Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak funguje tlak-podtlak v odpadu

Od: stoka

Zdravím, mám dlouhodobé problémy s odtokem vody z dřezu.Zhruba před třemi lety mi odpad ve zdi čistil instalatér pérem.Protože i když jsem rozdělal a vyčistil celý mechanismus všech trubek, tak voda se v podstatě nehla! Poté v pohodě odtékal tak rok a půl.A to i přes to že še co ve dřezu myju předtím otřu aby se do odpadu nedostaly žádné zbytky+používám sítko.Posledních pár měsíců už zase začínal problém s odtokem, trvalo pár minut než voda z dřezu odtekla.O vídendu se opět voda v podstatě nehla! Tak jsem se opět odhodlal k celkovému rozdělání a vyčištění.Vzal jsem i kus zahnutého drátu a zkusil alespon trochu pročistit ten odtok ve zdi.Zdálo se že tam větší bordel ani není.Po složení celé soustavy kde jsou asi tři kolénka, pustím vodu a výsledek...jako bych odpad vůbec nečistil*zed*Vydím jenom stojící vodu v dřezu.Tak mě napadlo hnout s trubkou co vede ze sifonu do prvního kolénka a hle zasyčelo to a dřez byl hnedka odteklý.Tak že je problém v nějakém špatném tlaku-podtlaku? v tom potrubním mechanismu? Jak to vlastně funguje? Protože to dělá ten největší problém s odtokem+spád taky není moc velký, což tvrdil i zmíněný instalater.

Ted to tam mám narafičený, aby to tak nějak fungovalo.Ale je to takový ten styl že s tím asi budu muset různě hýbat atd.I z toho trochu teče voda při manipulaci.Což není úplně ideální řešení.

Předem díky za osvětlení problému.

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

111®
hodnocení

3x

vpaneláku nebo rodinném domě? Typuji našpatné odvzdušnění stupačky nebo septiku.

stoka
hodnocení

Je to pronájem bytu ve větším domě kde se nachází osm bytů.Dům je v historickém centru, takže předělaný X let starý dům.Metrové venkovní stěny.

"Typuji našpatné odvzdušnění stupačky nebo septiku" Něco takového to asi bude, protože jsem ještě nezmínil že když začnu mýt nádobí začne silně páchnout z wc.

@stoka : podla toho popisu je tam viac problemov, to nech riesi majitel, nie vy ako najomca.

hodnocení

0x
Odpad od dřezu se zanáší tukem. Váš instalatér tím pérem jen propichnul díru, ale nevyčistil celí odpad. Najděte si instalatéra co má tlakové čistění a kameru kterou zkontrolujte celé potrubí.
stoka
hodnocení

Moc se v tom nevyznám, ale kroutil s tim skoro hodinu.

Pokud tam nestrčil kameru tak nikdo neví jestli bylo vyčistěno a v jakém stavu je potrubí.

hodnocení

0x
Může to být i spořílkovská kombinace málo teplá voda, málo mycího prostředku a zbytky mastnoty, která pak zůstane v trubkách.

hodnocení

0x

Lepšie bude ak dáte sem foto.

hodnocení

0x

Tak když jsi pohnul s trubkou co vede ze sifonu do prvního kolena tak asi bude problém tady.

Že by byla trubka ucpaná a ty sis toho nevšiml? to doufám není možný.

Takže ta trubka je asi zaražená v sifonu tak moc, že dosedá na nějakou stěnu a brání tak průtoku vodu. Takže musíš trubku a sifon rozmontovat. Pak vložit trubku do sifonu a dívat se jak moc je trubka zasunutá uvnitř sifonu. Najdeš správnou hloubku trubky v sifonu a uběláš si na trubce rysku, abys ji příště dal stejně hluboko.

Pak to celé poskládáš a trubku případně zkrátíš a voda musí odtékat. Pokud ne, tak je problém jinde.

Doplnění: podtlak v odpadu funguje tak, že ti vycucne vodu ze sifonu vany nebo ze záchodu a pak se do místnosti dostává smrad z kanalizace.

Přetlak v odpadu funguje podobně ale obrácěně. To se vzduch (a smrad z kanalizace) snaží protlačit přes sifon nebo přes záchod, protože nemá kudy jinudy utéct.

stoka
hodnocení

"Tak když jsi pohnul s trubkou co vede ze sifonu do prvního kolena tak asi bude problém tady.Že by byla trubka ucpaná a ty sis toho nevšiml?"

Nee samozřejmě všechny trubky byly vyčištěné! Jak jsem psal, když jsem pohnul s tou trubkou od sifonu v prvním kolenku tak vyteklo z toho místa trošku vody a zasyčelo to v tom místě jako by byl někde nějaký tlak-podtlak nevím a voda hnedka z dřezu odtekla.Tak jak by měla! Proto se tu ptám jak je to s tlakem v odpadu, protože tam bude určitě problém.A vzhledem k tomu že při tom pohnutí voda hned odtekla, trubka ve zdi je nejspíše víceménně průchozí a nebrání nějak zásadně v odtoku.

Zítra sem dám foto celé té sestavy, ted nejsem doma.

Díky za to doplnění ohledně podtlaku-přetlak

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2026 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]