Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jde přivrtat palubky tak, aby to nebylo vidět?

Od: karlojetomeno

Zdravím, kočičí domek, kontrukce je z konstrukčních latí 60x40mm, mezi nima polystyren. Palubky jako zdi, jak je připevnit tak, aby nebyly vidět spoje, nebo aby to alespoň dobře vypadalo? Vruty tam nechci aby byly vidět, jenom čistě lepit taky spíš nechci .. Předem díky, zdar

Jde přivrtat palubky tak, aby to nebylo vidět?

18 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

thx23
hodnocení

4x
U palubek co mají pero-drážku se to dělá vrutem našikmo do pera. Vrut pak skryje další palubka.

hodnocení

1x

Zdravím. Mám za sebou cca 300m2 obkládání palubkami. Prvně jsem chtěl jít cestou sponek ale nakonec jsem přešel na hřebíkovačku. Sponky jsou fajn, na kočičí domek asi v pohodě ale je s tím hrozná pakárna (každou sponku upevnit zvlášť pidi vrutem nebo hřebíkem, který díky tvaru sponky a velikosti a jde celkem blbě).

Pokud půjdete cestou hřebíků nebo vrutů umístěných šikmo na pero, tak vidět nepůjdou. Hřebíky jsou méně nápadné než vruty.

trtr
U hřebíčků nutno zvolit správnou délku a navíc mít třeba vyražeč pro precizní zatlučení, jen kladivo nestačí.

karlojetomeno
hodnocení

narazil jsem na "sponky", máte s tím zkušenost?

trtr
hodnocení

0x
Zdravím, řešení jsou tzv. kolářské nebo lištové hřebíčky a zatloukat šikmo ze, strany pera. Nebo koupit spec. spony na palubky a nacvaknout.
hornbach.cz/...
unihobby.czstaba-spona-c4/...
Osobně bych volil spony.

Jasně, že sponky jsou lepší. Druhý odkaz nefunguje, zkuste tento.

unihobby.cz/...

km
milancukrar: proc jsou lepsi? dekuji
trtr
Jde to "nedestruktivně" rozebrat. Hřebíčky nevytáhnete.
km
ok, dekuji. to se asi hodi tam, kde se predpoklada rozebirani...

km, vložíte sponku, malým hřebíčkem přitlučete. Nerozštípnete hranu paliubky, nemusíte používat důlčik na dotlučení.

Ale co Čech, to kutil a několik způsobů.

hodnocení

0x

Nejlépe použít starou osvědčenou metodu. Tedy kolářské hřebíky přibíjené šikmo do pera a dotlučené pomocí duršloku, neboli průbojníku. Šroubky rozhodně nepoužívat, velké nebezpečí uštípnutí pera. První a poslední palubka se musí přibít skrz.

Když se dávají palubky vodorovně, tak se začíná dole a perem nahoru.

trtr
Duršlok neznám, použil jsem 3. či 4. z této sady:
aretacni-pripravky.cz/...
km
21.03.26 21:37
souhlasim *palec*
km
* myslim si, ze duršloch z nemeckeho durch+loch neni spravne oznaceni pro ten nastroj. ani kilner, to je zase cesky dulčík. kdyby nekdo vedel jak se rika dulciku s plochou misto hrotu, budu rad, kdyz to sem napise. :) cesky mozna vyrážeč? ...

km
a souhlas byl na to co napsal jenyk :)
pecenkav

duršlok - průbojník má rovný plný čelo různých průměrů

kilner - důlčík, v podstatě průbojník nabroušený do kulaté ostré špičky, měla by mít úhel 60°, tím se hřebíčky dost blbě dotloukají

km

tak jsem se na to ještě trochu mrknul:

duršlok - neni z durch+loch ale z durch+schlag (takže by to vlastně mělo být česky durchšlák ... duršlák) a znamená to vyrážeč (kdo chce, tak průbojník) a taky cedník

kilner - z německého körner a je to důlčík

výsečník - vysekává otvory

průbojník - s tím je potíž :) nejčasti se všichni shodnou na to, že to je nástroj s funkcí vyrážeče, ale název říká, že se pomocí něj probíjí materiálem, jenže to s ním moc nejde. také slovník spisovné češtiny uvádí, že to je nástroj s funkcí děrovače. takže si myslím, že to je taková klasika: původně to byl děrovací nástroj a pak se to nepřesností přeneslo na nástroj vyrážecí. ssjc.ujc.cas.cz/...

km

tak už jsem na ten průbojník snad definitivně přišel. přes němčinu jsem zjistil, že ta rozlišeje na průbojník (ten o kterém je zde řeč) a kovářský průbojník, ten je někdy dost podobný tomu zde řešenému, ale také může být na topůrku. kovářské průbojníky mají na pracovní straně různé tvary zakončení, ploché, zcela oblé, ale také blížíčí se ostří a slouží k probíjení děr do oceli. například pásovinu lze probít plochým kruhovým průbojníkem tak, že se do rožhavené oceli probíjí ve stejném místě z obou stran. probitý váleček se nakonec oddělí a z díry vypadne, ten je odpadem.

všemožné tvary průbojníků zde

probíjení asi od 21 minuty na

tomto videu

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2026 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]