Nejste přihlášen/a.
Čistíte občas pračku? Já to dělám tak, že občas přidám jedno máchání a odstřeďování naprázdno, po vyjmutí prádla. Máte nějaké zkušenosti s používáním sody bicarbony?
5x
Jen poznamenám, že tablety do myčky i savo nepůsobí zrovna dobře na hliníkový kříž bubnu, který se dokáže i bez této péče rozpadnout třeba za 3-5 let.
Nějaké pouštění běžných programů nebo máchání bez prádla taky těžko něčemu pomůže, nepřinese to nic oproti běžnému praní, naopak tam chybí efekt vody létající a vířící z prádla při odstřeďování, prázdný buben je hned suchý.
Co je určitě dobře, využívání programů s vyšším množstvím vody, žádné eko. A máchání navíc. Ideálně rovnou nastavit vyšší hladinu šroubkem/šroubky na hladinovém spínači, sice vyšší spotřeba vody a elektřiny, ale opravdu vypráno, vymácháno a pračka čistější, to za ty třeba 2 koruny navíc/cyklus stojí.
Jinak k čištění samotnému, už jsem to tu myslím někde psal, mám svoji metodu.. Sundat horní desku, odpojit hadičku od hladinového spínače a ucpat vypouštěcí hadici. POD DOZOREM nechat pračku (s odpojeným spínačem) napouštět s programem na 90 až téměř do půlky bubnu právě s tím práškem do myčky, vodu včas ručně zavřít a nikam se nevzdalovat. Až se voda během otáčení bubnu ohřeje, přepnout na odstřeďování. Pračka, nemaje jak zjistit, že je plná vody, začne po chvíli marného "vypouštění" odstřeďovat. Je to hukot, jak když startuje stíhačka, ale vypláchne to neskutečnej bordel. Samozřejmě třeba včetně ložisek v případě netěsného gufera, ani motor by to nemusel přežít, protože v tu chvíli má cca 4 násobný odběr, i když jen chvíli.
Takže NA VLASTNÍ NEBEZPEČÍ, úspěšně zkoušeno jen u praček za děkuju nebo před smrtí.
A to nejpodstatnější - kdo máte pračku ještě s nerez vanou (dnes snad už je Miele), hýčkejte si ji a při poruše opravte namísto koupě nové plastové. Nerez vany mají roznášecí výztuhy domečku ložisek zvenku, zevnitř jsou hladké, hovna se tam nemají kde usazovat, na rozdíl od plastových s žebry i zevnitř, kam se vejde snad kilo hnijícího bahna, ve kterém si pak perete třeba ručníky ...
3x
Jednou měsíčně do ní hodím hadry na úklid, zapnu program na 90 stupnu, pockam az si odbude pocatecni odcerpavani vody, naleju litr octa a necham dojet. Mam ji (pračku) od roku 2018 a žádný problém. I přesto, že mě stále někdo varuje, jak ji ocet zlikviduje těsnění a já nevím co ještě.
Jo a ten ocet používám i místo aviváže při každém praní - vždy ho cmrndnu do té nádobky na aviváž. Ze smradu aviváže se mi dělá šouflo.
2x
2x
Moje pračka má program na čištění bubnu a přímo v návodu je psáno, dejte při tomto programu do pračky chlorové bělidlo (tedy chlornan sodný prodávaný pod obchodními názvy Savo nebo Domestos). Dělám to tak a dělala jsem to i u pračky předešlé, která toto v návodu něměla.
Kdo si myslí, že má čistou pračku, asi nikdy nerozebral starou vyřazenou pračku s předním plněním a nepodíval se na vnitřek vany a vnějšek bubnu. To se dá totiž udělat jen tak, že se vana rozřízne. Většina praček má vanu zatavenou a tedy prakticky neopravitelné ložisko. Tohle běžný majitel nedělá, takže ani netuší, že i když je buben zevnitř krásně čistý, po letech používání má z vnější strany nalepené nánosy vláken a nečistot. Obzvlášť pokud se používá prací gel a aviváž.
2x
Problém je i větší množství prášku než je třeba, nejhorší jsou paradoxně gely oproti sypkému prášku…
Měl jsem první pračku po našich než odešla a při rozebírání byla po 10 letech pomalu jak nová, žadný bahno, nic…
2x
Opakující se téma.
Hlavně myslete na to, že pračka úplně první co udělá je to, že vypouští vodu.
Tedy ihned po zapnutí programu se snaží ze sebe dostat případné zbytky vody do odpadu.
Pokud tam před praním v dobré víře lejete savo či ocet, tak první co rpačka udělá je to, že ho vyleje do odpadu.
Takže postup je takový, že se pračce spustí program naprázdno 90˚C a pak se dá třeba po 5 minutách pauze.
Pračky s horním plněním se asi po 2-5 minutách opět odemknou (ukáží rozsvícenou kontrolku zámečku) a právě teď je vhodné pračku otevřít (s horním plněním) a nalejt ocet či savo do vany bubnu (na buben). A pak zase zavřít a z pauze překliknout na PLAY či start a nechat pračku pokračovat.
Pak je jistota, že pračka už dál bude máchat vařící vodu se savem či octem.
...
U tablety je to jedno. Ta se tak rychle nerozpustí, aby stihla odejít během 1 minuty předpracího cyklu odpadem pryč.
2x
Já jsem pračky, za celý život čistila snad 2x jen proto, že jsem od někoho dostala přípravek. Nikdy jsem potřebu ani já, ni moje pračka, neměla. Nikdy v ní nebyly montérky ze šachty nebo z dílny. Když byla pračka a měla filtr, pak jsem čistila často, ale ta poslední nemá, tak nemám co čistit. Občas pustím jedno máchání naprázdno, jen nechám proplachnout s několika deci octa. Pračka se váří spokojeně. Je v pořadí snad čtvrtá?
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.