Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Šroubovák - led zkoušečka

Od: frape
Zdravím, chci se zeptat na níže uvedenou (orientační) zkoušečku. Jde mi o obvodový test, resp. při dotyku se svým tělem se rozsvítí, tj. uzavře se obvod - je takové měření bezpečné?
a.aliexpress.com/...
doplněno 05.04.26 16:01: Jde mi především o obvodový test mým tělem, tj. palec na zadní část zkoušečky a hrot na své tělo...

16 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

milanb
hodnocení

1x

Normalne tenhle princip mereni bezpecny je. Ale tezko radit kupovat takove veci na interneru u cinana bez zaruky. To bych nikomu nedoporucoval.

frape
No jde mi především o procházející proud přes mé tělo při obvodové zkoušce tj. palec na zkoušečku a hrot zkoušečky na mé tělo (rozsvítí se zelená led)... *zmateny*
lll
Právě to chtějí všichni říci, že nevědí u čínské zkoušečky v ceně jednoho másla, co všechno konstruktér nedomyslel. Např. jestli tě to nezabije, když se budeš při měření opírat druhou rukou o uzemněné těleso topení, nebo nikdo nevíme chování té zkoušečky až za měsíc dva vyhnijou ty tři mrňavý baterčičky...atd.
Zkoušečka by měla být dvouvodičová, napětí se zjišťuje mezi dvěma body.
google.com/...

Ve funkčním stavu je proud, který prochází tělem, bezpečný. Jak ale píšou ostatní, u této zkoušečky není zaručená spolehlivost, což je u zkoušečky nejdůležitější. Dotyk síťového napětí sice nikoho nezabije, může ale leknutím ztratit rovnováhu a spadnout ze štaflí nebo se cuknutím odřít o něco ostrého v rozváděči. Koupit si to můžete, ale před zkoušením v síti raději vždy předem ověřte funkčnost. .

jir
hodnocení

0x
Takové zkoušečky se používají již desítky let. Velmi malý proud jde tělem člověka do země a rozsvítí doutnavku. Otázka je, co tam ti Číňani nabastlili...
Tyto zkoušečky bývají často součást sady šroubováků, ale v rukách neelektricky vzdělaných může dávat zavádějící výsledky.

Nabastlili tam baterku a LED diodu. Zeleně svítí na nuláku, červeně na fázi - předpokládám nějaký sofistikovanější obvod / komparátor.

Nutno vyzkoušet.

man

I tahle se 3 knoflíkovými baterkami se dělá desítky let, svítí to i když se nedotýká hrotem obvodu, stačí přiblížit k vypínací nebo i hrotem to bere...

Záleží co chce měřit.

i klasická vadaska se uzemňuje tělem, tam jde proud jednotek mA

Některé přístroje mají zkoušku proudového chrániče a tam pak jde zkrat na PE asi 25 mA (vyfásnou stačí fáze proti PE - jakoby změřit napětí)

No - pokud svítí všude - pak tam asi žádný sofistikovaný komparátor nebude.

Ale potmě si posvítit v rozváděči, to snad zvládne.

Je tedy třeba takovýto přístroj brát jako velmi orientační a více hodnotnější bude asi ten šroubovák, než údaj o napětí.

olin
hodnocení

0x

Tahle zkoušečka ti ukáže i 12Volt střídavých z transformátoru ke zvonku

trtr
hodnocení

0x
Vadaska, multimetr forever.

man
hodnocení

0x

Nechápu co myslíš obvodovým testem?

Spojitost okruhu, tak na to mám speciální zkoušečku na 9V, podobnou jako mají telefoňáci. To rozpoznat i nějaké napětí na obvodu a podle napětí vydává určitou frekvenci akusticky, ještě to má takovou svítilnu a přezku, byl to český výrobek a koupil jsem si to když jsem dělal rekonstrukce a potřeboval jsem zjistit co kam od rozváděče vede :)

musel jsem si k tomu dokoupit desetimetrový kabel, protože zkouška ma a hrot

asi to půjde někde dohledat, Ale baterku tam mám pořád původní

jinak buďto ta tvá odkázána nebo i obyčejná za 9,- s doutnavkou - Pořádně tam stejně nezjistíš napětí tam jde ono to může svítit klidně i na nulák! Záleží co přesně chceš měřit, kde a proč - Ale uzemnění vlastním tělem je naprosto normální a bezpečné, pokud je přístroj bezpečný (Kdyby ti to někdo promoval natvrdo no tak by to asi moc bezpečný nebylo :))

hodnocení

0x
Mám ji, protože jsem ji dostal. Bezpečná bude, pokud ji čínští soudruzi bezpečnou navrhli a vyrobili. Osobně mám raději tu klasickou s doutnavkou, protože ta svítí, pokud je mezi tělem a měřeným vodičem nebezpečný potenciál, zpravidla fáze. Tahle multifunkční s napájením a ledkou svítí skoro pořád, takže jako varování před sáhnutím si na fázi je k prdu. A na měření napětí a odporu mám multimetry.

hodnocení

0x

Přestože to může fungovat, tak sám bych si to nekoupil. Jsem toho názoru, že zkoušečka sítě by měla fungovat bez napájení a bez další elektroniky. Pořád se mi zdá nejlepší stará osvědčená kombinace doutnavky s elektromagnetem a jako šlusmetr žárovka.

veselvelikonoce
hodnocení

0x

Mám doma z Číny. V návodu, který byl v češtině uvedeno, že to není na 220 V. Možná udělali chybný překlad.

frape
hodnocení

0x
Děkuji za odpovědi, ale měl jsem spíše namysli zdravotní bezpečnost, když uzavřu svým tělem obvod, tj. při měření fázového vodiče a nebo obvodový test (dotyk palce na zkoušečku a hrot na mé tělo)...
jung

Ty seš genZ? A nehroutím se z toho že jezdí diesely po ulici? To je asi tak 100 000 000 000 krát škodlivější než to co popisuješ to co popisuješ nemá měřitelný efekt pro tělo :)) Vždyť nic necítíš, narozdíl od 9 voltové baterie když si daš na jazyk ;))

A víš kolik neutrin proletí tvým tělem a udělá v tobě díru za tvůj život? Počkej až začneš řešit tohle, tak si půjdeš pro změnu medikace

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2026 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]