Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Betonová podlaha se nepovedla

Od: premek* odpovědí: 5 změna:

Dobrý den, vracím se pro radu a se zkušeností i pro ostatní po neúspěšně provedené betonové podlaze :( . 2. patro, činžák, starou betonovou podlahu jsem vyboural a vynesl. Pak jsem provedl betonáž nové plovoucí vrstvy betonu takto:

Na panelovou konstukci jsem položil a odizoloval Isover N (2cm), nad izolaci 5 cm betonového potěru C400 + karisíť.

V průběhu vysychání betonového potěru jsem zjistil, že koncové části a rohy betonu pruží (+- 2mm), při zatížení uprostřed místností se také ozývalo šumění izolace, docela nepříjemné zjištění. Pátral jsem co se stalo: v okrajových částech zedník nedostatečně beton zhutnil a neprovlhčil (beton byl přivezen jen zavlhlý a to asi nestačilo), izolaci Isover N při pokládce betonu docela pošlapal, tím zničil její tuhost a stala se z ní měká a pružná vata. Nezbylo, než vše vyřezat a vynést do kontejneru :( :(

Nyní stojím před rozhodnutím, jak to udělat lépe. Můžete mi prosím poradit? Uvažuji o izolaci Isover T-P nebo TDPT, které mají 2x vyšší únosnost (cca 4-5 kN/m2), popř. RIGIFLOOR 4000, což je elastifikovaný polystyrén, který by nemusel být při betonování tak náchylný na prošlápnutí. Nebo mi poradili dát pod beton jako izolaci Hobru, taky dostatečně tuhá. Následně opravdový beton 5cm s kamenivem cca 8mm a na něj finálka potěr. Potřebuji odizolovat více hluk než teplo.

Co si myslíte o celé záležitosti? A co si myslíte o tom, dát pod beton jako izolaci Hobru? Také jsem dostal skvělou radu přímo od zedníka, že pod beton dáme příště jen miralon. Po třetí to již bourat podlahu opravdu nechci.

Mnohokrát děkuji.

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

technikjirik*
hodnocení

0x

rokwool steprock umí vyřešit hodně pruvodce.rockwool.cz/...

Také zvažte jak moc je důležité mít betonovou podlahu.

premek*
hodnocení

Děkuji za reakci, z těch minerálních izolací mám trochu strach a to proto, že se prošlápnou při betonáži a vznikne z nich obyčejná pružná vata, následně pruží i beton nad ní. U Isoveru N uvádějí únosnost 2kN, a Steprock jestli čtu dobře 2,15 kN? To je velice podobné. Potřeboval bych něco více únosné a tím i málo stlačitelné.

Betonovou podlahu upřednostňuji proto, abych měl "pevnou zem pod nohama" (suché technologie se mi zdají, že chodím po dřevěném stropu dřevěného domu). Navíc, betonovou podlahu dělám v části prostoru, kde již v druhé části betonová podlaha je(kvalitní a rovná - nebylo nutno bourat). Tudíž by mělo být dosaženo plynulého přechodu (kvůli pokládce plovoucí podlahy).

Děkuji za reakci.

technikjirik*

Když budete dělat podlahu na kročejové izolaci, musíte ji provádět tak, aby se nepoškodila, tzn, udělat roznášecí komunikaci třeba z fošen nebo velkoformátových desek OSB apd. Nicméně pro konstrukci podlah není nutné mít beton. Na kročejovku jen položíte dvě vrstvy Rigiduru nebo jiné vláknité desky, křížem a máte to stejné jako beton, ale lehčí. Dokonce tyto desky lépe tlumí zvuk. Beton je tvrdý a má hustou strukturu takže rezonuje. Když dáte finální vrstvu podlahy na beton nebo na vláknité desky, tak nepoznáte rozdíl. Trápit se s betonem, který musíte namíchat, srovnat a ošetřovat do jeho zatvrdnutí je docela kontraproduktivní vzhledem k možnostem jaké skýtají vláknité desky. Rovina je utvořena automaticky formátem desky, je to velmi rychlé a snadné a nepotřebujete si domů tahat nějakého matlu... zvažte to... výsledek je zaručen přímo skvělý...

jabraka*
hodnocení

0x

Pokud mluvíme o pokládce nového krytu na panelovém nosiči,panel sám je dostatečným zatlumením kročejového hluku a dotlumení hobrou je vynikající.Nedával bych už na ni žádnou vatu ale rovnou sádrovláknitý suchý podlahový systém Rigidur.

Ten se skládá z dvojic desek Rigidur s přesahem slepené do plovoucí desky jen zapěněné okolo stěn.Pod plovoučku pak jen Mirelon,nebo pokud je na výšku místo,tak ještě desky hobry.

JABRAKA

premek*
hodnocení

Děkuji pánové za Vaše návody, ještě bych se chtěl zeptat, jsem schopen dosáhnout totožné výšky nové podlahy s výškou navazujícího prostoru, ve kterém zůstala původní podlaha. Desky Rigidur a podobně mají danou sílu, ale já potřebuji poskládat výšku např. 4,3 cm? před pokládkou desek musí být panelový podklad dokonale srovnán? někde jsou panely a někde je vybetonováno mezipatří, takže podklad není úplně rovný (cca do 1 cm rozdíly)

A co se týče mého původního dotazu, podklad hobra či mirelon a na ni beton. Je to proveditelné? Jak by se tvářila hobra či mirelon pod betonem v delším časovém období? Co se týče minerální vaty, tak jsem pochopil, že se nesmí pošlapat při betonáži (tzn. chodit po deskách).

Moc děkuji

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]