Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Iglú systém v podlaze

Od: ladinac123
Dobré poledne, dost možná se mi povede jedna stará nemovitost z 18. století získat, tak pochopitelně bude potřeba vyřešit vlhkost, zejména v podlaze a ve zdech.
Přišel jsem na možné řešení formou iglú z palet plastových, kdy bych nahoru na ty palety, srovnané do váhy, mohl dát jen XPS 300kpa, 100mm šířky a na to položit nějakou měkčí vrstvu typu mirelon a třeba vinyl podlahu na sucho? Bez nějakého betonování?
Popřípadě jestli tam být musí něco pevného, tak jenom vylil 10cm betonu na ten XPS a kari síť
Jen a vše je o ceně.
Odvětrání systému je jasné v každé místnosti důle nácuc a nahoře někde na druhé straně mřížka výcuc.
Zvenku taky palety plastové nejlépe 120x80 dané ke zdi na těch 80cm hloubky a 120cm šířky a před ně nopovka aby vznikala mezera odvětrávaná 12cm cca mezi zdivem a terénem, zvrchu mřížka stejná, jak na odvod vody do žlabu na cestě.
Díky za poznatky

15 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

honzas11
hodnocení

4x
Já bych to řešil podle toho, jaká je skladba zdi. Pokud je to hezky vyzděná cihla,.tak by nemusel být problém to podřezat ve spáře..je to vždy nejlepsi řešení. Iglú taky není jen tak, musí se poměrně hluboko vykopat podlaha, hromada betonu. A u společně zdi kdyžtak injektáž, dá se i svépomocí.

Honzo,

1* a *palec*

přeji jen krásný víkend.

ladinac123
hodnocení

Je to všechno, kámen a vepřovice je 4/5 celé skladby, občas nějaká cihla pálená tam je, ale to vyjímečně

Ale i takováto skladba lze doizolovat, proti vlhkosti.

km
hodnocení

2x

jedná se o velký stavební zásah a když už velký stavební zásah, tak pořádně, tedy udělat vodorovnou hydroizolaci podlah i stěn. (a pokud iglů, imho musí na něj přijít beton)

ladinac123
hodnocení

Nebude možné dělat hydroizolace, je to rohový dům, ze zadu společná zeď a hned druhý dům, na další straně taky. Je to L dům, typická hanácká stavba nalepená na další.

"hned druhý dům, na další straně"

a jak to mají sousedi, na další straně, tam mají v podlaze co?

gj
hodnocení

0x
Iglú co jsem dělal kdysi já, tak se muselo betonovat už i ta první vrstva (beton do záhybů těch iglú tvarovek a nad nima do roviny s výztuží. Pak izolace (proti vlhkosti i tepelná a další roznašecí vrstva betonu (5 až 7 cm).
Jestli je nějaký novější systém, to nevím.
gj
Jinak odvětrání v místnosti nasávání i výcuc není úplně ok. Vhodnější je nasávání mimo místnost (ideálně asi i z venku). A výcuc komínkem klidně až nad strechu. Pozor v zimě na promrzání. Při silných mrazech ucpat. A odvětrání základů zvenčí bych taky zvážil (klidně se může stát, že budou promrzat základy a na to pozor. Buď musí být základy dostatečně hluboko nebo bych si to asi rozmyslel. Případně udělal tak, aby se tam při silných mrazech taky dalo zamezit přístupu vzduchu.
ladinac123
hodnocení

Asi to blbě vyznělo, ale pochopitelně nasávání a odvětrání mimo budovu s odvětráním ve výškovém rozdílu, aby vznikal komínový efekt, řekl bych že právě mám zálusk na ty palety plastové, protože jsou pevné, pevnější než ty iglů tvarovky a rovné, takže kdybych to vykopal, srovnal to tak nějak cca 35cm pod terénem, geoška, 5cm 16/32 šterku. palety ty mají cca 13 - 15cm výšku a na ně poskládat XPS ve 2 vrstvách 2x5cm například nebo 2x6cm, záleží dle ceny a výšky, ale klidně víc, ten je pevný a na něho jen nějaký mirelon nebo geotextilii a pak podlahu, tam dle materiálu, pokud by bylo něco měkkého jako podlaha (lino), tak v té místnosti udělat ještě na to OSB např. pod linku.

km
udelejte skladbu jak pisete, ale pridejte mezi polys a mirelon 6 cm betonu s karisiti.
ladinac123
hodnocení

každá koruna by mi byla dobrá, nevydělávám ani 40... Proto radši tvrdší XPS, ale bez betonu.

jasotakehanak
hodnocení

0x

Iglú systém skrz vesoké radon, tak aby se dobře odvětral a neunikal do místnosti. Na Hané to néni s radonem tak zly. mapa: mapy.geology.cz/...

U zdi je to jasny, podřezání. U společné zdi se domlovte ze sósedem, nebode-li chtět, tak injektář. Hlavně ne senačni omitko.

Pod podlahou je nélepši podkladní beton, protože pomáhá izolaci, abe dyl vedžela, izolace má omezenó ževotnosť oproti zbetko. Samozřémě je možné rozprostřit tam na verovnanó odusanó zem (jilová vrstva - jil je nepropustné) elastičťéši fólijo z každé strane chráněnó selnou geotextilijó, napojit na zasypat pískem (kvůli vzdutí vody) a pak na to položit geotextilii, OSB, roznášeci vrstve, finalni vrstvo. Ale bál bech se kořenů, sedáni atd.

km

"Hlavně ne senačni omitko." proč? děkuji

ladinac123
hodnocení

Já bych řešil ten systém právě z těch palet plastových, je to pevné, ty by byly na štěrku srovnaném udusaném trochu, pak ty palety a na nich ten XPS ve 2 řadách třeba 2x50mm a na to podlaha jako třeba vinyl, kdyby bylo něco měkkého jako podlahová krytina, tak OSB desky na ten XPS a pak kročejovka a podlaha

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2026 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]