Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Spinani el.proudu mezi T1 / T2

Od: paboz®

Zdravim v spolek.

Mam takovy laicky dotaz. rozvadec mam z 1993 roku. V venkovnim rozvadeci je dvousazbovy elektromer a neco co blika pri sepnutem nocnim tarifu T2

V domovnim je nejake spinaci rele,ktere po sepnuti mirne bzuci a zacne nahrivat bojler,ktery ma vlastni zasuvku.

Tedkom k otazce. To rele spina pouze bojlerovou zasuvku? Pokud bych se vyjadril spatne,tak to zkusim jinac. Stalo se mi ,ze rele neseplo ,bojler nenahrival. JAK je to se zbytkem baraku.Na kterou sazbu jede. Laicky si myslim ze rele blokuje pouze bojler a kdyz nesepne tak sbytek baraku necita spotrebu na T2 .

A nebo nesepnute rele ma vliv na cely dum ,ktery zduvodu poruchy jede na vysoky tarif.

Nevim zda jsem polozil otazku srozumitelne.

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

Stalo se mi ,ze rele neseplo ,bojler nenahrival. A byl sepnut tarif T2? Nebo byl problém jen v relé? ...To víte jen vy... Na nízký tarif jede době T2 celý dům... Podruhé, když relé nesepne, dívejte na elměr, který tarif zrovna jede...

doplněno 03.02.26 20:06:

Taky může dojít k poruše přijímače HDO a celý barák jede trvale buď na nízký nebo vysoký tarif, podle druhu a doby poruchy .. párkrát za svůj profesní život jsem i toto řešil ..Případně dejte foto štítku HDO a kraj, ve kterém žijete a distributora (ČEZ, EON, PRE), pokud vás zajímají časy sepnutí T1,T2

hodnocení

0x

Pokud máte profesionálně provedenou el.instalaci, tak ne váš tarif "jede" vždy celý dům. Pokud boiler nehřál, mohla být porucha ve stykači (relé). Jinými slovy, pokud na elektroměru vidíte přepnutý tarif, jede celá instalace podle toho.

doplněno 03.02.26 20:02:

Opravuji "tak na váš tarif".

hodnocení

0x
I kdyby rele neseplo, z nějakého důvodu-závady, tak celý dům jede na noční tarif. Důležité je, jak je přepnuty elektroměr.

bear
hodnocení

0x

Relé je tam jen k vůli blokaci, aby bojler nespotřebovával elektřinu ve vysokém tarifu (jede jen v nízkém díky relé).

Až je nízký tarif, tak relé sepne a dovolí bojleru odebírat elektřinu (dle termostatu bojleru, zda chce natápět či má dost teplý vody).

V tu dobu jede celý barák na nízký tarif. I spotřebiče, které nejsou přes relé.

Kdyby byl celý barák přes relé nízkého tarifu, tak ve vysokém jste bez proudu komplet *smich*.

Hodně lidí včetně mě ví, kdy je nízký tarif a odloží si start zapnutí pračky nebo myčky na tu dobu a trochu ušetří.

...

Relé neovládá přepíná ní tarifů elektroměru.

Přepínání počítadel elektroměru dělá HDO nebo spínací hodiny. Ty mají na starost přehození počítadel sazby elektroměru a sepnou cívku relé spotřebičů. Ve vašem případě jen to jedno na bojler.

Pokud relé nesepne, tak je vadné a k vůli tomu bojler nenatopí nikdy.

Zbytek baráku ale jede v nízkém či vysokém dle povelu HDO či spínacích hodin.

111®
hodnocení

0x

Dvousazbovy elektroměr má kontrolky které ukazují jestli je přepnut n VT nebo NT.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2026 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]