Nejste přihlášen/a.
Zaujala mně možnost sdílene elektřiny mezi odběratelem a malým výrobce.
Byl bych na straně odběratele. Mám fixovanou smlouvu u PRE.
Přes koho to mám poptávat. Přes PRE, když mám s nimi smlouvu a nebo je to jedno. Mohu přes srovnávač, EON, GoEnergi je to jedno.
Přes koho máte dobré zkušenosti.
Dobré ceny elektřiny a tak.
Děkuji
S pozdravem
Lukáš.
0x
Baterie a vlastní systém, to je někam mimo civilizaci. Na euro za kilowathodinu to snad ještě dluho nedotáhneme. A u takového systému takhle náklady vychází. Teda aspoň v roce 15 jsem viděl několik studií, které to počítaly, i se započítáním amortizace zařízení (byly to dvě studie, jedna z Lotyšska, jedna snad z Estonska (prostě z tohodle kouta světa), a v diskuzi pak člověk z čech (měl prezentaci svého systému, ale finance nezmínil, už jen protože si to udělal na chatě jako hračku a ne jako ti lotyši, jako jediný způsob, jak elektrifikovat baráky někde na samotách) říkal, že si to taky počítal, a taky mu to tak vychází; možná nebýt tohoto dotazu, tak to v té záplavě informací okolo mě prošumí). Od té doby se to mohlo změnit (i když u tohoto typu zařízení se žádné cenové velketoče snad nekonaly, možná baterky trochu zlevnily). Elektrika ze sluníčka je zadarmo, ale zařízení něco stojí. Je to jistota, ale za tu se něco platí.
0x
doplněno 09.03.26 18:06: A v první řadě je třeba mít chytrý elektroměr, který umí měřit 15ti minutové intervaly, protože sdílení funguje v reálném čase. Ten objem musí sedět, dodáno do sítě a odebráno ze sítě.
0x
Jsou různé typy sdílení - například v rámci komunity / družstva musíte být členem energetického společenství
- komunitní energetika
- peer-to-peer (P2P) sdílení
- mikrosítě (microgrids)
- sdílení v rámci distribuční sítě
Tady je kompletní průvodce - pro vás snad P2P.
Prostudujte,
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.