Nejste přihlášen/a.
Dobré odpoledne,chci si nechat vyřezat letopočet,ale staré časopisy kdy byly nějaké fotky už jsem zlikvidoval a nedaří se mi na netu najít žádné foto.nebude nškdo z vás úspěšnější?
1x
Sekerou? To budou bukvy vidět na km daleko
.
Ty vl to je rada...
Není lepší na to tesařské dláto a dřevěná palička?
nevím, jak chcete provádět vyřezávání toho letopočtu, jakým nástrojem. protože je vícero způsobů a vícero nástrojů. také záleží na době vzniku toho letopočtu potažmo stylu. jinak bude vypadat letopočet barokní a jinak z počátku minulého století, jinak na selském stavení a jinak na katedrále.
tady máte článek o tesařském značení, kde zmiňují i letopočty:
lidova-architektura.cz/...
já mám osobní zkušenost s tímto, viz zmíněné římské číslice:
chatar-chalupar.cz/...
Ty seš km debil asi ve všech tématech. Poraď mu rovnou motorovou pilu na ten letopočet.
Třeba benzínovej Stihl z listem 160cm ![]()
Sorry ale vyjímečně souhlasím s Km! Je to tak v hluboké minulosti to sekali sekarou a římskými číslicemi. Žel škoda , že jsem si to tehdy nenafotil na trámu na starém bývalém mlýnu (dělali jsme rekonstrukci) .dnes penzion Dobré časy. Byl tam letopočet , tuším někdy z 16-17 století. Dokonce jedenkrát jsem viděl na vlastní oči jak toto na požadavek budoucího majitele nemovitosti toto tesař sekerou dělal !
0x
Takže jde o fotky letopočtů na trámu? To snad není problém, je to k vidění na kdejaké roubence a v každém skanzenu
případně modernější verze
Ale není to nijak striktně určeno, můžete použít jakýkoliv font, dnes není problém vytisknout to na laserovce, přežehlit na dřevo a pak jen vysekat ( pochopitelně dláty, truhlářskými, nebo lépe řezbářskými) Ale už jsem to několikrát dělal i na CNC - pokud teda trám ještě není ve vazbě, ale jde to i do prkna, které se přidělá k tomu trámu. Ono některé roubenky ty letopočty mívají i v podbití hřebene střechy (často ale také malované, případně s nějakou říkankou ,,Dej bůh štěstí... )
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.