Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Dá se chodit po střeše z velkých plechů se vzhledem tašek?

Od: lulek
Dobrý den, koupil jsem podkrovní byt kam občas zatéká, nad bytem je šikmá střecha z takových těch velkých plechů, co vypadají jako tašky. Dá se po této střeše chodit, aniž by se poškodila? Byt je v záruce, ale dodavatelé chtěli rozbít strop z bytu a hledat příčinu zevnitř, což nechci a doufám, že to nebude nutné...

18 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

pecenkav
hodnocení

4x

Máš jenom dvě možnosti, buď je to nechat najít zespodu a jit po vodě až do místa závady a přitom se byt může sice omezeně ale přesto používat a nebo ti rozeberou celou střechu, protože zezhora se závada hledá blbě a dokud neudělají novou, tak tam nepůjde bydlet.

hodnocení

3x

Záleží na tom, jaký je sklon střechy a co si obujete.

Pokrývači mají posuvný žebřík, který se položí na krytinu a zakotví za hřebenem.

viz " Střešní žebříky"

Pokrývačský žebřík může být i provazový.

re4zon
hodnocení

3x
Loni mi takovou strechu delali. Chodit opatrne po vrskach vlny, slapat jen tam, kde jsou late, at vlnu neprohnete. A v necem mekkem, at se neznici povrchova uprava. Hlavne bacha na kaminky na botach. Tolik instrukce od cloveka, ktery to delal. Podle kvality prace bych hadal, ze vi, co a jak.

km
hodnocení

2x

trochu mimo téma, píšete byt je v záruce, ale střecha patří k domu, nikoliv pouze k bytu, takže hradit opravu by měli všichni nájemníci a vám možná také uhradit tu dobu, co nebudete moci byt, nebo jeho část používat. spekuluji, nemám s tím zkušenosti.

hodnocení

1x

Ano, chodí se po střeše a šroubují se plech k latím. Takže i Vy, klidně můžete lézt po střeše, nic se nestane.

Já jen, že pokud jde o vysoký objekt, je to práce ve výškách a pracovník by měl dodržovat příslušná bezpečnostní opatření.

Pokud je osoba pracující na žebříku chodidly ve výšce nad 5 m, musí být neprodleně jištěna proti pádu, například prostřednictvím osobních ochranných pracovních prostředků (OOPP). V případě, že se používají polohovací prostředky, je povoleno, aby kotvící bod byl na žebříku, ale za předpokladu, že bude řádně zajištěna jeho stabilita a jeho nosnost tomu bude odpovídat.

Dobrý komentář, ale nechtěl jste ho umístit pod svůj příspěvek?

Já nikdy klidně po střeše nechodím - vždycky dávám moc veliký pozor, neb je to riziko ...

asd1

Milane, když to prošlápne tak mu koupíš novou tabuli?

Je to jak píše re4zone - šlapat se dá jen na některý místa, chce to měkký boty a opatrně. Hodně záleží jak je pokrývač tlustej, 100kg + na to už moc nemůže. Kdo se po tom neumí pohybovat, tak žebřík podložený mirelonem aby to nepoškrábal a chodit po něm (příp. i pokrývačská lávka po který se chodí vodorovně)

Shora by to mělo být vidět, ale je třeba vědět po čem koukat.. A problém tam bude i v pojistné folii (která evidentně nefunguje), takže ideál bude celý to přeložit - tabule i latě dolu, novou folii a zpět latě + tabule. Nějak to polepit moc dlouho nevydrží a je u toho riziko že za pár let shnije krov...

Když někdo je těžký, neumí chodit po takové střeše, může ji i poškodit.

Ale po takové střeše se dá chodit, jen se to musí umět, jako pokrývači. Ale tazateli je to stejně jedno.

hodnocení

0x
To zatékání nemusí způsobovat dešťová voda, může vznikat kondenzát vlivem špatně provedené vzduchotěsné bariéry a zateplení. To z venku těžko půjde opravit.

dite
hodnocení

0x

Takovou střechu mi dělali, jmenovalo se to Ranila. Normálně se po tom chodí, běžně kominíci. Tím jak je to prolisované, tak to získalo velkou tuhost. Nyní to dělají se vzhledem starých tašek, včetně disainu i posrání od holubů a smí se to dávat i na historické chráněné stavby.

km
"smí se to dávat i na historické chráněné stavby" tomu nevěřím

hodnocení

0x

Takovou střechu mám a je velmi málo míst - možností zatékání. Určitě by se dalo odhadnout, kudy to teče - se shora. Nejčastější problémy jsou u komína a oken. Tabule mám nějakých 6 metrů dlouhé, takže pokud odšroubovat jednu část, jak zaznělo - vyjde to na dost velkou plochu :( .. přesto se i toto dá, pokud je klempíř normální. Nechal jsem si měnit střešní okna za menší a oplechování dodatečné bylo bez zásadních potíží provedeno i na větším sklonu střechy - jen to potřebovalo dole lešení a na střechu zmíněné žebříky s háky.

Na garáži mám mírnější sklon, po plechu se chodí - v "ďolíku" u šroubků. Ale už jsem tam měl i experty, co lezli jak pitomí kde se dalo a plech je opravdu pomačkaný - nicméně promáčknutý plech neznamená, že by přes něj začalo zatékat.

asd1

Hodně často promáčknutí znamená že přestane těsnit šroub - těsnicí guma nedolehne. Šrouby jsou v dolíku, takže tam pak teče jak do kanálu, obzvlášť když to neni u hřebene ale někde dole...

¨v řadě šroubů - aby člověk šlapal do míst, kde je lať - šrouby by měly samozřejmě být na tom hrbu...

asd1

Naopak šrouby se dávaj do dolíku aby plech byl napevno přitažený k lati a těsnicí guma lehce vyboulená (aby měla přítlak). Na vršek vlny by tam musela být podložka, a šroub dlouhej aby skrz podložení dosáhl až do latě. Do vršku vlny se kotvil vlnitej eternit příp. "pravěkej" vlnitej plech ze silnýho plechu, moderní taškový plechy ze slabýho plechu se kotví v dolíku.

riva
hodnocení

0x

Chodil jsem po tom, když jsem to montoval. Možnost výjimečného promáčknutí existuje, funkčnost to ale neovlivní. Chce to šlapat do prohlubní, ty se už nepromáčknou. Pokud trpíte nadváhou, pošlete manželku.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2026 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]