Nejste přihlášen/a.
No ... chtělo by se jednoduše odpovědět: neřešíte. Ale jestli má být dům zateplený kvalitně, mělo by zateplení zasahovat i pod úroveň terénu alespoň 50cm. Protože takhle vám bude dům promrzat od země. Takže já osobně bych to řešil.
1x
Jak píše Peter, styrodur a podobné izolanty (EPS Sokl a mnohé) se dávají tam, kde bude k izolantu přístupná vlhkost.
Osobně jsem pro pěnový polyš (expandovaný) až k zemi. Takže není nutnost Styrodur.
Šedý, až černý polyš je dražší, má lepší lambdu. Pokud pojedete v bílém polyši, použijte jeden druh.
"...že jste pro pěnovy(expandovany) polystyren..."
Poměr cena a výkon. Je to nejdostupnější a nejvíce používaný polyš, určený k zateplování. Používá se od šedesátých let...
EPS 70F.
Tomáši, to je v pořádku, jen se ptejte. Páč když je na stavbě černý polyš, lešení musí být opatřeno sítí, aby nesvítilo sluníčko na polyš. Dříve se dávalo i jiné lepší lepidlo na EPS NEO 70F.
Několikrát jsem řešil reklamaci, když slunce svítilo na okno, to hodilo odraz na parapet, kde byl černý polyš a byla tam díra...
Šedý polyš je sice asi o 20% dražší než bílý, ale zase má o 20% lepší izolační vlastnosti. Tzn. na 10 bílého stačí 8 šedého. Cenově to vycházelo prakticky nastejno. Se šedým ušetříte na délce kotvení. Kolik ale stojí polyš aktuálně se nemám odvahu podívat. Ale asi máte koupený bílý. Dnes bych rozhodně nic nekupoval a počkal, až půjde cena zase dolů
" Šedý polyš je sice asi o 20%"
Mně to ale vychází skoro na 27% (26,8)
Ale každý máme svoje počty..
Proto se více používá bílý polyš, proto se ve většině stavebnin drží jen bíly polyš...ale to má i své jiné důvody...
Jasně, že mám i jiný názor. Páč ze zkušenosti vím, že je mnohdy zbytečné dávat hmoždinky. Pak se i vykreslují kolečka na fasádě.
Lepení, bez dodatečného kotvení připouští i norma ETICS a ETAG 004. Mnozí tvrdí, že do výšky 8 metrů netřeba. Hmoždinky mají být tam, kde je možnost sání větrem. Nikoliv aby spadla deska dolů.
Znám mnoho baráku, které namají hmoždinky. Na školení se občas ukázal "oloupaný polyš". Školitel vždy říkal, že v tomto případě šlo o více souběhů závad.
---------------
Nekotvené systémy
V dnešní době již výrobci lepidel a potažmo celých systémů ETICS dokážou garantovat systém bez nutnosti kotvení. Dle ETAG 004 se pak jedná o ETICS "čistě lepený" nebo "lepený s doplňkovým mechanickým kotvením" , kde zatížení se plně roznáší lepenou vrstvou. Mechanické připevňovací prostředky se používají hlavně k zajištění stability po dobu zatvrdnutí lepicí hmoty a působí jako prozatímní spojení k vyloučení rizika odtržení. Mohou rovněž zajišťovat stabilitu v případě požáru.
zdroj: mujdum.cz/...
a mnoho jiných
"Ty prokreslene hmozniky vzniknou jak?" ***vzniká tepelný most.
"Chtel bych tomu zabranit protoze to pak vypada skarede...chci da hmozdinku pak dat aj tu polystyrenovou zatku" **** i s tou zátkou se to obžas vykresluje.
Pokud to není vysoko, tak hmoždinky nedávejte. Kvalitně přilepené, to určitě bude držet.
Budete lepit lepidlem, nebo pěnou?
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.