Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Otvor do obkládačky

Od: lucznik®

Potřebuji 2 otvory průměr 8 do obkládaček pro montáž umyvadla. Jak na to ať neudělám víc škody než užitku?

18 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Průměr 8 čeho? milimetrů, centimetrů, kilometrů?

Na vrtání do kachliček se prodávají špice na stopce do vrtačky, které dokáží narušit a provrtat sklovinu. Takto jsem předvrtal a pak jsem dovrtával vidiovým vrtákem příslušného rozměru.

Dneska už existují trubičkové nástavce na flexku, které vysokými otáčkami vyrobí pěknou díru do kachliček.

Pokud vudeš vrtat, tak bez příklepu, pomalýma otáčkama a chladit vrták, abys ho nespálil. Po provrtání kachličky už můžeš zapnout příklep a vrtat pomalu.

Zase ty kachličky, už jsem na to alergickej. Jako kdyby bylo tak strašně těžké, používat správné výrazy. A to ještě tazatel napověděl o co jde přesně.

hodnocení

0x

Najprv 10 vodou chladeny trubickovy, potom 8 priklep alebo bez, podla materialu za obkladom.

hodnocení

0x

Pro občasné použití používám tohle. Je to levné a dají se koupit i jednotlivě. Je dobré místo vrtání přelepit papírovou páskou, aby hrot vrtáku po glazuře neklouzal. Samozřejmě vrtat bez příklepu a pomalu. Chlazení není nutné. Když provrtáte kachlík, budete vrtat běžným způsobem vidiákem. Můžete s příklepem.

doplněno 05.02.26 12:50:

To budete mít umyvadlo na 8mm hmoždinkách *ee*? To bych se do něj bál napustit vodu.

krtek6

ono když by přišlo na věc...tak průměr hmoždinky a vrutu je zhlediska jejího pevnosti (ohybu) zanedbatelný...tam jde spíš o to jestli to umyvadlo by to nekřáplo

krtek6
hodnocení

0x

malířská páska...nalepit na obkladačku, tužkou vyznačit bod...vzít hřebík/vrut a kladivem udeřit přes hřebík/vrut do značky...udělat si takto důlčík...pak vzít malý vrták a trpělivě, pomalu bez příklepu vyvrtat díru...poté díru zvětšit na požadovaný průměr...

hodnocení

0x
Šrouby umyvadla jsou pákou dost namáhané i v tahu. Když se ptáte, jak vrtat do kachliček, máte dobře navržené i vhodné šrouby, hmoždínky a podložky? Víte, z jakého materiálu je zeď?
Já chtěl mít jistotu, tak na bojler i umyvadlo mám skrz zeď závitové tyče.
krtek6

to, že to máš skrz zeď nevypovídá nic o tom, že tě to v něčem ujistí

Nerozumím. 12 mm závitová tyč přes cca 40 cm zeď z plných cihel. Na druhé straně pod omítkou matice a velkoplošná podložka. Mně to takto pro dobrý pocit stačí. :)
krtek6

to železo...závitovka...má X krát větší pevnost na ohyb, tlak i tah než celá stěna...tzn...dřív se rozbije stěna než závitovka...z toho důvodu je úplně jedno jestli je tam 8,10,12 průměr závitovky když pevnost konstrukce je dána neslabším článkem což je cihla a malta...

a už jen to, že to máš přes 40cm silnou stěnu...ledasco vypovídá, že věcem jako tah, tlak, ohyb absolutně nerozumíš

My tak máme bojler taky, i když jde jen o slabou cihlovou příčku. Ty zavitovky už zažily několik bojleru, jsou tam dost přes 50 let, tedy ještě z dob,kdy všechno ostatní se tady šroubovalo do zasadrovanych dřevěných špalíčků.
mll

V učení jsme takto přidělávali poličky pro videomagnetofon ve třídách. Měli jsme tam totiž učitele, který si nedal vymluvit, že video (starý avex) neváží ani 10 kilo a zkoušel to vlastní vahou, což v té zdi nic nevydrželo (zdi tam nebyly nic moc), tak se tam dávaly svorníky. Tehdy se ještě neprodávaly závitové tyče, to se musela vzít kulatina (hlazenka) a na jejích koncích vyřezat závity. To samé ty velkoplošné podložky, zase se musely udělat z kusu plechu.

Jako na televizi jsem to chápal (tehdy to bývaly 40 kilové bedny), ale na video mi to přišlo fakt směšné.

Na umyvadlo se dělá přímo upevňovací sada, tam neni potřeba nic extra vymýšlet. A zase až tolik neváží (ne že by tp bylo peříčko). U bojleru to chápu.

pecenkav

bery Kde jste sehnali před 50ti lety závitovky?

lll
Ten byl dobrej
12mm závitovka přes 40cm zeď z plných cihel, a na tom visí umyvadlo
Konstruktér rozenej!
(Pardon, ale nevydržel jsem)

Výraz zavitovky jsem použil víceméně ilustracne pro zjednodušení, abych dodržel v tématu použitý výrazy:) Ve skutečnosti jsou to asi nějaký dlouhý šrouby, nebo zde zmíněná kulatina s vyříznutým závitem, průměr myslím 12 nebo 14. Na tom chycený silný plochác a v něm už několik děr v různých rozestupech, kde se v průběhu času vystřídalo na šroubech zavěšených několik bojleru různých výrobců. Zároveň tohle zajišťuje odpovídající odstup nahoře od stěny, která je dole obložená na silné vrstvě malty...
Nechápu, s čím máte problém, dělal jsem to před víc jak 30 lety na starým baráku, když mi bylo kolem 20. Bojler je 150l a z důvodu nedostatku místa visí nad záchodem. Co se týče umyvadla, tam je páka cca 1:4, tedy když se o hranu někdo opře 50 kg, tahá to ze zdi 200 kg. Je přece na pracnost a náklady prakticky jedno, jestli použiji 8 mm, nebo 12 mm, takže rád dám 12.
Mimochodem: hornbach.cz/...

mll
hodnocení

0x

Do dlaždičky se dalo vrtat normálně, kaorát bez příklepu, pak dál s příklepem. Aspoň tak jsme to vždy dělali.

Chlazení je samozřejmost.

hodnocení

0x
Mensi umyvadlo dáváme na 12 hmoždinky, větší na 14. Jsou na to origo sady s hmoždinkami, podložky, matky a štefty. Do obkladu nebo v dnešní době spis dlažby vrtáme diamantovou korunkou přes dlažbu a zbytek do zdiva odvrtáme už vidiovym vrtákem. Bud s příklepem nebo bez, to záleží na cihle. Do Ytongu bez příklepu. Korunkou vel. 14 odvrtejte obklad a vrtákem 12 zbytek. chmelik-trade.cz/... korunky jsou na flexu, je to mnohem lepší než do vrtačky. sanitino.cz/...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2026 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]