Nejste přihlášen/a.
Používám propanbutanovou láhev s hořákem na lepenku. Ted mi asi už týden občas ukápne mastná tekutina smrdící po plynu.Vím, že je v láhvi také tekutá složka. Proč se mi ,ale dostala až k hořáku?
1x
doplněno 19.02.26 06:35: V mrazech se z PB směsi odpařuje pouze propan a butan zůstává v kapalné fázi (v běžné letní směsi je obsah butanu cca 60 % a při odebírání plynu v mrazech jeho koncentrace ve zbylé směsi narůstá). Pokud v mrazu položíte PB flašku na zem a otevřete ventil, krom unikajícího propanu vám na zem vyteče louže butanu, která vypadá jako něco mezi olejem a vodou a hnusně smrdí. Předpokládám, že se jedná o zápach odorantu, který se do plynu přidává. Nedávno jsem zde pokládal dotaz, proč i dobře těsnící prázdná flaška v autě v létě tak smrdí.
Zdá se, že je to proto, že samotný odorant, zpravidla ethylmerkaptan , má bod varu 35 °C, tedy co je jím potřísněno se ve zvýšené míře uvolní až v na slunku vypečeném autě.
doplněno 19.02.26 07:12: Co se týče toho ukápnutí u hořáku, nejsem chemik, ale vidím to na dvě možnosti:
1. Samotná láhev není prochlazená, z flašky vychází směs propamu u butanu a ke kondenzaci butanu tak dochází až v hadici.
2. I v mrazu odpařující se molekuly propanu s sebou unášejí menší množství molekul butanu, který pak opět v hadici kondenzuje.
Tipuji, že v teplotách těsně pod nulou to bude obojí dohromady.
Kdyby to fungovalo jak píšete, tak pod -0,5°C by vám z bomby šel do trysky pouze propan a veškerý butan by zůstával v bombě. Jenže takto to nefunguje, kdyby ano, neměla by smysl tzv. zimní směs se zvýšeným obsahem propanu, u které se uvádí, že funguje do cca -10°C. Každopádně může docházet k tomu, že při nízkých teplotách se kapalná směs v bombě postupně obohacuje o butan a asi může dojít k tomu, že pak z trysky plive butan v kapalném stavu.
Na příští zimu koupím jen propan.
Nedávno jsem tu ten dotaz pokládal, jestli se něco ve složení mezměnilo (zkoušel jsem různé dodavatele se stejným výsledkem), protože 30 let takto extrémní zimní problémy nepamatuji, ale poslední cca 4 roky je to výrazný problém. Nabízí se samozřejmě možnost, že se složení změnilo kvůli změně dodavatelů do ČR.
0x
Pozdravujem,
neviem odkiaľ máte uvedenú fľašu, ale toto môže vzniknúť keď fľaša nie je v stojatej polohe a je tam veľký odber ďalšia vec vo fľaši je mnôžstvo tekutiny, ktorá tam nemá čo robiť a je to veľmi nebezpečné odporúčam fľašu vymeniť u dodávateľa - reklamovať. A posledná možnosť, keď je fľaša preplnená, ale to sa stáva pri nelegálnom plnení napr. na pumpe.
Prajem pekný večer.
Ján
0x
Jediné tekuté složky v tlakové nádobě jsou propan s butanem, nic jiného by tam být nemělo. Zkuste tu odkapávající kapalinu prozkoumat, já tipuju, že je to voda, ovšem ta by v láhvi určitě být neměla.
Je to jednoduché pri plnení obsahuje plyn aj vlhosť - vodu, ktorá sa po viacnásobnom plnení usádzaje v spodnej časti, ale toto nemusí byť tento prípad.
0x
Odborně Vám to nepodám, ale u mne je to častá věc v tomto počasí.
Voda v lahvi být může, ale jak by se dostala do hadice? Jedině při otáčení lahve ventilem dolů. Pak by hořák mohl plyvat kapalný PB i vodu. Pokud lahev neotáčíte/nepokládáte, jedná se podle mne o butan se "smradlavou" přísadou, který se sice v lahvi odpaří, ale v důsledku nízké teploty okolí a ochlazení celé lahve při odběru se butan chce měnit na kapalinu (viz @tomkk), vznikne aerosol a pak to z hořáku plive. Další ochlazení může vzniknout při dodatečné expanzi plynu na úrovni hořáku - tentýž efekt.
doplněno 19.02.26 06:01: Překlep: ... mohl plivat kapalný ...(nikoliv plyvat)
Pri nižších teplotách a práci vonku je doproručený Propán pretože ho miniete ,,do dna,,. A práve pri konci Vám to môže zobrať aj nejakú tú tekutinu. Aký horák a regulátor používate pri práci?
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.