Nejste přihlášen/a.
Chtel bych pozadat nekoho znaleho o radu. Mam cca dva roky starou klasickou lednici (zanussi of italy). Vsechny napoje (sklo/plech), ktere mam umisteny v prislusne sekci ve dverich se na potvrchu silne rosi (tj. lahve s vinem, plechovky piva ci redbullu apod.). Kdyz je vyndam a naleji do sklenice, behem chvilky je i ona zvenku silne orosena a to az do vyse hladiny napoje v ni. U dzusu (tetra pack) neni orosen samotny obal vne, ale po naliti do sklenice je to stejne. Je to znacne neprijemne, kdyz vne mokrou sklenici kamkoli polozim, h2o steka na povrch a tvori tam "louze", nehlede na snizenou adhezi (snadnost vyklouznuti z ruky). Situaci by imho zrejme melo vyresit zvyseni teploty uvnitr, nicmene to nepomohlo. Chtel jsem mit v prostoru chladnicky max. 2-3° / v mrazaku pod 18°. Nyni je serizena az tak, ze je uvnitr nahore +5° a oroseni vseho trva. Nechci kvuli tomu zvysovat teplotu neumerne vysoko, nebot jsou tam (+ v tim ovlivnovanem mrazaku) i potraviny dlouhodobe a rad bych zamezil snizovani deklarovane trvanlivosti nevhodnym skladovanim... Dekuji
Srandu si nedelam a kdyz si beru napoje z jine lednice, tak jsou normalne suche a to i sklenice po naliti. Jedine, kde se s takto orosenou sklenici setkavam je u teto lednice nebo v restauraci, kdyz Vam prinesou bychlazeny 1/2litr. Cili bud je to touto konkretni lednici nebo jejim nastavenim. Rozhodne ji casto neotviram (jednou tak za 2-3 hodiny) a pochopitelne tam zasadne nedavam zadne teple veci ci otevrene tekutiny, ktere zpusobuji kondenzaci.
Aha, no vlhkomer tu mam. Jeden (prave nedaleko one lednice), ukazuje aktualne 34% (dry) a na druhem konci teze mistnosti mam jinou meteostanici a ta ted zobrazuje 37% vhhkosti. Ale to roseni probiha, at je extra sucho (viz. jeste pred par dny) ci nekolik dni proprsi a vlhkost je vysoka, tak nevim, jak to ovlivnim...
jinak jestli to nejak pomuze v analyze, tak ta pobliz lednice umi zobrazit i ten rosny bod. Dew point ted: 10.5°C / 34%, heat index 26,4°C/34%. 1012hPa atm. tlak se tyka uz asi venkovniho cidla.
Ale vždyť jste si už odpověděl sám. Píšete že Vám to ukazuje rosný bod 10,5stC. Na povrchu té sklenice po nalití nápoje z lednice je jen o málo víc než je teplota nápoje. Určitě méně než 10,5st.C. Takže se teplota vzduchu na povrchu té sklenic dostala pod rosný bod, a dochází ke srážení vzdušné vlhkosti, jak tu už někdo psal. Co je na tom nepochopitelného?
A že to z jiné lednice nedělá? Domnívám se, že Vám nechladí tak dobře jak tahle jedna. Nezapoměl jste ji zapnout? Nic, to byl jen vtip. Změřte si na kolik st. ty ostatní chladí.
OK, uz tomu snad trochu rozumim. Tzn. ta voda se vne sklenice objevi, nebot na jeji stene vznikne docasne 100% relativni vlhkosti a tak se tam srazi a pak steka. V tehle souvislosti se pak logicky nabizi otazka, nakolik lze ten rosny bod ovlivnovat. Kdybych ho nejak dostal rekneme pod 3st. a nalil tam napoj 4st. z lednice, tak by tento efekt nevzniknul, chapu-li to dobre. Snizeni bych dosahnul pouze snizenim vlhkosti nebo to souvisi i s teplotou okolniho vzduchu? Na kolik bych se musel dostat % vlhkosti (+event. te teploty), abych ho dostal nekam pod 5st.? A jen tak pro zajimavost, jak vysoky rosny bod muze byt v saune a jaky v pare (u bazenu)? Diky
Ano: "čím více je vodní páry ve vzduchu, tím vyšší je teplota rosného bodu, čili tím vyšší teplotu musí vzduch (a pára) mít, aby pára nekondenzovala. Naopak pokud je ve vzduchu vodní páry jen velmi málo, může být vzduch chladnější, aniž pára zkondenzuje".
Tak praví Wikipedie.
Ve stejném zdroji je, že při teplotách nad 24st C musí mít vzduch více než 60% vlhkosti. To je případ Vámi zmíněné sauny.
Snížení rosení dosáhnete tedy buď vysušením vzduchu nebo snížením teploty. Když se podíváte na Wikipedii na heslo rosný bod, je tam mnoho teorie. Nicméně mě zaujalo Vaše tvrzení, že to dělá jen z jedné lednice. Tak jsem si tam otevřel ještě jedno heslo a to je odkaz na kondenzační jádra. Domnívám se, jako naprostý laik, že tady bude příčina. Bez kondenzačních jader je kondenzace obtížná. A tak jsem přemýšlel co může být ve vašem případě rozdílné. A došel jsem k tomu, že to může být jiný typ mycího prostředku, který ulpívá na skle, nebo cigaretový kouř, prostě něco co zůstává i po umytí na skle, a chová se po nalití nápoje jako kondenzační jádra.
Je to moje spekulace, nejsem fyzik.
Jo, a teď jsem si přečetl pořádně dotaz. Pokud Vám jde o rosení uvnitř lednice, je způsobeno tím, že při otevření lednice se do ní dostane teplý a vlhký vzduch. Vlhkost ze vzduchu se okamžitě začne na povrchu vychlazených nápojů srážet. Platí stále to, co jsem psal nahoře. Jakmile se po uzavření lednice vyrovnají teploty nápojů a teploty v lednici dostane se prostředí do rovnovážného stavu, myslím že se tomu tak říká. Vzduch v lednici má sice téměř 100% vlhkost, ale rosný bod je stále níže než je teplota v lednici.
Abych vysvětlil ten rosný bod,je to teplota,při které vzdušná reletivní vlhkost dosáhne100%.S chladničkou to vůbec nesouvisí.Je to záležitost ochlazení nápoje na teplotu rosného bodu.
JABRAKA
Je to jasné. Vaše lednice trpí Thermoinfizitoklimakteriálním syndromem, který se projevuje několikrát do roka, zejména v létě. V období, kdy má Vaše lednice tyto dny, je třeba do ní nedávat žádné nápoje a uvidíte, že se nebudou rosit ani lahve, ani sklenice, do nichž nápoj nalejete. K snížení teploty nápoje někteří do sklenice dávají nemnoho ledu z mrazáku, ovšem jen přiměřeně, aby zase nenastal na sklenici výše popsaný letní syndrom. Pokud by se sklenice opět orosila, dal jste tam ledu nepřiměřeně. Uvedeným se neznepokojujte, stává se to i jiným, řešení jsem Vám dodal. Pro náročné jsou pořádány placené kurzy v Chcholouškově ústavu.
Prověřte zda lednička má dobře funkční těsnění dveří , případně že na ni nemáte nějaké další netěsnosti..Teplejší a vlhčí vzuduch z místnosti se může do lednice dostat právě netěsnostmi uzávěrů (dveří ) lednice. Tento stav by se měl projevovat také nadměrnou námrazou uvnitř lednice . miro
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.