Nejste přihlášen/a.
zdravím vás,
jak je to prosím s podlahovým topením? Jde mi o teplovodní topení (napojené bude na akumulační nádrž kterou bude nabíjet atmos na dřevo) Měl jsem za to, že do trubek podlahovky je neustále/nepřetržitě vháněna teplá voda (25-35C) a beton+nášlapný povrch v místnosti tak hřeje stále stejně.
nebo je to jinak a voda natápí/cirkuluje v trubkách v cyklech? tzn. někdy bude povrch na pocit teplejší (když půjde teplá voda se záměrem místnost topit) a někdy studenější? (teplá voda je zastavena a do trubek podlahovky neproudí)
děkuji
0x
My máme podlahovku napojenou na plynový kotel a vodu do topení vhání čerpadlo na základě požadavku z termostatu. Voda tedy neproudí topením neustále, nýbrž v cyklech, které jsou dány teplotou nastavenou na termostatu v místnosti. Pokud tedy požadovaná teplota klesne pod nastavenou mez, kotel sepne a vhání teplou vodu do topení. Po dosažení nastavené teploty kotel vypne a opět čeká na další sepnutí termostatu. Mimochodem nám bylo doporučena maximální teplota vody do podlahového topení na 42 oC. Podlaha je beton + izolace + 5cm polystyren + asi 7cm systémové desky pro uložení trubek podlahového topení + zalití anhydridem. Někde na to máme položenou dlažbu a někde laminátovou podlahu. Navíc máme udělané rozvody trubek zvlášť do každé místnosti separátně (není to tedy jeden okruh vcelku) a máme tedy ještě možnost regulovat množství (průtok) teplé vody pro každou místnost zvlášť. Tento systém regulace se nám osvědčil zejména proto, že dlažba a laminát mají rozdílnou tepelnou setrvačnost a máme tudíž možnost nastavit rovnoměrné vytápění pro celý domek.
super, díky za info. A je tedy pocitově znát rozdíl, když stojíte na podlaze, v případě topí/netopí? předpokládám, že rozdíl znatelný je?
a je znatelnější v porovnání lamino/dlažba? dlažba by asi měla vychladat rychleji, lamino bude na došlap příjemnější, i když je topení zrovna ve fázi "netopení"?
p.s. opravdu ženete do trubek 42C?
0x
Ale toto záleží na tobě a na tom, jak se domluvíš s topenářem, který bude topení montovat.
Buď si zjistíš jak dlouho ti trvá nahřádí podlahového topení a nastavíš začátek topení tak, abys měl ráno v čase vstávání aspoň vlažnou podlahu.
Nebo necháš vodu třeba o nižší teplotě proudit podlahovým topením neustále.
Záleží na to, jestli chceš teplo a komfort za cenu vyšší spotřeby paliva nebo úspory za cenu chladnějších místností a menší spotřeby paliva.
0x
Mám teplovodní podlahovku, kotel elektrický Protherm RAY. Vodu do podlahovky pouštím 28°C. Doma je tak 23°C. V koupelně více, na chodbě, ložnice míň. Na rozvaděči topení mám nastavené různé průtoky do místností. Kde je chladněji, je i menší průtok vody. A kotel mám zaplý celou zimu a vlastně se o něho nijak nestarám, nevypínám. Ono ten systém má velkou setrvačnost, uděláš změnu a poznáš ji až druhý den. Takže nemá smysl to zapínat a vypínat.
to jsem vůbec na mysli neměl, že bych to vypínal/zapínal. to by nemělo smysl
otázka byla mířená tak, jestli je pocitově znát rozdíl teplá voda do podlahovky jde/nejde (z důvodu dosažení požadované teploty v místnosti a zastavení přítoku vody)
@petrovic: "uděláš změnu a poznáš ji až druhý den". To že má systém velkou setrvačnost je pravda. Ale když třeba já provedu změnu v nastavení teploty, tak to poznám na podlaze během dvou, max. tří hodin. Aby se změna projevila třeba až druhý den, tak to se mi zdá jako hodně dlouhá doba na reakci systému
Ale pravda je, že dost záleží, na výšce a typu materiálu, který je nad rozvodem podlahovky. U mne jsou trubky uloženy, pokud si po 15-ti letech dobře vzpomínám, cca. 7- 8 cm pod finální podlahou. Na druhou stranu, při velmi nízké venkovní teplotě mi kotel pouští do systému až 40oC teplou vodu, což má za následek asi i rychlejší ohřev podlahy.
Jo, změnu na podlaze taky poznám do páru hodin. Já to myslel tak, že když zvednu teplotu vody a zvýším průtok v ložnici kde mám teď chladněji, tak sice ano, podlaha je teplejší, ale celkově tu změnu v místnosti poznám až druhý den. Myšleno tak, že tam vejdu a je tam stejná teplota jako v obýváku. Je to takto už srozumitelnější?
0x
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.