Nejste přihlášen/a.
Potřebuji 2 otvory průměr 8 do obkládaček pro montáž umyvadla. Jak na to ať neudělám víc škody než užitku?
3x
Průměr 8 čeho? milimetrů, centimetrů, kilometrů?
Na vrtání do kachliček se prodávají špice na stopce do vrtačky, které dokáží narušit a provrtat sklovinu. Takto jsem předvrtal a pak jsem dovrtával vidiovým vrtákem příslušného rozměru.
Dneska už existují trubičkové nástavce na flexku, které vysokými otáčkami vyrobí pěknou díru do kachliček.
Pokud vudeš vrtat, tak bez příklepu, pomalýma otáčkama a chladit vrták, abys ho nespálil. Po provrtání kachličky už můžeš zapnout příklep a vrtat pomalu.
0x
Pro občasné použití používám tohle. Je to levné a dají se koupit i jednotlivě. Je dobré místo vrtání přelepit papírovou páskou, aby hrot vrtáku po glazuře neklouzal. Samozřejmě vrtat bez příklepu a pomalu. Chlazení není nutné. Když provrtáte kachlík, budete vrtat běžným způsobem vidiákem. Můžete s příklepem.
doplněno 05.02.26 12:50:
To budete mít umyvadlo na 8mm hmoždinkách
? To bych se do něj bál napustit vodu.
0x
Já chtěl mít jistotu, tak na bojler i umyvadlo mám skrz zeď závitové tyče.
to železo...závitovka...má X krát větší pevnost na ohyb, tlak i tah než celá stěna...tzn...dřív se rozbije stěna než závitovka...z toho důvodu je úplně jedno jestli je tam 8,10,12 průměr závitovky když pevnost konstrukce je dána neslabším článkem což je cihla a malta...
a už jen to, že to máš přes 40cm silnou stěnu...ledasco vypovídá, že věcem jako tah, tlak, ohyb absolutně nerozumíš
V učení jsme takto přidělávali poličky pro videomagnetofon ve třídách. Měli jsme tam totiž učitele, který si nedal vymluvit, že video (starý avex) neváží ani 10 kilo a zkoušel to vlastní vahou, což v té zdi nic nevydrželo (zdi tam nebyly nic moc), tak se tam dávaly svorníky. Tehdy se ještě neprodávaly závitové tyče, to se musela vzít kulatina (hlazenka) a na jejích koncích vyřezat závity. To samé ty velkoplošné podložky, zase se musely udělat z kusu plechu.
Jako na televizi jsem to chápal (tehdy to bývaly 40 kilové bedny), ale na video mi to přišlo fakt směšné.
Na umyvadlo se dělá přímo upevňovací sada, tam neni potřeba nic extra vymýšlet. A zase až tolik neváží (ne že by tp bylo peříčko). U bojleru to chápu.
12mm závitovka přes 40cm zeď z plných cihel, a na tom visí umyvadlo
Konstruktér rozenej!
(Pardon, ale nevydržel jsem)
Mimochodem: hornbach.cz/...
0x
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.