Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
často si totiž všímám, že spousta měst má na některých starších budovách se vedle čísel popisných i orientační čísla, která nejsou vůbec zapsaná v registru adres, a proto tedy negfungují. Otázkou je, proč se dvojí číslování domů v mnohých městech rušilo, to se jako neujala? U mě by se ujala hned, jelikož dodržují řadu a případné rozdělení budovy nebo postavení nového domu mezi stávající se přidá písmeno, a je těžké si pamatovat, kde jaké číslo popisné se v každé ulici nachází. Tak například ulice Tomáše Bati ve Zlíně je dost nepřehledná, a 202 je tam hned třikrát. A na mnohých vesnicích nejsou dosud pojmenované ulice, na rozdíl od Slovenska se domy nepřečíslovávaly v obcích bez ulic a nebyly adresy u ulicí bez orietačního čísla doplňována orientační čísla, v takové velké obci jako Dětmarovice jsou domy značně chaotické a nepřehledné. Proč nebyl žádný trend pojmenovávat ulice ve větších obcích? Copak není aspoň trocha přehlednosti ani trochu důležitá pro Česko?
3x
Pro rychlou orientaci jsou orientační čísla daleko nejlepší (proto se říká orientační). Čísla popisná jsou složitá a nejdou po sobě, proto se k orientaci nehodí. Nechápu, proč to, co desítky let funguje, najednou někomu vadí. U nás se orientační čísla používají stále, ale v poštovním styku se píšou za popisným a za lomítkem. Já, pokud musím někde uvést adresu, píšu vždy jen orientační číslo, tak jak to je co pamatuji od dětství. Na internetu se ale při nějaké korespondenci popisné číslo často objeví automaticky, nebo je vyžadováno.
Mně orientační čísla navadí, mně vadí jenom to, proč se od nich v mnohých městech opouštělo, že se většinou ani na těch starších budovách nezapsala do UIR-ADR a posléze do RÚIAN. V Kyjích se například používají, a lidé si je tam snad i dávají sami, ale většina z nich není v RÚIAN. A ještě mnohem víc mi vadí, že se ve větších obcích moc nepojmenovávaly ulice, tam člověk může mít pro hledání domu šanci 1:500 nebo dokonce 1:1000. A doručovat od nejnižšího čísla popisného po celé části obce po nejvyšší se opravdu fakt nedá.
Naprosto vyčerpávající článek
. Ani jsem netušil, jaký bo..el v tom číslování je. V podstatě si každý může dělat co chce (není to anarchie?) a je to čím dál, tím horší. Nebylo by dobré konečně závazně určit, jak to má vlastně vypadat? Čeká snad náš Kocourkov na to, až nám jednotný způsob číslování ulic přikáže EU?
0x
Nicméně musím sdílet smutný fakt, který trochu souvisí.Psal se rok 97, dojezdová vzdálenost cca 4 km, řidič rodilý občan, cíl známá osoba mající zdravotní problém - sanitka hledala adresu cca 30 minut!
Pozor, dodnes ve městě lokálně navigace GPS selhává, takže i poštovní doručovatel má často problém!
Proto si važte čehokoliv navíc, co orientaci pomůže.
Těch čísel na lampách jsem si taky všiml, možná kdyby se zmapovala, tak by to u největších částí obce (ano, čísluje se v rámci části obce, nikoliv obce, a může to být jedna část obce v dané obci) byl zajímavý orientační plánek a nemusel by už být žádný deorientační běh. Pomocí řady čísel na lampách by šlo popsat každou místní komunikaci.
0x
Pokud vím tak jediné město kde jsou očíslovány všechny domy i s názvem ulice je Brno a pak Vídeň
Všechny jsem nepočítal, ale shodou okolností to mám na domě také tak a na rohu ulice velká cedule s názvem ulice.
Bavíte se o tabulkách orientačních čísel s názvy ulice? Tak to by je mělo mít i Ústí nad Labem, Děčín, Ochoz u Brna si takto nedávno zavedla názvy ulic včetně jejich očíslování.
0x
Já nevím.
Když se dům zbourá, posunou se orientační čísla? Když se postaví v proluce nový, posunou se orientační čísla?
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.