Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Nádoba na skladování pitné vody trvale napojená na řad

Od: km

Dobrý den,
v RD mám městskou vodu z řadu, studnu nemám, v budoucnu snad bude záchyt dešťové vody. Přemýšlím nad tím, jak vyřešit skladování pitné vody pro případ blackoutu, jinak než v petkách. Nejsem žádný prepper, takže nemám nastudováno, ale když jsem nějaké podobné řešení hledal, moc jsem toho nenašel. Má představa by byla asi taková, že bych ve sklepě nechal napojit na vodovodní potrubí třeba 100 litrovou nádobu, která by byla průtoková (z jedné strany přívod z řadu, z druhé odvod pro domácnost) a která by v případě výpadku sloužila jako zásobárna, musela by tedy mít vypouštěcí ventil a musí odolat tlaku. Možná že jste někdo něco podobného řešil, nebo někde viděl, četl... Třeba vás také napadají možná úskalí a rizika.
Děkuji za zamyšlení.

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

zalezinapenezic
hodnocení

0x
Zalezi na penezich, znam reseni prutokoveho zasobniku v zemi a odtud cerpadlem do baraku a zaroven uzpusobenou elektroinstalaci pro spusteni elektrocentraly. Pripadne to jde i na automatiku, ale v nasich podminkach je rucni spousteni plne dostacujici.
km
hodnocení

se záložním el. zrojem nepočítám, takže zvažuji řešení s ventilem, kterým by se odpusila voda do jiné přenosné nádoby

zalezinapenezic
Nic lepsiho asi nevymyslite, 100-200 litru mi prijde ok, spis bych bral tech 200

hodnocení

0x

Bojler jako průtokáč (100-200 litrů) napojit na studenou vodu a neohřívat, bude neustále k dispozici 100-200 litru.

Nevýhoda, že při výpadku budete přečerpávat vodu přímo z bojleru.

A další, že při delším odjezdu na dovolenou, muže voda být závadná. (takže vyčerpat a dopustit novou)

km
hodnocení

proč volit bojler a ne jinou nádobu?

"Nevýhoda, že při výpadku budete přečerpávat vodu přímo z bojleru." Asi nechápu, jak to myslíte.

Co se týče závadnosti, to je první, co mě napadlo. Ale pak si říkám, voda v trubkách nebo ve studni taky přece stojí. Ve studni navíc není nijak upravena. Každopádna, pokud bych to měl odpustit jen po třítýdenní dovolené, tak bych to neviděl jako problém. Já spíš přemýšlel nad tím, aby nebyla závadná i při normálním odběru, bez dovolené.

Bojler bylo první co mne napadlo, samozřejmě že existují k tomu ruzné nerezové nádrže (ovšem aby vydržely tlak)

No a při výpadku, nejde elektřina a voda z městského řádu (není tlak) , jak tu vodu dostanete do kuchyně, koupelny? Buď samospádem, tak jako psal gilhad, nebo v kýblu.

No a při normální odběru se voda pořád obnovuje (prutokač)

km
hodnocení

už rozumím. s tím počítám, bylo by to prostě jen pro opravdu výjimečné situace, pouze zásoba pitné vody, takže dojít do sklepa s petlahví nevidím jako problém. zásoba čisté užitkové by byl bojler a nečisté třeba na splachování nádrž na dešťovku na zahradě.

ještě přemýslím, jestli je nutné při výpadku tlaku v řadu zavřít hlavní ventil do domu, aby voda co je v domě v systému neutekla mimo dům. vůbec netuším, jak rychle může odtéct a jestli by to vycuclo i bojler. aby se nakrásno nestalo, že sice budu mít zásobní nádobu, ale někdo v domě otevře kohoutek a všechna voda odteče zpět "do ulice"... nějakou zpětnou klapku by to možná chtělo...

Tak tohle řeší něco jako zpětna klapka.

Nemusíte lítat hned zavírat kohoutek

zbozi.cz/...

hodnocení

0x

Pokud by to šlo, tak raději v podkroví, aby to v případě potřeby teklo samospádem.

Zavře se přívodní ventil, otevře se přívod vzduchu zhora a dal to jede už samo az do naprosteho vycerpání vody. Po obnovení dodávky se otevře přívodní ventil a az se naboba naplni, zavre se přívod vzduchu/odvzdušnění.

km
hodnocení

dobrý nápad, ale bohužel u nás těžko neralizovatlený (na půdě mrzne a voda tam už nevede)

hodnocení

0x
U nás splachování a praní jede ze studny, v případě potřeby i jedna sprcha se na to dá napojit s tím, že ohřev je volitelně zásobníkove fotovoltaikou, nebo průtokove přes výměník od okruhu topení krbovkami, případně plynovým kotlem. Pohon všeho ostatního v případě potřeby zajistí elektrocentrála, případně během dne fotovoltaika. A abych nezapomněl, co se týká pitného režimu, ve sklepě máme tolik chlastu, že na nějaké rozumné období ve veselém rozpoložení by to bohatě stačilo :)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2026 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]