Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Doporučíte kondenzační kotel?

Od: trtr
Zdravím všechny, doporučíte nějakou dobrou a ověřenou značku kondenzačního kotle? Na co si dát pozor? Zatím máme starou atmosféru a samotíž soustavu, ale už by to chtělo inovaci a hlavně snížit spotřebu. *hi*

21 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

runner2
hodnocení

4x
Vybíral bych dle dostupnosti servisu ve Vašem okolí. Řešil jsem nedávno a vybral Protherm Tiger.
trtr
06.03.26 22:57
hodnocení

*palec*

hodnocení

4x

Doporucim proplach potrubi topeni s cistici kapalinou pred vymenou kotle a vymenu radiatorovych ventilu. Kotle Baxi, Protherm, ale konecny vyber bych zvolil podle dostupnosti servisu a moznostech montaznich firem.

Něco z rodiny Bosch (Buderus, Junkers). Kvalita zaručena.

trtr
hodnocení

Je reálné třeba se s novým kotlem + pracemi vlézt do 100t Kč? Určitě bude třeba kotel, čerpadlo, expanzka, vložka komína + připojovací materiál a čištění systému topení.
Jak ale vyřešit provozní stav 30/50 co se u nového kotle doporučuje? Rodinný dům nemá zatím zateplení a jsou tu dvojitá dřevěná okna, ne kastláče.
Jak se stanoví výkon nového kotle, pokud bude osazen dříve, než bude zatepleno? Určitě to neplatí jednoduše, že za 25 kW atmosféru se dá kotel kondenzační taky 25 kW. Něco pravda "ušetří" samo čerpadlo, které bude vodu hnát do radiátorů, ale stejně ten nový kotel bude pravděpodobně muset být výkonnější.
Radiátory jsou litina(neradi bychom vyhazovali) a rozvody jsou velice masivní, tj. 3/4", 1" i více v závislosti na větvích.
macvac

Mám stejné podmínky jako vy.10 litinových radiátorů, 6 velkýcm místností. Místní instalatér mi namontoval kotel Baxi 25 kw. Kompletně za 73.000. A maximální spokojenost. Jen jsem musel zvýšit teplotu vody na 60 stupňů.

jir
Stará soustava na samotíž s litinovými radiátory je navržena na teplotu topné vody 90/70. S kondenzačním kotlem a teplotou 50/30 nebudou radiátory předávat stejný výkon jako předtím. Zvýšením teploty topné vody se může stát, že kotel nebude pracovat v kondenzačním režimu.
Aby radiátory měly při nižší teplotě stejný výkon, musí mít větší plochu, případně zateplit dům, aby se zmenšily tepelné ztráty a radiátory stačily.
trtr
hodnocení

No mám i komplet plány realizace za socíku. No trochu mě to děsí, zda litina bude vůbec fungovat + ten rozvod a objem topné vody, to je jak pro kryt CO. *smich*
Jinak počet radiátorů litina:
38 žeber 1x
32 žeber 2x
21 žeber 3x
16 žeber 2x
14 žeber 4x
10 žeber 2x
6 žeber 1x
+ plech. radiátor 3x
+ "parovodní" těleso (had s věncem) 1x
strujj

Jestli je podkroví nepobytové, tak bych tam rozprostřel slámu za pár a rázem ušetříte 10-15% nákladů na topení.

trtr
hodnocení

Obývá se vše mimo sklep, ikdyž tam se taky drobně topí.
U nás kdysi naši za svého mládí při zobytneni patra zateplili podlahu půdy starýma matracema. A před 15 lety při zateplení fasády a spodní části krovu (do úrovně stropu patra) se dala i na ty matrace na půdě vata zakrytá nějakým systémovým hadrem ... Střecha samotná je bez izolace, jen staré luftujíci bobrovky.

lll
hodnocení

0x
Začal bych rozhodně zateplením, ne kotlem, pokud tento funguje.
Pak se dozvíte nový spád radiátorů, novou tepelnou ztrátu, a mohl byste začít řešit kotel.
trtr
hodnocení

No, to bude asi problém. Řadovka (RD), suterén, přízemí a první patro. Půdorys cca 10 x 12 metrů, severní strana "nechráněná" - kraj. To spolu s okny bude pecka. Počítám třeba okna a dveře cca 200t(vchodove dveře, garáž, 2x balkon a cca 18 oken). Teď fasáda střelím od boku 250t.
lll
Pecka nepecka, prostě zateplete napřed.
Já po zateplení pouštím do radiátorů 35 stupňů a stačí to, i v největších mrazech. Koukal jsem na to jak puk ze začátku.
Nejlevnější je ta energie která se nespotřebuje.
trtr
hodnocení

No asi nic nezbude. Jednak namontovat bestii třeba 35 kW asi nebude košer,a pak ten provozní režim je alchymie.

asd1
hodnocení

0x
Aby kondenzace fungovala tak potřebuješ studenou zpatecku. Starý systém bude mít malý radiátory navržený na horkou vodu, takže buď zateplit nebo dat ca jednou tak velký radiátory, příp.zpatecku dochlazovat podlahovkou. Jinak se kondenzace neuplatni a spotřeba nižší nebude.. vetsi výkon je nesmysl, tepelný ztráty se nezvětší...
alesek

Výměnou za kondenzační kotel jsem si moc nepomohl, měl jsem Vailant 40kw a musel jsem pořídit místo něj dva menší, závěsné kotle. Asi jsem měl jít do tepelných čerpadel, asi dvou po 16kw.

trtr
hodnocení

No jo, TČ, ale to zase "žere" elektriku.

hodnocení

0x

My jsme řešili výměnu kotle loni. Topná soustava je z roku 96, trubky ocel, radiátory deskové, původní kotel byl Dakon DUA 24. Nahradili jsme jej kondenzačním kotlem Ariston, celá topná soustava zůstala, nebyl důvod nic na ní měnit, používáme antikorozní prostředek do topné vody, takže radiátory i potrubí OK. Měnil se jen termostat, protože ten nový umožňuje komunikaci s kotlem a nastavení jeho parametrů. A pochopitelně - do původního komína přišlo koaxiální potrubí - kotel nasává vzduch přes něj. Úspora plynu je poměrně značná proti minulým letům

trtr
08.03.26 12:00
hodnocení

*palec*

trtr
hodnocení

Ještě podotázečka. Je to někdo, kdo má v kotelně kombinaci plyn a dřevo/pelety. Ono mám v plánu osadit namísto původního kotle Destila kotel na dřevo či bio a pak o kus dále na stěnu nový kondenzační kotel.
Nejprve bych dal plynový, později ten druhý kotel. Bude nějaká komplikace, případně na co myslet? Je třeba vytvořit kotelny dvě,nebo přepážku? Komín máme dvojitý, namísto původního "neplynového" je nyní větrání, ale toto je řešeno ještě skrze průduchy přímo pro větrání.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2026 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]