Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, aktuálně pracuji na zakázce elektroinstalace do bytu. V průběhu soutěže jsem oceňoval položkový rozpočet, po konci výběrka se podepsala smlouva o dílo na základě nabídky z oceněného rozpočtu. Investor si aktuálně vymyslel použití poměrně nestandartních zásuvek/vypínačů, kde jejich cena je dvojnásobná než běžný standart. V nákupních cenách jsem počítal strojky celkem za 45tis, ale nákup investorem požadovaných strojků jsem za 80tis. Na můj dotaz, že požadované strojky bude nutné řešit víceprací mi bylo odpovězeno, že se řídíme smlouvou a podepsaným rozpočtem, bez ohledu na výrobce požadované strojky a dále se o tom odmítal bavit. Byť na zakázce mám slušnou rezervu (jedná se o instalaci za 600tis), ta mě štve, že tím sám sebe okradu o 35tisíc. Jak v tomto případě postupovat?
Děkuji.
4x
A máte ve smlouvě nějak definované ty strojky, nebo tam máte, že si investor může nařídit jiné, nestandardní?
Pokud tam není, že investor si určuje typ, tak bych navrhnul, že podle smlouvy tam osadím běžné, a pokud budou chctít, tak pak udělám další smlouvu, kde za 100.000 + práce to předělám na ty nestandardní.
Nebo to udělám rovnou, ušetříme zbytečnou změnu, ale podepíšeme vícepráci.
3x
Myslím, že jste´´mladý´´ elektrikář, který jistě chce dělat svoji práci dobře a i si vydělat. To je v porádku..
Bohužel narazíte při zivnosti na ´´vykukové-zákazniky´´, kterí vás ohodnotí, že Vás mohou oškubat.. Může to vaše jednání, mladost, skromné-uprimné jednání...
Asi bych doporučil nechat si pomoc od zkušeného elektrikáře, na kterého si toto nedovolí...
Jo, a tohle, co se vám stalo...dokážou jen velké ryby, které se pohybuji v milionech a dělaji vetší zakázky.. Od těchto zakázek se raději držte spíše stranou...bude vás to často´´bolet´´.
1x
Rozpočet máte, pak je to celkem jednoznačné (tedy v případě že je rozpočet zpracován dobře).
Buď máte zcela konkrétní specifikaci materiálu a pak je nacenění rozdílu (nadstandardu) naprosto jednoduché.
Nebo konkrétní specifikaci neáte, nicméně i tak je v rozpočtu uvedena cena a v rozboru TOV bývá i konkrétní materiál.
Vícepráce je třeba smozřejmě nacenit "dopředu" a teprve po odsouhlasní ceny práce a dodávky provést.
V případě že investor nesouhlasí, pak bych dal věci dle původního rozpočtu.
Ale samozřejmě pokud to je invetor který chce dělat problémy, tak holt budete muset zvýšit hlas.
doplněno 08.04.26 10:12:
P.S.: V příští zakázce když budete tušit podobné problémy (a to časem s nějakou mírou pravděpodobnosti poznat dokážete) si prostě naceníte striktně zvlášť montáž a dodávku. Chcete pozlacené vypínače v ceně 15000Kč/ks, není problém...v rozpočtu jsem měl 500Kč/ks, rozdíl je 14500Kč, OK?
1x
Pokud si investor vymyslí změnu, která dílo podstatně prodražuje, nejste povinni ji provést za původní cenu. Máte právo na přiměřené zvýšení ceny, ale musíte ho oznámit bez zbytečného odkladu poté, co se o požadavku dozvíte. Vypracujte písemný dodatek k rozpočtu (nebo změnový list), kde jasně uvedete původní výrobek a jeho cenu, nový výrobek (přesný typ) a novou cenu, rozdíl v ceně (vícenáklad), který musí investor doplatit.
Na to se těžko odpovídá, záleží jak moc potřebujete udržet dobré vztahy s tímto investorem. V principu lze říci, že si nemůže výmýšlet ptákoviny, to by si také mohl nadiktovat úplné nesmysly. Asi jak tu padlo, ten člověk na vás zkouší, co mu projde.
@peter Jedná se o takto rozepsané položky:
- Spínač jednopólový, řaz. 1, 10A/230V, IP20, klapka+rámeček
- Spínač jednopólový, řaz. 5, 10A/230V, IP20, klapka+rámeček
- Spínač střídavý, řaz. 6, 10A/230V, IP20, klapka+rámeček
- Zásuvka 16A/250V, IP20, jednonásobná, s clonkami, rámeček
- Tlačítkový ovladač, řaz. 1/0, 10A/230V, IP20, klapka+rámeček
A tak podobně rozepsané veškeré prvky. V prováděcí dokumentaci byla stejná specifikace jako v položkovém rozpočtu.
Tak to bych mu řekl, že se budu řídit smlouvou a dám tam
- Spínač jednopólový, řaz. 1, 10A/230V, IP20, klapka+rámeček
...
podle své volby, tedy standardní, protože to smlouva tak popisuje, nestandardní věci by jako nestandardní byly zmíněny. Nebo, pokud tam standardní nechce, ať podepíše změnu smlouvy (s víceprácema, dražším materiálem atd.).
slaba - podle toho popisu není určený typ přístrojů, pouze specifikace. Takže co tam fyzicky bude je otázkou dohody. V projektu to ale mělo být uvedeno. To jste si měl ohlídat.
@ferax: většinou obhajuju zákazníka...v tomto směru, ale musím udělat výjimku...v právu je zhotovitel...pokud má oceněno něco v hodnotě plácnu 200,- tak nemůže očekávat (pokud není úplnej debil) něco co má hodnotu 1000,-
gilhad: a co je standardní, kde je to uvedeno? stadard má každý přece někde jinde
ferax: taky to tak vidím
0x
Dobrý den,
pokud nemáte ve smlouvě nebo v jiné dokumentaci uvedeny požadavky a konkrétní specifikace, tak bych investorovi argumentoval ekonomickým standardem, na který byla počítána kalkulace. Ideálně písemně. Má-li zájem o "prémiovou" variantu, není problém ale s písemným dodatkem. A v něm bych už pro vlastní klid přesně uvedl o co investor žádá. A další debata by byla také na základě písemného potvrzení aby se předešlo podobným "nedorozuměním"
Pokud by to odmítl, tak záleží, jak moc o daného zákazníka stojíte - zda se vyplatí se zakázku blokovat a jít třeba i do soudní pře nebo ztrátu oželet.
Možným kompromisem, ale za mě jen pro tento případ, by bylo rozložení více nákladů 50:50.
0x
0x
Chyba bola uz v ponuke / rozpocte, ked tam nebola konkretna znacka a dizajnovy rad vypinacov a zasuviek. Aj na sude by sa pod tym chapal bezny standard, cize nejaky zakladny rad Abb / Legrand / Schneider, kde su ceny plus minus rovnake, nie nieco 2x drahsie.
Teraz objednavatelovi zaslite pisomne odpoved :
na zaklade vasej poziadavky na montaz dizajnoveho radu XY oznamujem, ze tento nebol sucastou ponuky a rozdiel v cene je XY, zelate si bezne pristroje v povodnej cene alebo doplatite? Pripadne mozete ponuknut zmenu zmluvy, kde vy nechate z krabiciek trcat kable a cena sa znizi o pristroje a ich montaz. spekulant nech si potom hlada noveho majstra a kupi si sam pristroje.
0x
co je napsané v položkovém rozpočtu? Je tam uveden druh nebo výrobce? nebo je tam napsané klasické "vypínač jednopolový č.1" Co je napsané ve smlouvě? Byla k dispozici kniha standartů? Pokud ne, má zákazník smolíka a za běžný standard se bere ABB Tango a podobné vypínače v této cenové hladině... Pokud chce něco víc, mě to uvést v rozpočtu jako poznámku, zmínit ve smlouvě, mít knihu standardů s uvedenou cenovou hladinou či upozornit na to...
btw...co to je proboha za byt, že je tam práce za 600tis?![]()
0x
To nejsou vícepráce - montáž běžného strojku stojí stejně jako montáž luxusního (třeba keramického). To jsou materiálové náklady.
To je dohoda o standardu instalace. Na to jste měl myslet v návrhu smlouvy deklarací "běžný standard", nebude-li požadován jiný. Takhle to investorovi vysvětlete.
P.S.
Máte doklad, že investor požaduje konkrétní, dražší typy spínačů / zásuvek?
i když se jedná pouze o náhradu materiálu za jiný při stejné náročnosti práce...tak furt se to jmenuje "vícepráce / méněpráce"
termín vícepráce v legislativě neexistuje, leda tak: "změna díla", "rozšíření díla", "práce nad sjednaný rozsah"
nebuď zas hnidopich... když přijde na legislativu nazve se to normálně Dodatek...ale fakticky neznám jedinýho člověka co by tomu kdy říkal jinak než vícepráce/méněpráce...a to už jsem nějaký miliardy protočil...
...btw...když by přišlo na věc...změna díla je akorát tak to, že chceš původně postavit iglů a ve výsledku z toho bude týpí nebo bazén...
to byla jen poznámka. samozřejmě, že jazyků je více, legislativní, právnický a jazyk řady profesí.
0x
1/ chyba byla na začátku, pokud není definovaný typ, nebo alespoň finanční rozsah, nemůžete se moc divit
2/ v řemeslech se okrádá zákazník neustále skrýváním ceny za práci v ceně za materiál zcela běžně, tady se to otočilo, a vám se to vymstilo
3/ oni totiž ty stavební rozpočty (kros, rts, atp.) jsou stejná okrádačka zákazníka, kdy se neodděluje materiál a práce, ale počítá se to dohromady a navíc to odporuje konkurenčnímu boji a tlaku na cenu, z mýho pohledu je to na úrovni kartelových dohod, bohužel je to ale stále legální
4/ píšete, že tam máte slušnou rezervu. jiní měli rezervu ještě slušenější, protože s tímto stavem možná počítali, a proto nevyhráli. takže to z té slušné rezervy zatáhnete a jede se dál.
5/ jak postupovat? zkusíte se normálně rozumně lidsky dohodnout s investorem a pokud na to nepřistoupí, buď se na to vykašlete a nebo se budete soudit.. a nebo obojí.
hele...zase tady trochu ťápeš...
1) pokud není definovaný typ...je definována cenová hladina...jak jsem psal víš... pokud nacení zhotovitel něco co má hodnotu +/-500,- nemůže očekávat zakázník, že mu dodá něco v hodnotě 2000. A je jedno co to je..U veřejných zakázek je proto speciální termín "mimořádně nízká nabídková cena", kde tě zadavatel upozorní, že jsi mimo % cenovou toleranci vůči projekční ceně
2) ANO, tady máš pravdu
3) Tak tady jsi úplně mimo a nevíš, která bije..případně tomu sám nerozumíš.. 99% problémů vzniká tím, že s tím dělá někdo kdo neví, která páčka. Řeším tohle snad denně...a je jedno jestli je to RTS nebo KROS...obecně tyhle programy jsou stavěné hlavně na HSV ne na PSV, ale i tak PSV, konkrétně teda elektrikáři mají svůj program (do dneška nevím jak se jmenuje), který tohle podchycuje na stejné bázi. Ti to mají vyloženě rozepsané jak pro blbečky na jednom řádku. Samostatně montáž a samostatně materiál...Nejvíc mě tam sejří to, že tam dělají mezery mezi položkama, špatně se to pak edituje...
RTS má drtivou většinu ceníkových položek, stylem materiál a práce dohromady a pokud to tak není, tak je to tak, že nejdřív jsou vypsané v oddílu všechny práce samostatně a pak vždy na konci dílu materiál k těmto pracím zvlášť. Postupně však s ohledem na veřejné zakázky a ty mařeny co tomu taky nerozumí a kontrolují, hromadu položek rozpouští právě na samostatnou montáž a materiál, přesně kvůli takovým jelitům co tomu nerozumí a jsou schopni zaplavit zadavatele dotazy, že tam něco chybí a přitom nechybí. Tím zdržují celé výběrové řízení. Kdežto KROS ten jde od počátku co je vyrobený na ruku tady těm jelitům co neumí rozpočtovat a přidává hromadu zbyztečných položek, na kdejakou kravinu co si kdo vymyslí, že by mělo být zvlášť. A ještě jim to naservíruje tak, že všechny práce a k ní přidružený materiál dá pod sebe a dokonce tu materiálou položku ještě má modře zvýrazněnou. Za celou svou 15letou praxi rozpočtáře jsem se nesetkal s jedním jediným člověkem co by uměl rozpočtovat v KROSU. Respektive kalkulovat odbytovou cenu, ne vytvářet slepý výkaz...
A nějaké kartelové dohody? Vůbec...tam fungují jiné figle a triky...
4) ANO, když si to neuhádá, tak má prostě smolíka no
5) ANO, dohodnout, vysvětlit...soudit se určitě nebude na to vsází dneska každý.
Ad3: Opravdu ne...U většiny položek (i těch, kde je materiál i práce "dohromady") se dá velmi přesně "rozklíčovat" co která položka obsahuje a v jaké cenové kategorii. Pokud to bude přání zákazníka, šel by udělat i rozpočet, kde bude práce zvlášť a materiál zvlášť (přesně specifikovaný) a občas se to tak i dělá a musí dělat. Je to "jen" otázka ceny. Buď bude běžný rozpočet (např. oddíl ZTI) mít 200 položek souhrnných, nebo jich bude mít 500 a přesně specifikovaných. Ale asi to nebudete chtít platit a většina rozpočtářů to kvůli neskutečné pracnosti nebude chtít dělat (ale jak říkám, za peníze v Praze dům).
@2024: ale ANO...vždycky to jde rozklíčovat...ale to se opět vracím k tomu, že většina co to cení to neumí a lupe tam ceny akrát přes excel manuálně...takže ví prd...A zrovna ZTI to je vždycky kámen úrazu..Teď jsem jeden takovej rozpočet vracel zadavateli, že je to úplná s**čka.. ten tan míchal všechno co šlo..mu x krát napíšeš, že položky jsou jen materiál a chybí mu práce a on co udělá...dopíše ti k těm materiálovým položkám akorát D+M jak největší amatér...tak či tak...konkretizovat budeš akorát zařizovací předměty, u všech ostatních máš cenikové položky, a to co v ceníku není je R položka...a u zařízováků ten ceník zná akorát tak výrobky JIKA a když chceš jiné tak stejně použiješ obecnou položku "umyvadlo na šrouby A x B cm " s odkazem na knihu standardů...
To byla reakce na 3. od km...ne od tebe /tedy ve smyslu není to okrádačka a lze oddělit materiál a práci/.
Ano, nejčastěji se konkretizuji specifikace u zařizováků, to je jasné.
Ale u trubních vedení je specifikace také zcela jasná a je jí tam dost a dost.
I u vnitřních ZTI jde ale spousta položek rozdělit na MTZ a dodávku specifikovat. Typicky tak dělám nerezové žlaby v kuchyních, strojní vybavení...atd. Jde to ale i u potrubí.
Dělat bych to ale opravdu nechtěl, bo to nikdo nezaplatí a nemám na to čas, už takhle u větších objektů dělám rozpočet třeba i 4 dny, natož kdybych to měl vše podrobně dělit.
@2024: aha, tak to jsem nepochopil...myslel jsem, že to byla reakce na mě..
...já vím, že dělat rozpočet na ZTI je oser...proto to taky tak vypadá a dopadá...a čím jednodušší stavba, tím horší rozpočet..
ono kdyby všichni uměli v tom RTS či KROSu rozpočtovat zas by to vypadlo jinak...já když třeba oceňuji (nedělám výkaz) svoje stavební práce, tak mi stačí pár kliknutí, abych to měl oceněné minimálně v základním ceníku "za 5min" třeba stavbu za 50 i 100 milionů...ale základ je mít správně položky...jinak to nefunguje tak jak má...proto ty řemesla se tomu brání jak čert kříži...dělají to vše manuálně
Ale já to musím jako projektant dělat ze svých výkresů a to za pět minut vážně nedám
@krtek6: ...obecně tyhle programy jsou stavěné hlavně na HSV ne na PSV, ale i tak PSV, konkrétně teda elektrikáři mají svůj program (do dneška nevím jak se jmenuje), který tohle podchycuje na stejné bázi. Ti to mají vyloženě rozepsané jak pro blbečky na jednom řádku. Samostatně montáž a samostatně materiál...Nejvíc mě tam sejří to, že tam dělají mezery mezi položkama, špatně se to pak edituje...
Záleží na ceníku. Ceník silnoproudých elektroinstalací C21M obsahuje zásadně pouze montáž, materiál se rozpočtuje zvlášť.
U slaboproudu C22M je v některé položce materiál obsažen, někde ne a nosný materiál se musí připočíst.
Potřebné se dozvíte v úvodu příslušného ceníku - tam je specifikováno, zda ceníkové položky obsahují i materiál nebo nikoliv.
---
P.S.
KROS je obecně přívětivější pro práci řemesel.
@vibe2: já vím, že se tam dají stahovat různé ceníky...ale obecně jsem toho názoru...a tento názor ve mě bují už těch více jak 15let let mojí praxe...že KROS je prostě čiré zlo...dával jsem tomu xkrát šanci...byl jsem na několika školeních...ale prostě ono se to tváří jak jednoduchý program, ale opak je pravdou...to co člověk potřebuje, aby to umělo a dělalo (základní věci) to prostě neumí...má to svoje plusy...ale bohužel mínusy převažují...používám to pouze v nouzi nejvyšší když nemůžu najít odpovídající položku v RTS ceníku...tak si otevřu KROS, najdu položku a normu doplním do RTS...jinak se s tím nedá domluvit...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.