Nejste přihlášen/a.
4x
Ani jsem necetl vsechny odpovedi, protoze vam sem radi same hovadiny.
takze, pokud chcete mit klidne spani, pak oslovte projektanta elektro, ten vam udela projekt, podle nej vam to nejaky elektrikar zapoji a revizak udela revizi. Zeptejte se v pojistovne, schvalne, kdyz budete mit novou elektroinstalaci, a neco vam od ni nedejboze zahori, co vam pak zaplati. Navic dokumentace je dulezita i pro vas. Nehlede k tomu, ze bez projektu a revize vy nejste schopen posoudit, jestli je ta instalace bezpecna.
2x
K rekonstrukci projektovou dokumentaci nepotřebujete, ale k následné revizi už ano. Tedy bych doporučil si ji nechat udělat už na začátku.
Ano, vím, že to je jen teorie, ale postup by měl být : Prováděcí projekt projektant, dle něj by měl elektrikář natahat, zapojit apod.. pak následně revizák, kterýmá teoreticky jen má zkontrolovat , zda elektrikáři provedli instalaci dle projektu, zda jsou v DOKUMENTACI zachycené případné změny ,,zda jsou použity ostatní prvky s platnými ČSN a výrobky nesoucí označení CE bhž i ( rozvaděče) apod.
2x
Nic není potřeba. Všechno za hlavním jističem (tzn. všechna elektrika v bytě) je vaše, tudíž to nikoho nezajímá...Pokud by však v rámci rekonstrukce bylo potřeba navýšit hlavní jistič, tak pak potom je potřeba 1) žádost na elektrárně o navýšení rezervovaného příkonu 2) nová smlouva o připojení 3) výměna jističe za ten s vyšší kapapacituou kvalifikovaným elekrikářem (musí to dělat jen smluvní partner elekrárny 4) dodat revizní zprávu odběrného místa na elekrárnu
@rudoslav: Hloupost to není. Když nevíš jak to funguje, nekomentuj ty
@ra20z: Bytovému družstvu pokud jsi majitelem bytu tohle může být ukradený, protože elektrika za hlavním jističem je v součástí bytu a ne družstva. To samé platí i ve vztahu vůči SVJ. A stavební úřad to už tím tuplem nezajímá, protože rekonstrukce elektroinstalace v bytě není věc, která vyžaduje stavební povolení. A co nevyžaduje povolení nevyžaduje revizi...
Abych potvrdil to co píšu, níže přikládám reálné situace:
V prosinci 2024 jsem rekolaudoval matčin byt. Dělal jsem tam nové stavební otvory. Byt byl ještě v docela stavebním, hrubém stavu. Přišla baba z úřadu na kolaudaci, podívala na díru, zkontrolovala jestli je tak jak má být. Byla. Na její suchej dotaz, že proč to kolauduju když to ještě nemám hotový jsem ji odpověděl pouze to, že povolení mám na otvory ostatní věci nejsou předmětem stavebního povolení a jsou předmětem rekonstrukce. Asi na 3 sekundy se zamyslela, pak se podívala do papírů a poté dívajíc se na ty elektro kabely přikotvené ke stropu a nezakryté SDK jen přikývla a řekla, že mám vlastně pravdu že to ji nezajímá. Podepsal jsem se, poděkoval a šla pryč. Kolaudaci mám.
Podobná situace byla i s tím revizákem (ze seznamu autorizovaných a schválených ČEZem), kterého jsem měl v bytě (respektive před bytem) na koordinaci, když jsem chtěl řešit 3F přívod do bytu skrz šporák. Po vyřešení technických věcí jsem se ho zeptal na cenu a časovou náročnost úpravy a vystavení revize. Když jsem se ho potom doptával jestli by nechtěl udělat i revizi přímo v bytě, tak odpověd byla asi v takovém duchu jak popisuju výše... "pane, co je za hlavním jističem to mě ani ČEZ nezajímá. Já vám tu udělám tu novou přípojku, vyměním jistič za vyšší, udělám revizi a co si tady budete dělat vevnitř do toho už nikomu nic není.. Takže jediný validní argument je možná ta pojišťovna. Ale můžu tě ubezpečit, že jsem tohle řešil soukromě už X krát a do dneška po mě nic žádná nechtěla.
----howg
@krtek6 Kozy jsem s Vámi nepásl, nechápu tedy to tykání, ale něco to říká o inteligenci daného jedince. Abych uvedl vše na pravou míru, jsem ČKAIT autorizovaný inženýr a technik, tedy přesně vím co říkám. Na vyžádání vám zašlu i své členské číslo, pod kterým si dohledáte mou odbornost, ale ty jsou IE02 technika prostředí staveb a IT00 technologická zařízení staveb. Nutnost elektroinstalace je popsána zde: ČSN 33 2000-6 ed. 2.
Tedy prosím, nepapouškovat to, co člověk někde slyší, nebo mu někdo říkal. Nejhorší je revizní technik věkově 55+, to je vždy velké špatné.
Už hodně let platí nařizení vlády, které říká že majitel vyhrazených technických zařízeních se má v pravidelných lhůtách přesvědšovat o bezpečnosti zařizeních. To že to úředníci nevyžadují po majitelích soukromích nemovitostí je kvůli nedostatku revizní h techniků a firem. Je jen otázka času kdy to úředník bude vyžadovat a pak vás čeká opravdová rekonstrukce instalace.
pánové...nevím jak vy...ale ještě jsem soukromě nezažil, aby si někdo nechával dělat revizi elektro v bytě po rekonstrukci, natož nějakou periodickou. Vždycky se dělala jen revize ve vztahu k elektrárně a hlavnímu jističi...pravidelně na revize chodí tak plynař, kominík, servisák na kotel a výměnu vodoměrů/měříčů tepla...A to vám můžu řict, že mám kolem sebe docela velkou a zároveň pestrou paletu lidí od samotných elektrikářů přes pedantského uctívače všech bezpečnostních zákonů (který by tohle tutově dělal a hlavně znal) ...a v životě se nikdo nezmínil, že by tohle někdo z nich dělal...
-------------------
jo...to, že to pak bude pojišťovna v případě požáru vyžadovat, to se nehádám...to se zhodnem...
Navíc nejde jen o tykání, i tykat jde slušně a s respektem. Ale výhodou vykání je, že trochu pomáhá udrżovat odstup a vzájemnou slušnost. Z tykání se do útoku přechází snadněji. Pokud ale někdo tyká a ještě se vyjadřuje útočnčně či arogantně, mění se vlákno v bahno s logicky na to nemusí být každý zvědavý. Rozumnější zpravidla v takové komunikaci nepokračuje a tykající křikloun si může užívat, že "vyhrál".
krtek6 - docela mě pobavila poznámka, že "...potom je potřeba 1) žádost na elektrárně..."
. Tak jo nejlépe se obrátit na technické oddělení elektrárny Temelín. Tam žadateli určitě vyjdou vstříc a možná se na to přijdou i podívat
.
Nedávno jsem nechal u rekonstruovaného bytu zvýšit příkon a vyměnit 1 fázové připojení za 3 fázové. Podal jsem žádost u PRE (nikoliv v elektrárně
) a předložil revizi bytového rozváděče. Přišli technici od PRE a vyměnili elektroměr. Dokonce nabídli vyřízení veškerých potřebných lejster. Revize instalace v bytě nikoho nezajímala (ostatně rozvod v bytě v té době ještě nebyl hotový). Výchozí revizi instalace za bytovým rozvaděčem je samozřejmě nutná, ale nechám jí udělat až po kompletním dokončením bytu.
0x
To je právě ta chyba. Revizní technik bez projektové dokumentace nebo dokumentace skutečného provedení, kusového ověření rozváděče a výrobního štítku nemůže vystavit kladnou revizní zprávu, ale pořád tu jsou tací, co to dělají (naštěstí už TIČR za to odebírá oprávnění).
dělat projektovou dokumentaci na tak triviální věci jako je pár zásuvek a vypínačů v bytě je dneska nerentabilní pro všechny strany...pro projektanta to je zbytečný čas, na kterém nevydělá a investor to platit zbytečně nebude, když to podle pár údajů zvládne roztahat a pozapojovat každej kdo vyšel elektro učňák...proto to nikdo nedělá...a to je celej kámen úrazu...ale chápu, že každej si tu potřebuje ohřát tu svou polívčičku, takže to tu budou propagovat jen ti, kterých se to týká a mají na tom založenou třeba živnost...nic víc nic míň...fotodokumentace stávajícího stavu je víc než dostatečná
a to ještě kdyby to teda někdo slavnostně nakreslil...tak vám garantuju, že tam nebude platit ani čárka, protože v rámci realizace se změní všechno a co mělo být tam bude onde a co tam nebylo tak tam bude...ti lidi to potřebují vidět fyzicky na místě a ne na papíře...takže vyhozený peníze...v opačném případě zůstane vše na původních místech a jen se vymění novej kabel za starej..a na to taky nepotřebuješ projekt
Máte na to zaujatě subjektivní názor. Projektová dokumentace je nezbytným podkladem pro výchozí a pravidelné revize. To neříkám já, ale norma. Pokud ji někdo chce dobrovoně nedodržovat, je to jeho věc, ale prosím, neraďte to ostatním.
Presne tak. Krtek tady radi hovadiny. Bez dokumentace nemuze byt kladna revize. Je to jedna z vaznych zavad. A je jedno, co si o tom kdo mysli.
Ano , dokonce by MĚL revizák revidovat již dle OPRAVENÉ dokumentace , tedy skutečného provedení!
Ať si pan krtek myslí co chce...
Nevím jak letos, ale v roce 2019-2022 jsem nikdy revizákovi nedával projekt elektriky, od žádného bytu, který měl revidovat. Přišel, poručil si "otevřít" některé zásuvky a spínače, odtáhnout sporák, odkrýt rozvodnici. Hlavně chtěl, aby byly jističe a další prvky v rozvaděči řádně označeny a popsány.
V roce (asi) 2022 jsem měnil z jednotarifu na dvoutarif, taky revize bez projektu.
milancukrar - Časy se mění. Vždycky jsem si drátoval bytové rozvaděče sám, revize procházely bez problémů. Vloni jsem chtěl udělat totéž. Revizák mě ale informoval, že to tak už nelze, že rozvaděč musí zhotovit autorizovaná firma, musí na něj být projekt a musí mít certifikát a řadu všelijakých proměření a zkoušek. Takže rozvaděč s pár jističi, který bych původně vyrobil za pár stovek, mě nově stál 17 000 Kč
. Budiž sláva EU!
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.