Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Cirkulárka

Od: bodo
Chci měnit hřídel na pile ona má ale levý závit. Musím změnit i směr otáčení? Děkuji všem.

16 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

5x
Levý závit tam není pro srandu králíkům. Jak bys řezal, kdyby se pila točila obráceně? Odzadu?

hodnocení

5x

To je zase dotaz.

Puvodni hridel ma levy? Nebo nova ma levy?

Pravdepodobne oba maji levy. Pokud ma kazda jiny, pak nemate hridel na tu spravnou cirkularku.

Zavit je tak, aby se matice kotouce pri otaceni nepovolovala. Coz je pri nejbeznejsim usporadani cirkuli prave levy zavit.

Pokud tedy byl a mate levy, tak ho pouzijte a zadne otaceni nemente.

Pokud u cirkule zmenite smer otaceni nez jak to bylo doposud, bude se vam pila tocit spatnym smerem a prijdete k urazu.

Pokud pouzijete opacny zavit nez byl originalni, tak hrozi povoleni kotouce. Coz si neprejete.

hodnocení

3x

Kúpte si hriadeľ s rovnakým závitom ,ako ste mali, vyjde vás to lacnejšie než hriadeľ s opačným závitom,lebo by ste museli prerobiť celú pílu. Kotúč musí pri rezaní doťahovať maticu,

asd1
hodnocení

1x

Tady někdo touží po vyšroubovaný matici a roztočenýmu kotouči v lepším případě jen skákajícímu po dílně *ua*

Přiznám se, že v menším měřítku (malá bruska řetězů z Lidlu) praktikuju špatný směr otáčení taky. Ale jen z poloviny a záměrně - udělal jsem si tam přepínání směru, abych mohl brousit levé i pravé zuby proti srsti, jako to umí profi brusky od desítky nahoru. Závit jsem samozřejmě zajistil, bez toho se kotouček odšrouboval dřív, než se stačil roztočit:) A brousí to luxusně, výsledek nesrovnatelně lepší než z jednosměrné brusky za čtyřku.
Ale u cirgule bych nad tím neuvažoval.

hodnocení

0x

Lze mít i pravý závit, ale musíte otočit běh motoru a stát na druhé straně. Nebp otočit hřídel a nové uložení motoru.

Milane, ovšem to jde třeba u pily s kolíbkou na řezání palivového dřeva dost blbě.

Jenyk,

Jasně, ale určitě na většíně cilkulárek to jde. Páč mám několik pil, některé mají kotouč vlevo, některé vpravo. Nejstarší je z roku okolo 1963. pak další, na koleně dělané.

Taky u cirkulárky s kolíbkou není zase třeba měnit hřídel, páč to je masív.

Přeji hezký večer.

Milane, ono se těžko radí když se skoro nic neví a moc často se stává, že se autor otázky už neozve a pak se můžeme jen dohadovat oč vlastně jde. Výměna hřídele je vhodná asi jen v případě, že je hřídel ohnutá, třeba kvůli ložiskům měnit hřídel je přeci pitomost.

Při změně směru otáčení a tím pádem i nutnosti stát z druhé strany hlavně přesunout i vypínač, aby nebylo potřeba se k němu sklánět přes roztočenou cirguli na druhou stranu ...

bodo
hodnocení

Právě proto měním hřídel. Zadřelo se ložisko a ta litina praskla. Původní hřídel měla pravý závit

Tak co řešíš? Dej tam stejnou jako tam byla. Stačí u toho přemýšlet proč to tak asi je, že.

Dejte hřídel se stejným závitem.

bodo
hodnocení

Já ji dostal tak proč utrácet peníze

Když jsi hřídel dostal, tak asi taky od někoho, kdo taky nechtěl utrácet. Proto se mu válí doma hřídel na cirkulárku s opačným závitem.

Chceš si vyměnit hřídel? Tak si ji vyměň. Na to nepotřebuješ žádnou radu.

A jestli kvůli jiné hřídeli budeš předělávat zbytek cirkulárky, tak to je taky tvůj boj.

On každý stroj je nějak vymyšlený a dokud ty všechny spojitosti a pravidla nepochopíš, tak můžeš udělat hodně chyb, které můžou být ve výsledku i nebezpečné. Takže se zamysli, jaký jsi odborník na konstrukci cirkulárek a podle toho postupuj. Já bych třeba použil pouze vnější pouzdro pro hřídel - pokud je stejné a do pouzdra bych osadil původní hřídel a nová ložiska. Ale já si umím změřit rozměry všech díů, nakreslit si výkresy a porovnat díly mezi sebou.

To je teda logika. Tak si ji tam dej, ona tě vyškolí.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2026 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]