Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Lze použít autogenní hořák pro acetylen na propan?

Od: lulek
Dobrý den, potřebuji ohřívat a ohýbat trubky. Jako malý zákazník mám 4 kg acetylenu za 6000 Kč, tak bych na to rád použil propan - butan. Mohu použít hořák pro acetylen? Jde mi o bezpečnost. Děkuji.

16 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

Když ti jde o bezpečnost, tak použij hořák na propanbutan, Není problém koupit.

trtr
hodnocení

0x
Zdravím, nechápu. Každý plyn má obvykle svoji trysku, resp. hořák. Běžte už do nějaké školy a tam se vyptejte! I jako hodinový manžel můžete být sakra nebezpečný. Pojišťovna vás při maléru oholí a ještě půjdete sedět. *hi*
lulek
hodnocení

Pokud to nechápete, tak se k tomu nevyjadřujte. Ve svářečské škole se učí jen úplné základy, já se ptám odborníků, tedy lidí, kteří umí přesně popsat stav soustavy v každém provozním okamžiku. Používat to chci u sebe na dvoře.

hodnocení

0x

A jak tam dostanete vzduch?Bez něho to hořet nebude.Normálně tam jde pod tlakem... Jedině použít PB +kyslík ekotez.cz/... , ale i tak nebude teplota nějak vysoká aby nahřála kus železa

lulek
hodnocení

Samozřejmě to napojím na láhev kyslíku. Na normální rukojeť L6 nebo U7.
jenda22
To magor: vzduch tam tedy rozhodne nejde, tak se nesnazte fundovane odpovedet. Ano, lze pouzit puvodni horak, prodejci vam prodají spravnou trysku ale jse to i tak.

0rion
hodnocení

0x

Podle mne nemůžete nic zkazit tím, že to vyzkoušíte. Přinejhorším zjistíte, že plamen nelze seřídit podle vaší potřeby.

zam
01.03.26 11:23
hodnocení

0x

Nejde to.

Nikdy neříkej že něco nejde,najde se někdo kdo neví že to nejde a udělá to...Existuje souprava na Pb + kyslík, je třeba použít správný tlak a správné trysky.

nunici - přečti si otázku, ptá se na hořák od autogenu.

@ferax A v čem je konstrukčně jiný hořák na Pb + kyslík od hořáku na acetylen + kyslík? Ve velikosti trysek a v tlaku plynu

hodnocení

0x

Ide to,len asi trysky sú iné. Kvôli vysokej cene acetylénu sa propán-bután bežne používa na pálenie železa v kovošrotoch. Takže na ohrev v pohode.

zam

Asi jsem ze starý školy,ale železo se řeže kyslíkem.Předehřev propanem? No nevím.

0rion

Tak jasně že se to musí řezat kyslíkem, akorát se nepoužije acetylen s kyslíkem ale PB s kyslíkem. Dle AI lze PB s kyslíkem na řezání oceli použít, horší je to se svářením, to prý je už problém.

trtr

AI a svařování, to bych raději neaplikoval.

jenda22
hodnocení

0x
Jen jiny zdroj tepla. To je vse. Vyhrevnost propanu je temer vyssi.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2026 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]