně.

denny
hodnocení

Já jsem se zajímal o správnost zapojení. Jediný co asi pořeším, bude to přizemneni. Možnost prizemnit na plynové trubky (jak někdo psal výše) by byla asi proveditelná.
denny
hodnocení

Děkuji za to opravené schéma. Ale takto to udělat nepůjde. Jak jsou vlevo ty tři jističe, tak tam musí být hřeben dole, pokud by byl nahoře tak bych dolů fázové vodiče nepřipojil (nedostatečná délka).
bear

U těch N svorkovnic bych přívodní drát vedl doprostřed a z šíny odvody po stranách ven.

Ne přívod z kraje.

Toto řešení je důležité z hlediska tekoucích proudů a přetížení té svorkové kolejničky. Ale zde se bavíme do 25A, tak je to více méně jedno.

u PENu to máš.

I když taky by jsi to měl udělat líp. Třeba takto je to perfektní:

viz odkaz

poradte.cz/...

Kontrola bytového rozvaděče #3
bear

No, tak potom co se dá dělat...

Nejlépe to vyrubat ven a udělat znovu.

Ale zapojení je "funkčně" správné.

Ovšem na bezpečnost je důležitá i estetika a přehlednost. Nikdo v zakrytovaném rozvaděči nečeká chránič na jednom konci, že obsluhuje jističe na začátku.

Jako kačena s káčtama za sebou se to zapojuje. Chránič a u něj jeho jističe. Takto to čeká i laik.

denny
10.04.26 19:57
hodnocení

Děkuji.

111®
hodnocení

0x

Přízemní přes plyn vyžaduje nejen samotné propojení ale také správné přemostění plynoměru, protože při jeho výměně dojde k přerušení prizemneni. Na to jsi speciální svorky. Prizemneni nemůže byt slabší jak 6mm2

denny
hodnocení

V bytě plynoměr není, uživatel používá k vaření elektřinu.

111®
hodnocení

0x

Tak je to proveditelné nebo ne. Ty tam nebydlíš?

denny
hodnocení

V bytě nebydlím. To přizemneni je proveditelné, rozvaděč je cca 2 m od plynových trubek. Takže z PEN svorkovnice bych natáhl vodič (6-10 mm2) a pomocí svorek bych ho upevnil na plynovou trubku. Jediný problém by byl dostat se zkrz zeď (příčka), ale to by 15cm vrták měl zvládnout.

@denny : pozor na rozdiel medzi ochrannym pospojovanim a uzemnenim. Urcite nerobte nejake spoje len vo vasom byte PEN - plynove potrubie, to moze byt nebezpecne.

jir
hodnocení

0x
Podle současných předpisům nesmí být na jeden proudový chránič připojeno více jak jeden světelný okruh (tedy jistič).
Dále pak na světelné okruhy musí být použity chrániče typu A, reagující i na pulsující unikající proudy. Chrániče typu AC, reagující jen na střídavou složku unikajícího proudu jsou zakázány. Je to kvůli bezpečnosti, kdy stejnosměrná složka může znecitlivět chránič AC a ten potom nemusí reagovat.
denny
hodnocení

Oba chrániče jsou typ A...a zde bohužel tedy na jeden chránič jsou připojeny 2 jističe na světla. A že ty chrániče AC jsou zakázány?...a proč se tedy stále prodávají?
jir
Aby nevznikla mýlka: na světelné okruhy a tam, kde jsou spotřebiče se spínanými zdroji, je Áčko povinné. Dnes to je tak, že prakticky všechny spotřebiče mají v sobě spínané zdroje...
Pokud je tam zásuvka na cirkulárku, tak tam samozřejmě stačí AC.
denny
Děkuji za vysvětlení

111®
hodnocení

0x

A to prizemneni je ve všech bytech? Aby ti pak netekl proud prizemnenim z celého baráku. Mastam někde pospojovaní třeba bojleru?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2026 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]