Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Starší jističe v nové instalaci

Od: ladinac123
Dobrý den, vadí něčemu, nějaké normě, když si namontuju starší ale funkční jističe do nového rozvaděče? Už jsou na DIN lištu, je to ještě před LSN ty dnes žluté s černou páčkou a nalepeným štítkem z přední strany. Mám jich celou bednu totiž... Už tak 15 let vymontované, takže jsou prakticky jako nové

34 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

milanb
hodnocení

2x

Takovej verk patri do popelnice. Tahle otazka patri spis tomu, kdo to bude montovat, kdo tomu udela revizi, a nakonec tomu, kdo tu instalaci bude provozovat. Ja bych nikam nemontoval ani ty lsn, natoz takhle stare pristroje. Za tu dobu muzou byt uvnitr klidne rezave, a ze nebudou fungovat jak maji, poznate hodne pozde.

ladinac123
hodnocení

Montovat si to budu sám, protože je mám, ale to bude rozvod po dílně z nich nebo půda apod... Teď jsem pozháněl 8 kombichráničů na bazaru s jističem o hodnotách 10,13 a 16A vše v céčku Sice AC, ale svět se nezboří... Ty půjdou na obyvatelnou část domu... To by nemělo odporovat ničemu že lépe snesou náběh.

hodnocení

2x

Teda jako - teoreticky - na výrobu rozváděčů byste měl mít živnost, doložit kusovou zkoušku atd., atd. ... viz zde ...

- Běžné rozváděče jsou elektrická zařízení, tj. výrobky a při jejich výrobě se tímto nařízením musíme řídit. Splnění základních technických požadavků se prokazuje posuzováním shody. To znamená, že na trh může být uveden pouze takový rozváděč, u kterého byla posouzena shoda. Shoda je posouzena tehdy, pokud je rozváděč v souladu s harmonizovanými normami. Pro rozváděče nízkého napětí je to soubor norem ČSN EN 61439.

Pokud dále shrneme nejdůležitější body tohoto nařízení, tak to znamená že při výrobě rozváděče musí jeho výrobce:

- vypracovat technickou dokumentaci k rozváděči

- provést nebo nechat provést postup posuzování shody

- pokud byl soulad elektrického zařízení prokázán postupem posuzování shody, vypracovat EU prohlášení o shodě

- Umístit označení CE na výrobek

- Uchovávat technickou dokumentaci a EU prohlášení o shodě po dobu 10 let od uvedení elektrického zařízení (rozváděče) na trh.

Dále je dle tohoto nařízení nutné uvést na výrobek jméno a adresu výrobce. Rovněž je nutné přiložit k hotovému rozváděči návody a bezpečnostní informace.

Jak tedy vidíme, je výroba rozváděče komplexní záležitost a rozhodně nemůžeme rozváděč na stavbě libovolně složit z dostupných komponentů bez dodržení výše uvedeného postupu. Výrobce rozváděče nese za vyrobený rozváděč odpovědnost a poskytuje na něj záruku. Za bezpečnost rozváděče ručí výrobce po celou dobu jeho životnosti.

Na hotovém rozváděči se neprovádí revize. To je častý omyl, se kterým se v praxi můžeme setkat. Zároveň žádná revize nemůže nahradit výše uvedený postup posouzení shody rozváděče.

Dalším častým omylem je v praxi zaměňování štítku prázdné rozváděčové skříně za štítek rozváděče. Na štítku rozvodnicové skříně je označení CE, dokonce tam může být uvedeno i číslo normy na rozváděče ČSN EN 61439-1(2,3). Toto však není štítek rozváděče, označení CE se vztahuje na prázdnou rozváděčovou skříň, u které se shoda posuzuje na základě normy ČSN EN 62208. Norma ČSN EN 61439 pak přebírá požadavky na prázdnou rozváděčovou skříň z normy ČSN EN 62208. To je důvod, proč mohou být na štítku rozváděčové skříně uvedena obě čísla norem.

ladinac123
hodnocení

Já vím, ale to pořeším přes RT, naskládat si to tam můžu, zapojit taky, dodržím 10 zásuvek na okruh, 3 kombichrániče na světla C10/1 co se dívám mám Ačkové, takže splnují normu. Pak mám jeden A od ABB 30mA na 3 fáze, ten jde využít na zásuvky po domě v obytné části. Tady to nechám udělat na revizi

Ten zbytek, co mám ty starší Schracky některé AC, 3f oez minia chránič a dva kusy G a tady ty neptuny apod si nechám do druhé bedny dílna, venek, půda, sklep atd... To si roztahám sám

Pokud jste si jistý použitými přístroji / elektromateriálem - že nejsou jističe vyhřáté, že test tlačítka chráničů fungují (ostatně - kdo to používá?) - pusťte se do díla.

Viděl jsem dost kutilských pěkně provedených rozváděčů - a také pár firemně zfušovaných.

mll
hodnocení

2x

Zrovna jističe nepatří mezi tak drahé věci, aby se na nich muselo šetřit.

Tohle si nechte na nějaké podružné použití.

Jinak pokud jsou v pořádku (byly skladované v suchu atd.), tak by to asi ničemu nemělo vadit, dodnes jsou v provozu i jističe mnohem starší. Je otázkou, jak tohle posoudíte, jestli je jistič v pořádku.

ladinac123
hodnocení

Jistě, na dům si nechám ty kombinované Áčka, tři světelné okruhy mi postačí a tři zásuvkové taky na ty 4 místnosti. Desku zapojím napřímo přes jistič ale na dílnu, sklep a venkovní zásuvky využiju ty AC starší chrániče kombinované s jističem a na některé okruhy tyto starší jističe.

ladinac123
hodnocení

Některé jsou ty Neptun OEZ a některé SEZ

hodnocení

0x

V běžném rozvaděči to nevadí, důležité je správné dimenzování pro světelné (10A) a zásuvkové okruhy (16A) a měly by mít chrakteristiku B.

ladinac123
hodnocení

Ještě mám asi 8 jističochráničů C10/1 a C16/1, kombinace schrack/oez B16/1 ty využiju na dům, to mi postačí na veškeré zásuvky a světla 230V
Pak jsem sehnal 100mA 63A, ten mne napadlo dát na vstup do bedny pro vše a z něho pak roztahat už ty podružné malé. Budu si to dělat sám.
Do rozvaděče v dílně a na venek bych to udělal právě z těch starých jističů a tam jeden centrální chránič na všechny zásuvky mám oez 40A/3/003.

Centrální chránič je nesmysl. Při jeho vybavení máte vše bez napětí. A třeba večer je to pak problém. Navíc pak dlouho hledáte kde je závada, když vše "lehne".

ladinac123
hodnocení

A vadí něčemu 13A na zásuvky některé? Za mne nevadí

bear

13A nevadí. Naopak je to vhodné a správné, pokud zásuvky někdo připojil cyky 1,5mm nebo plochou dvoulinkou (taková ta z paneláku 80 léta).

16A se používá k vůli maximální rezervě zásuvek při správném zapojení cyky 2,5mm a taky k vůli ceně. 13A nebo 6A je dražší k vůli menší četnosti užití nežli běžné 16 a 10 jističe.

ladinac123
hodnocení

Já to teprve budu tahat, ale z toho, že mi z výplaty zůstane půlka a to musím do roka bydlet a momentálně je díra ve střeše a stropě, tak moc nového nekoupím.

cl
hodnocení

0x

Použít můžete - lepší než nic. Ale vzhledem k tomu že nový jistič v rozumné kvalitě stojí do 70,- korun ...

ladinac123
hodnocení

Ale krát deset už máme 7 stovek... Když budou v akci... Nemám moc prostředků na to, vyloženě tam naskládám co mám aby to fungovalo bezpečně. Momentálně je tam díra po dřevěné desce a dráty budu muset dávat taky, něco tu mám taky.
Dražší věci a zbytek jako přepěťová ochrana atd budu řešit až jindy

olin
hodnocení

0x

V dnešních elinstalacích podle norem se převážně používají jističochrániče nebo kombinace chránič a za ním jističe a tam se používají místo drátování/klem vodiči "speciální" proudové hřebeny. Pokud to chceš podle normy a nevadí ti práce s tvrdším 6 mm² drátem nebo dáváš propoje licnou, klidně tam ty starší jističe dej. Je s tím jen trochu víc práce.

ladinac123
hodnocení

Ty mám taky, dům pojede na novější (do 20 let stáří) schrack a 10 let staré OEZ chrániče. Ty jsou vytažené z funkčního.
Chtěl jsem ale dát jeden hlavní, se mi válí doma 100mA a z něho až ty menší po 30mA, ale aby to nebylo spíš na škodu

oez
hodnocení

0x

Jak vypadají ty žluté jističe? Nikdy jsem žlutý jistič neviděl.

je to ještě před LSN ty dnes žluté s černou páčkou a nalepeným štítkem z přední strany

olin

Tazatel má na mysli asi Krompachy, takové ty bílé až nažloutlé gumové jističe se skvěle vymyšlenými šroubovými úchyty na vodiče-zaplať pánbu, že to už nikdo ani podobné nevyrábí*modla*

Starší jističe v nové instalaci
oez

Tak tohle bych fakt povyhazoval. To snad ani nebude sedět na dnešní DIN.

Navíc OEZ tak nějak měl vždy svoje "DIN" o pár mm jinak než FAG (EATON) či Bonega.

Sice seděl, ale nějak vždy vyčuhoval...

ladinac123
hodnocení

Jo tady ty přesně mám celou bednu
olin
ladinac: za mě tyhle rozebrat na měď, mosaz, železo a za peníze ze sběrných surovin/výkupny kovů koupit alespoň "dnešní" jističe. Když jsme chodili na opravy po revizích a viděl jsem někde tyhle křápy, že se maj dotáhnout spoje, vždycky jsem majitele upozorňoval, že budu vypínat elektriku
milanb

Tyhle stary kramy chcete nekam montovat, a jeste do novyho? To gratuluju teda, az vam neco nebude fungovat, a pozvete si elektrikare. Tohle nekde videt, jeste v nove instalaci, tak se otacim a rovnou odchazim. Uz vam tady nekteri psali, ze setrite na nespravnem miste. A kdyz nemate na nove jistice, pak uz vubec nemate na nasledky, ktere muze mit pouziti starych pristroju stylem: co dum dal.

ladinac123
hodnocení

Zatím tam budou muset nějaké být, stejně teď tam budu žít sám několik let určitě. Bohužel už asi 30 000 bude stát vytvoření odběrného místa znovu, jelikož je to několik let odpojené a odmontované plus revize a rozvaděč elektroměrový nový, abych vůbec měl toto kam pak dál zapojit, pak musím nějak zadělat střechu a vyřešit padající strop a to, že tam vůbec nejsou okna a dveře... Takže proto takové kroky, teď jsem teda pozháněl nějaké jednofázové chrániče na bazarech kombi Oez, Schrack různé druhy C10 C13 C16, některé A některé AC některé AC G. A dám na světlo, AC na zásuvky a Géčko do dílny a na čerpadlo.

Tady ty jističe staré nechám na jak jsem říkal, nějaká odbočka v dílně, do sklepa nebo na půdu, na světlo do průjezda a tak, mimo to, kde se bude bydlet

hodnocení

0x

Setrite na nespravnom mieste. Este nad isticmi by som privrel oko, ale u chranicov je velka sanca, ze nebudu spravne fungovat (vypinaci cas a prud). Pri chranicoch je tu dalsia vec, reakcia na unikajuci prud, starsie modely reaguju len na striedavy, co je problem napriklad pri led lampe s elektronicky predradnikom.

Tu ide o zivot a bezpecnost, vyhodte ten srot a kupte nove pristroje.

ladinac123
hodnocení

Ty některé jsou A, zbytek je AC, ale to si nataham na dílnu, sklep apod...
mll

Jističe bych ještě bral, to je přístroj, který má překotný vývoj za sebou a vývoj jde spíš k úspoře materiálu. Ale chrániče se stále vyvíjí a 15 let starý chránič, to je historický kousek. I když v té době asi už nejpřekotnější vývoj taky byl ukončený. Blbý je, že chránič je docela drahý přístroj (jistič v pohodě seženete pod stovku na pól, chránič bude stát několikanásobek).

host
hodnocení

0x

Laický dotaz: jak je to se starým domovním rozvaděčem z roku asi tak 1970 s tehdy běžnými černými jističi, hliníkovými vodiči, v dřevěném rámu ve zdi. Jeden hlavní jistič 24 A, čtyři po 10A, tři 10A třífázové pro vařič, čerpadlo a na zahradu pro cirkulárku (míchačku). Používá se to ve starém domku. Co tomu řekne elektrikář při výměně elektorměru? Může se to používát dál?

Distribucnu spolocnost nezaujima stav vasej instalacie za elektromerom. Jedine, co im moze vadit, je ta stara drevena krabica a spolocne umiestnenie elektromera a isticov pre okruhy.

Ci je to mozne prevadzkovat dalej zalezi aj na konkretnych podmienkach danej distribucky, informujte sa tam.

olin

host: dokud nebude od rozvoďáků požadavek na předělání a případně revizi toho předělu , tak bych to nechal jak je. Co je za elektroměrem už energetiky/rozvoďáky nezajímá, tam spíš je ta elektroinstalace, tedy její stav na majiteli a dělá to jen kvůli své bezpečnosti a pro pojišťovnu, pokud pojišťovna revizi elektro chce(téměř vždy ji chce).

Pokud ti stávající rozvody nevyhovují, předělej je nebo nech předělat..

Distributor má podminky pro připojení se kterými jste souhlasily. Pokud pokud přípojné misto nebude vyhovovat pro nové elektroměry tak budete muset na své náklady najmout firmu a nechat provést rekonstrukci přípojky. Nejčastější problémy jsou a budou s plechovími kryty a vodiči které nejsou požadovaných průřezů a materiálů.
host

díky za rady. Asi platí: dokud to funguje, nešťourejte se v tom,

kolik

Při výměně elektroměru dřevěný rozvaděč nevadí. Na vesnici to má každý druhý.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2026 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]