Nejste přihlášen/a.
Dobrý den potřebuji trochu opravit zdivo ve sklepě.Není toho málo ani moc ale času na to mám dost nikam se nespěchá...Písek mám,vápno mám,cement mám.Ale nemám míchačku ani míchadlo.Dá se to míchat na zemi? Natáhnout silnou plachtu a míchat lopatou?Někde jsem viděl že to někdo kdysi dělal.Nebo blbost a dřina?
Děkuju
Tak super díky všem.
Lino mám. Kolečko do sklepa tahat nebudu písek tam dle potřeby nanosím.
A další otázka vápno tu mám klasické pytlované ale je tu už asi 15 let v garaži asi i trochu přemrzlo.To už asi používat nemám že?Koupit lepší nové. A tu omítku na vlhkou spodní část zdiva co je opadané jen písek a vápno že?
diky
0x
Do vlhka je lepši cementovou maltu, písek + cement + plastifikator.
Aha? Tak já co jsem si pročítal sám vím hov**** tak jsem myslel vápenou maltu bez cementu a ono opak tedy?
Je to samozřejmě sklep.Vlhko od podlahy i od zdí asi ale plísen nikde prostě sklep takže vlhko..Tam kde je vodorovná izolace tak nad ní to drží co je pod ní postupně opadalo.Ted je to holé míchané cihla opuka.
Takže je cementovou omítku?
díky
Cementova je neprodysna deska, chvíli vypada hezky ale uzavrena vlhkost jde nahoru zdivem , po čase celá deska odpadne..
Přidám se k zastáncům vápenné malty, nastavovanou (tedy s cementem) raději jen do sucha . Před pár roky jsme dělali reko starého domku-ve sklípku na stěnách kapičky vody, omítka čistě vápenná a držela jak židovská vír! Docela by mne zajímalo jak to vypadá nyní po cca 7-10 letech (nebyl jsem tak pak , byl jsem na jné akci)
Jinak staré vápno na vápnění zahrady, kupte nový hydrát , na den namočit a pak dělat maltu. Jinak lze míchat i vrtačkou a místo metly pak použít třeba metr roxoru dole zahnutého do L
Samozřejmě ten drát jako nouzi! Klidně bych ale pokud mám vrtajdu kuopil metlu na míchání barev-je to ccakolem stovky a využije se to i na míchání "primalexu"
Pro ty co míchají maltu jen občas je dobré koupit multibatovou směs která se míchá jen s pískem a vodou. V multinatu je cement a hydrát a další přísady. Malta namíchaná z multibatu má vždy stejné vlastnosti a odpadájí chyby špatným dávkovaním ingrediencí.
Sanační omítky jsou difuzně otevřený = průchodný pro vodu/ vodní páru aby zdivo pod omítkou mohlo vysychat. Oproti tomu cementová omítka (včetně multibatu a klasických pytlovaných omítek omítací/zdící atd.) je víceméně vodotěsná deska = pokud jde vlhkost z podloží tak se vlhkost zdiva pod omítkou pak zvyšuje. Zvenku to chvíli vypadá hezky a pak odpadne celá deska, navíc vlhkost zdí vyjede nahoru klidně do vyššího patra.
Vápenná omítka ani ne tak táhne vodu, ale je pro vlhkost průchodná, proto zvenku není suchá. Ale je to vápno = desinfekce, plísním se na ní moc nedaří, sklep stačí občas přemalovat zase vápnem a vypadá to pořád dobře. Vydrží desítky let i ve vlhku. Naši předci nebyli debilové a ne všechno moderní je lepší..
0x
Jako namíchat to půjde lopatou nebo motykou v různé kvalitě každý kbelík.
Co se týče metly na vrtačku taky to jde, ale většina vrtaček dneska má celkem rychle otáčky a po pár kyblech se stejně spálí a nedělá se s tím tak dobře jak s míchadlem.
Mimo dotaz. Bery-to co máme na mysli tedy aspoň já, neni vrtačka ale vrtací sekací kladivo (starší model tohoho : lidl.cz/... ) U toho mého je navíc ještě normalná hlava s SDS stopkou na upínání vrtáků s válcovou stopkou.
Namíchal jsem s tím hooodně a něco málo i vysekání betonu!
Moc vám děkuju(i ostatním).To je super tip s tím kladivem z Lidlu.Hned to objednám. Budu s tím míchat a i to pak využiju na do sekávání staré omítky která drží lépe.
Dik
Zdravím moc všem děkuju pomohlo to ! a mám představu co jak dělat z toho co mám doma.
Ještě bych se chtěl zeptat na omítníky/pratle?Je to sklep dřív se při práci hodně "popíjelo" tak je to na rovnosti vidět není to tragedie ale lavory místy jsou třeba i 5 cm.
Koukal jsme na videa ty omítníky jsou bud jenom z malty udělané nebo se dají koupit kovové nebo dřevěné co doma najdu za vhodné dřevo.Ty dřevěné se pak v omítce už nechávají nebo se musí vyndat? Nebo se na omítníky mám vykašlat je to sklep..a skopírovat a opravit jen to původní?
Případně díky za radu jak to udělat jednoduše aby to trochu vypadalo.Sádrokartonové muzeum nedělám ale když už se s tím budu patlat aby to bylo trochu vidět.
Díky všem
Nejlíp zajet do skanzenu a jít na pivo se zednikem kterej to tam udržuje.. Nebo parta nadšenců co dává dohromady zříceninu hradu, tam si to i vyzkousis a nebudeš to dělat hned naostro ve svým
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.