Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Družstevní byt

Od: kvetuse
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat jestli by někdo věděl: mám být v osobním vlastnictví (zapsaná v katastru nemovitostí jako vlastník) a přitom jsem člen družstva. Nyní družstvo nabízí možnost zrušení členství v družstvu. Ze stanov nerozumím jaké jsou výhody zůstat v družstvu či z něj vystoupit? Nevíte obecně co je lepší? Děkuji za radu.

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Měli jsme to leta stejně, takový "kočkopes" ,byla nás jen pětina vlastníků. Zůstali jsme členy družstva až do vzniku SVJ, abychom mohli chodit na schůze družstva a hlasovat..

hodnocení

0x

Záleží na tom, kolik je v domě vlastníků/členů družstva, kolik čistých družstevníků a kolik čistých vlastníků (jsou-li jací).

Nebylo-li společenství vlastníků založeno již dříve, založí je vlastníci jednotek v domě, kde je alespoň pět jednotek, z nichž alespoň čtyři jsou ve vlastnictví čtyř různých vlastníků. Družstvo má i dále podíl, vyplývající z počtu družstevních bytů.

Je-li v domě méně než pět jednotek, může být společenství vlastníků založeno, pokud s tím souhlasí všichni vlastníci jednotek.

Jako zastánce družstevnictví doporučuji zůstat v družstvu. Záleží na tom, jak si to vaše vede a jak se stará o družstevníky. Pokud je to jen výběrčí nájemného, pak nemá cenu v něm zůstávat. A při zrušení členství vám musí vrátit členský podíl.

km
s muzete za sebe napsat vyhody druzstevnictvi v praxi? dekuji.
Jako člen se podílí na schodku družstva... třeba finančně. Nebo už to neplatí?

Také má družstevník více možností, jak dosáhnout toho, aby družstvo nemělo schodek. Musíte mít jné myšlení, než dnešní egoistické, které končí dveřmi vlastníka.

Družstevník se snaží pro celé družstvo, nejen pro sebe - a naopak, družstvo myslí především na družstevníky, ne na vlastníky.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2026 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]