Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Míchání malty/betonu na zemi

Od: jana222®

Dobrý den potřebuji trochu opravit zdivo ve sklepě.Není toho málo ani moc ale času na to mám dost nikam se nespěchá...Písek mám,vápno mám,cement mám.Ale nemám míchačku ani míchadlo.Dá se to míchat na zemi? Natáhnout silnou plachtu a míchat lopatou?Někde jsem viděl že to někdo kdysi dělal.Nebo blbost a dřina?

Děkuju

35 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

jir
hodnocení

5x
Spíš než plachtu, tak starý lino, jinak se to protrhne. A spíš než lino, tak kolečko (nebo jak se tomu u vás říká) a míchat motykou nebo hráběma...

hodnocení

3x
Dá se to, ale já bych byl na dokonalé promíchání línej. To bych raději koupil za pár kaček velkej černej kýbl, nebo kalfas a míchal to vrtačkou.
Když už na linu, tak bych si z desek udělal rám, nebo použil rám z okna, nebo co by bylo.

asd1
hodnocení

1x

Běžná věc, lopatou na plechu příp. lino. Plachta se shrnuje = tu ne.

km
hodnocení

1x

buď po staru jak píšete (ale to bych nechtěl) a nebo do kafasu nebo do kolečka a k tomu v hodný nástroj, dobře se to asi dělá motykou

hodnocení

Tak super díky všem.

Lino mám. Kolečko do sklepa tahat nebudu písek tam dle potřeby nanosím.

A další otázka vápno tu mám klasické pytlované ale je tu už asi 15 let v garaži asi i trochu přemrzlo.To už asi používat nemám že?Koupit lepší nové. A tu omítku na vlhkou spodní část zdiva co je opadané jen písek a vápno že?

diky

host

Staré vápno do malty ne, jinak zkazíte maltu, veškerý do ní použitý materiál, i váš čas a práci. Ani na vybílení sklepa, to by se vám pak loupalo a byla by s tím spousta práce na odstranění. Možná tak na zahradu.

asd1

15 let starý v pytli.. tak to už dávno neni vápno ale znova vápenec ;)

trtr
Jj, poházet po zahradě proti mechu.

filuta
hodnocení

0x
Casu na to mate dost pisete, tak to delejte po castech a maltu michejte v nejakem velkem skopku, lavoru apod. Bude se vam to podle me delat lepe nez na rovnem linu.

hodnocení

0x
Blbost to není. Dřina oproti míchačce je větší. Já když chci menší množství tak raši namíchám v kotouči, než vymívat zbytky z míchacky.
Do vlhka je lepši cementovou maltu, písek + cement + plastifikator.
hodnocení

Aha? Tak já co jsem si pročítal sám vím hov**** tak jsem myslel vápenou maltu bez cementu a ono opak tedy?

Je to samozřejmě sklep.Vlhko od podlahy i od zdí asi ale plísen nikde prostě sklep takže vlhko..Tam kde je vodorovná izolace tak nad ní to drží co je pod ní postupně opadalo.Ted je to holé míchané cihla opuka.

Takže je cementovou omítku?

díky

asd1
Ja jsem naopak zastánce čisté vapenny..
Cementova je neprodysna deska, chvíli vypada hezky ale uzavrena vlhkost jde nahoru zdivem , po čase celá deska odpadne..
Asd: mám stejnou zkušenost, za dob mého dětství u nas na baráku plno věcí opravoval zedník, co snad všechno dělal nějakým pevnostním betonem. Při mych opravách omitky ve sklepě po čtvrtstoletí tam byly na vlhkých stěnách metrový dutý plotny, co nešly rozbít, ale sundat vcelku :)

Přidám se k zastáncům vápenné malty, nastavovanou (tedy s cementem) raději jen do sucha . Před pár roky jsme dělali reko starého domku-ve sklípku na stěnách kapičky vody, omítka čistě vápenná a držela jak židovská vír! Docela by mne zajímalo jak to vypadá nyní po cca 7-10 letech (nebyl jsem tak pak , byl jsem na jné akci)

Jinak staré vápno na vápnění zahrady, kupte nový hydrát , na den namočit a pak dělat maltu. Jinak lze míchat i vrtačkou a místo metly pak použít třeba metr roxoru dole zahnutého do L

Samozřejmě ten drát jako nouzi! Klidně bych ale pokud mám vrtajdu kuopil metlu na míchání barev-je to ccakolem stovky a využije se to i na míchání "primalexu"

Vápno táhne do sebe vodu, proto v sanačních omíthách není.
Pro ty co míchají maltu jen občas je dobré koupit multibatovou směs která se míchá jen s pískem a vodou. V multinatu je cement a hydrát a další přísady. Malta namíchaná z multibatu má vždy stejné vlastnosti a odpadájí chyby špatným dávkovaním ingrediencí.
km
"Vápno táhne do sebe vodu, proto v sanačních omíthách není." muzete toto tvrzeni necim podlozit?
To že vápno se nepoužívá v sanačních omítkách beru zpět. Někteří výrobci ho používájí.
asd1

Sanační omítky jsou difuzně otevřený = průchodný pro vodu/ vodní páru aby zdivo pod omítkou mohlo vysychat. Oproti tomu cementová omítka (včetně multibatu a klasických pytlovaných omítek omítací/zdící atd.) je víceméně vodotěsná deska = pokud jde vlhkost z podloží tak se vlhkost zdiva pod omítkou pak zvyšuje. Zvenku to chvíli vypadá hezky a pak odpadne celá deska, navíc vlhkost zdí vyjede nahoru klidně do vyššího patra.

Vápenná omítka ani ne tak táhne vodu, ale je pro vlhkost průchodná, proto zvenku není suchá. Ale je to vápno = desinfekce, plísním se na ní moc nedaří, sklep stačí občas přemalovat zase vápnem a vypadá to pořád dobře. Vydrží desítky let i ve vlhku. Naši předci nebyli debilové a ne všechno moderní je lepší..

hodnocení

0x

Pozicajte si miesadlo a urobte to v primerane velkej nadobe.

hodnocení

0x

Nebo jako jsme to dělali na vojně. Na hromadu písku vysypat cement a dva lopatou přehazovat, třetí pak konví s kropičkou kropil, třikrát čtyřikrát přeházet a beton byl namíchán.

el
hodnocení

0x
Míchadlo stojí od cca 1500 Kč. Pár tun materiálu zvládne i to nejlevnější.
Jako namíchat to půjde lopatou nebo motykou v různé kvalitě každý kbelík.
Co se týče metly na vrtačku taky to jde, ale většina vrtaček dneska má celkem rychle otáčky a po pár kyblech se stejně spálí a nedělá se s tím tak dobře jak s míchadlem.
Vrtačka musí být dvourychlostní, jinak se při nízkých otáčkách motorek upeče.
asd1
Míchám vrtacím kladivem z lidlu, zvládá v pohodě. Michatko je za pár kaček.

Asd-*palec* Taky jsem tím namíchal už hejno lepidla, štuku a trochu jádrové a betonu,

Tak to máte asi oba nějaký šťastný typy nebo kusy. Mám 3 různý, nic z toho teda není z Lidlu, ale jeden je falešná makita, jeden snad asist (oba naštěstí zadarmo jako poškozený a mnou opravený) a třetí, jedinej kdysi dávno kupovanej, taky něco levného, text na nálepce už nevím... No a snad všechny, jakmile se vrták o nic neopírá a třeba nechce ven ze zdi, nemají dostatečný přítlak na ozubená kole a začnou hoblovat zuby :( U toho prvního, vlastního kupovaného, jsem to tenkrát nějak řešil, vymezoval a vypodkladal, aby se kola do sebe pevně opírala a neměla kam se oddálit. Takhle obdobně ohoblovany kola jsem viděl i třeba u flexy nebo pásový brusky, v něčem bývají vůle z výroby takový, že do sebe zapadají sotva špičky zubů.

Mimo dotaz. Bery-to co máme na mysli tedy aspoň já, neni vrtačka ale vrtací sekací kladivo (starší model tohoho : lidl.cz/... ) U toho mého je navíc ještě normalná hlava s SDS stopkou na upínání vrtáků s válcovou stopkou.

Namíchal jsem s tím hooodně a něco málo i vysekání betonu!

Mám na mysli principielně totéž, 3j pneu příklep. U těch mých se tahem na vrták trochu posouvají kola úhlového převodu od sebe a jak se to tak namáhá, přenáší se otáčení jen špičkama zubů a snadno se ojedou.
hodnocení

@diesel
Moc vám děkuju(i ostatním).To je super tip s tím kladivem z Lidlu.Hned to objednám. Budu s tím míchat a i to pak využiju na do sekávání staré omítky která drží lépe.
Dik

Jana222 tak ať se zadaří !*palec*

hodnocení

Zdravím moc všem děkuju pomohlo to ! a mám představu co jak dělat z toho co mám doma.

Ještě bych se chtěl zeptat na omítníky/pratle?Je to sklep dřív se při práci hodně "popíjelo" tak je to na rovnosti vidět není to tragedie ale lavory místy jsou třeba i 5 cm.

Koukal jsme na videa ty omítníky jsou bud jenom z malty udělané nebo se dají koupit kovové nebo dřevěné co doma najdu za vhodné dřevo.Ty dřevěné se pak v omítce už nechávají nebo se musí vyndat? Nebo se na omítníky mám vykašlat je to sklep..a skopírovat a opravit jen to původní?

Případně díky za radu jak to udělat jednoduše aby to trochu vypadalo.Sádrokartonové muzeum nedělám ale když už se s tím budu patlat aby to bylo trochu vidět.

Díky všem

asd1
Jen to okopiruj/ oprav.. Studuj selské chalupy a vesnicke postupy, jednoduché, fungují a vypadaji hezky. Neměli stroje tak u toho museli premyslet aby to šlo udelat dostatecne rychle a vydrželo to.
Nejlíp zajet do skanzenu a jít na pivo se zednikem kterej to tam udržuje.. Nebo parta nadšenců co dává dohromady zříceninu hradu, tam si to i vyzkousis a nebudeš to dělat hned naostro ve svým;)

Ve sklepě bych to hodil z ruky. Ale záleží na vašem umu! Pokud se na to necítíte, pak si neřežte-nechte nařezat z 2m prkna omítníky cca5mm tlusté které pak musíte vyjmout ze stěny a po nich to ještě zarovnat.Je, pokud není cit, jednodušší udržet rovinu s omítníkem než stahovat po maltové platli !

jirib
hodnocení

0x
Dřina to bude...
Doporučuji hotové v pytli,jen rozmíchat vrtačkou v díži...
asd1
Čistě vapenna omítka a hotová v pytli?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2026 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]