Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Pračka Fagor neroztáčí buben

Od: vlpa* odpovědí: 9 změna:

Prosím o radu, čím může být způsobena tato závada. Pračka Fagor (těsně po záruce) neroztáčí buben. V kterémkoliv programu, když se má roztočit buben, motor se jen krátce protočí a pak se zastaví program. Desku s elektronikou jsem vyměmil a závada trvá. V pračce již nejsou další součástky, pouze motor a tlakový spínač hladiny. Má někdo zkušenost, jaká může být příčina závady?

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Uhliky v motoru nebo topeni, vic veci to delat nemuze...pokud se tedy protoci jak rikate.

NA topeni lze zmerit odpor a uhliky lze vymenit, jsou na pruzinkach a po vymontovani by mel uhlik byt stejne dlouhy jako jeho pouzdro nebo alespon 3-5 cm..pokud nemate motor s uhliky odeslo jedno z vinuti a to se dnes neoplati opravovat...

Je tu moznost ze spatne topeni vam odpalilo novou el. desku.

Mrkl bych ale nejdrive na ty uhliky..nove stoji 200-800...pokud koupite za 50,- znicite motor.

abc*
hodnocení

0x

kdyz se kratce roztoci motor, tak s nim i buben? pokud ne, tak bych samozrejme checknul klinovy remen ci loziska. uz se mi na pracce ariston za 20k stalo, ze klinovy remen spadnul, elektronika pustila pri programu obligatne proud do motoru, ovsem nejake cidlo spravne vyhodnotilo, ze nema adekvatni zatez, tak to elektronicky shodilo a dale se marne nesnazila a detekovala error...

Nekdo kdo meni elektroniku sy myslim tohle uz omrknul..a pokud ne..mno tak si myslim svoje..

abc*

si taky myslim, ale lide jsou ruzni. casto se clovek v zapalu boje soustredi na jednu vec, se kterou vsemozne sachuje a nakonec se realna chyba objevi na druhem konci u nejake prkotiny. zase kdyz pise, ze se motor kratce roztoci, tak asi nebudou logicky na vine vinuti ci uhliky, ani rotor (pokud je tomu opravdu tak). obecne vzato, bud o oprave takovych spotrebicu neco vim a rozbitou vec si pak svepomoci opravim, nebo v opacnem pripade sverim opravu kvalifikovanemu servisu. kdyz pracka nepere, tak apriori menit celou elektroniku (pocitam, ze jeji cena prevysuje realnou hodnotu obdobne funkcni pracky) taky neni v mych ocich uplne moudry zacatek...

hop®
hodnocení

0x

Moc zkušeností s tímto typem nemám, ale logicky: motor se protočí a neroztáčí buben? Tedy není mechanická vazba mezi motorem a bubnem - většinou klínový řemen. Ve snímači hladiny bych asi nehledal, a deska s elektronikou mechanické otáčky z motoru na buben asi taky nepřenese...

vlpa*
hodnocení

Díky za všechny rady a ještě upřesňuji. Klínový řemen je v pořádku, motor se protočí i s bubnem. Mechanicky je vše v pořádku. Na uhlíky se podívám. Navedli jste mne na myšlenku, že někde musí být čidlo na sledování otáček bubnu. Nikde ho ale nevidím.
Jinak pračka byla předtím v odborném servisu a identifikována závada na desce s elektronikou. Cena za opravu se nevyplácela, nový díl byl údajne těžko dostupný, tak jsme pračku stáhli. Ještě jsem ji nechtěl odepsat, tak jsem dodatečně zjistil, že elektronika se dá běžně sehnat a v servise byli motivováni spíše prodejem nové pračky.

Jedinne co muze vedet neco o otackach je motor...a tim padem i uhliky...

hop®

Čidlo být nemusí, otáčky lze odvodit elektronicky z proudového odběru jednotlivých vinutí krokového motoru.

vlpa*
hodnocení

Tak závada je vyřešena. Na hřídeli motoru jsem našel snímač otáček. Po odmontování jsem zjistil, že je rozlomený magnetický kroužek, který má rotovat s motorem a dávat pulsy do snímače. Stačilo pár kapek sekundového lepidla a pračka se vrtí jak čert. Dík za rady, které mne pomohly.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]