Nejste přihlášen/a.
Teď se chci zeptat na vodu. Jaká je tak průměrná spotřeba teplé vody na osobu?
Jaká je vaše průměrná spotřeba?
No nevím, HDO ho nabíjí přes noc. Ráno se vycáká (princip bojleru známe, že je vytlačována horká voda studenou), přes den to něco málo díky tomu ochladne a večer už se koupu zezačátku OK a pak už páku baterie musím mít zcela vlevo na horkou a bojler se nabíjí pak přes noc celej.
Když dám 80l, tak se taky může stát, že se budu koupat ledovkou ![]()
Ale asi trošku posunu termostat k maximu. Teď ho mám na Ečku.
Možná jí ukecám, že se budeme koupat spolu i když sprcháč je těsnej
. Trošku mě zajímá i pokus, že bych jí na ráno bojler nechal málo natopenej. Schválně jak bude k večeru remcat
. Zase, jestli to přežije, tak pak už všechno. Kdy jindy to otestovat. ![]()
...
Jen pro tazatele, to je subjektivní dojem spotřeba teplé vody. Čím víc je v bojleru horká až vařící, tím méně se spotřebovává mixovací baterií, která si bere díky nastavení víc studené, aby voda tekla akorát teplá. Jak ovšem horká v bojleru klesá, tak odběr začíná být přímo z bojleru větší a větší.
Kdo má kotel a nebo přímo průtokáč (karmu), tak má spotřebu neomezenou. Teoreticky i ten bojler, když bude stále ve zdi i na vysokém tarifu a stihne se dobíjet.
HDO spíná ve dvou časech, jednou v noci na 5 - 6 hodin, jednou většinou odpoledně po dobu 2 - 3 hodin... pokud zadáte kód z HDO ...pokud se bavíme o D02d...u D45d je to denně trochu déle
Jo, máš pravdu.
od půlnoci do šesti a od cca dvou do čtyř pěti.
Te´d mě napadá, že bych ho mohl zase vyčistit od sanytru. Ať předává teplo spirála lépe a nabíjí rychleji. Mám tvrdou vodu a čistím to cca co 3 roky.
Když bojler vyčistís, vejde se do něj víc vody a žena jí o to víc vypustí, takže se to ještě prodraží
No právě ne? Kdyby dobře předala teplo vodě, tak se lépe chladí a voda rychleji natopí.
Jinak se přetopí spirála apeče se a vodě předá méně, tedy trvá natopení déle.
Ne?![]()
Při příkonu třeba 2kw ta spirála ty 2kw prostě musí bezezbytku předat do vody, bez ohledu na teplotní spád, ten má vliv jen na její pracovní teplotu a tím živnost. Zhoršený přestup tepla a tím vyšší teplota spirály nesníží její příkon. Nejde, aby spirála zralá 2kw a do vody předávala jen 1,5kw, to by těch zbylých 0,5kw musela akumulovat záhadně někam sama do sebe... a později stejně zase předat vodě, nemá kam jinam to teplo poslat.
Jiná situace samozřejmě je u TUV zásobníku se šnekem výměníku uvnitř, kde je teplota topné vody daná nastavením kotle a navíc omezená bodem varu, tam zanesení hraje zásadní roli a je velký rozdíl, jestli kotel předává do vody 20kw, nebo 3 a stejně cykluje.
Proč tedy po vyčištění bojler natopí za 3,5 hodiny a předtím mu to trvá i 4-5?
Jaký jiný důvod nežli to, že vodní kámen je tepelná izolace, tam je?
![]()
Pořiť si termostatickou baterii a nemusíš neustále pákovat A vyrovnávat teplotu, což taky už pořád dost času a vody
nechápu to vyprávění o ranním cákání, když natápění probíhá i odpoledne?
I když tedy já mám jednu sazbu D26 kde už desetiletí to natapění probíhá pouze v noci A nikdy s tím nepohnuli. Pouze o víkendu tuším probíhá i přes den.
přitom je to taky sazba na bojler, i když primárně na akumulačky. ovšem je tam výrazně levnější i vysoký tarif, takže i když nemám akumulačky tak je to výhodnější
Termostatická baterie je pěkně na ho..., když máš tvrdou vodu.
Po 5ti letech jsem jí vyhazoval. Pákovka slouží v kuchyni už 30 let.
Jasně, ale k vůli termostatické kravině si nebudu kupovat solnou upravnu vody do baráku. Mě nedělá problém pákovou drbnou a regulovat si teplotu vody. Stejně jako řadit v autě a jezdit manuálem proti automatu.
Nákup zařízení a spotřeba vody mi nevykompenzuje ocet ve varné konvici nebo čištění bojleru, které si dělám sám a kupuju jen nové těsnění a anodu.
![]()
Když úpravnu, tak jen kaskádu sít, od hrubých po jemná, ideálně s proplachem vložky. Možná magnetické "ošetření", víc ne! Tedy ano, na výstupu k pití může být Brita filtr, ten neškodí a voda je kolikrát chutnější.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.