Nejste přihlášen/a.
Zdravím, měl bych dotaz na znalější dané problematiky. Mám už cca rok natažené podlahové topení. Celkem 7 smyček/větví + 1 radiátor v místě instalace kotle.
Bohužel je napojen na kotel Immergas Zeus 24KW, který je starý cca 7-8 let, nechci zatím měnit za nový, když tento stále funguje. Ale tady nastává problém, kotel cykluje cca každé 3 minuty, zapálí na 15 sekund, ohřeje se na 45C a vypne zapalování.
V návodu jsem se dočetl, že má modulační výkon, ale jen 9KW-24KW, což podle mého na podlahové topení je krapet předimenzované.
Potřeboval bych se tedy zeptat, jestli jde toto předimenzování řešit i jinak, než koupí nového kotle? Díky za rady.
zde odkaz, už se neprodává: zbozi.cz/...
1x
nečetl jsem všechny příspěvky ale první začněte tím že rozděláte ten magnetický odkalovací filtr. Opravdu ale rozdělat ten válec je v něm velké sítko a dle mého ho máte na devadesát procent zacpané nikdo to nedělá každý na to se.e pokud by se stalo že by náhodou bylo čisté tak by mohl být problem s čerpadlem a nebo pytel vzduchu v kotli jestli se dělal nějaký servisní zásah na topení/kotli který vyžadoval odpuštění vody jinak se nemůže kotel natopit během pár vteřin na toto nemá vliv předimenzování kotle to by se chovalo jinak
Jestli je opravdu kotel předimenzovaný, to lze posoudit až po kontrole projektu a výpočtů.
Orientačně samozřejmě lze se znalostí stavby tepelné ztráty orientačně určit. Ale nevíme o vaší stavbě zhola nic, zkuste se rozepsat a napsat podrobnosti. Vytápěná plocha, typ oken, z čeho jsou zdi, zateplení, atd.
Zasílám fotku rozdělovače. Všechny větve řízeny přes termopohony do ABB tango termostatů na zdech, ještě jsou dodělávány automatické odvzdušňovací ventily v rozdělovači, tohle je starší fotka.
Přízemí, vytápěná plocha cca 85m2, dům z 90. let, ytong, zateplen polystyrenem 20cm po obvodu, ve střeše tak 10cm vaty odhadem. Okna jsou stará dvojskla.
Jediné, co mě napadlo, tak jsem dnes objednal přídavný modul do svorkovnice Salusu a to modul Salus PL06 pro spínání kotle. Teď je totiž kotel řízen starým prostorovým termostatem Elektrobock BT 21, který je neustále sepnutý, ale mělo by to v podstatě plnit tutéž funkci.
ještě bych doplnil, že podle návodu jde spozdit zapálení hořáku, v přednastaveném režimu je to 180 sekund, potom už jen 255 sekund, což si moc nepomůžu.
Pak je kotel drtivě předimenzovaný.
Jak máte řešeno čerpadlo pro podlahovku, na fotce ho nevidím.
Pokud to má všechno tahat jen čerpadlo z kotle tak to nedává, protáhne to tím radiátorem, protože je tam nejmenší odpor, radiátor se nahřeje, ze zpátečky jde teplá voda jen minimálně ochlazená a kotel vypne protože má splaněno.
Za mě na tolik větví podlahovky to to čerpadlo v kotli nebude stíhat.
Také bych prověřil ten průtok přes rozdělovač, pokud nevidíte průtok, je něco špatně a dává smysl ono cyklování kotle.
Za prvé musí být otevřené ty horní elektricky ovládané ventily (na termostatech nastavit třeba 30°C)
Za druhé musí být nastavený požadovaný průtok přes ten průhledný průtokoměr.
Tuším, že se ten černý kroužek vycvakne nahoru a pak jde otáčet tím průhledným a měl by se měnit průtok.
Nebojte vyšroubovat to celé nejde ![]()
Ale že by tryska vyřešila modulaci cca 2-6kW, to si opravdu nemyslím.
Ano, odhad, i kdyby byl odhad vyšší dejme tomu 7-8 Kw, tak je to stejné předimenzované a je otázka, jestli někdo bude chtít měnit trysku na 7-8 let starém kotli.. Dneska už ty nové kotle umí modulet od 2-3KW, ale štve mě, že by se musel kupovat nový dejme tomu za 30-50 tisíc, když přitom starý funguje, to jediné mě asi štve.
0x
Přikládám fotku kotle. Žádný takový filtr tam nemám, pouze magnetický filtr na zpátečce. Když kotel nezapálí, svítí furt LEDka na 30 stupních, jakmile se zapálí, během 15 sekund natopí, že se rozsvítí druhá LEdka se 45 stupni a kotel zhasne a žene vodu do rozdělovače.
Zapálení je tam nastaveno na 180 sekund - to znamená, že tohle dělá každé 3 minuty, v nastavení by šlo nastavit maximálně 255 sekund, což mi stejně moc nepomůže.
Před zimou tu byla dělána revize na kotel, tak předpokládám, že se čistil i magnetický filtr.
Už si nevím rady, čím by to mohlo být.
Otázka je, pokud by něčemu pomohlo, pokud bych na přívodu teplé vody uzavřel ten kulový ventil co jde do jednoho deskového radiátoru, že by se ta voda soustředila spíše do rozdělovače podlahovky, pokud by to pomohlo?
V mém kotli (skoro 30let starý Protherm Tiger 24KTZ) je na oběhovém čerpadle přepínač 1-2-3 pro rychlost a tlak čerpadla, mám ho na nejvíc, na 3.
Na 1-2 to by asi taky cyklovalo rychleji. Zkuste nějak přidat rychlost a tlak vody.
To sítko by tam mělo být, dnes se dělají i kombinované s magnetem.
0x
Ano, ale v té době, kdy to předělávali, jsem o tom věděl úplné houby a čekal jsem, že to bude fungovat i s původně starým kotlem, který tehdy topil do radiátorů.
Nicméně rychlost čerpadla se dá nastavit i manuálně na tom čerpadlu? Nerad bych do toho zasahoval, v manuálu jsou pouze 2 režimy provozu. Je tam nastaven druhý režim, kdy čerpadlo jede nepřetržitě.
Když by se podařilo zvětšit průtok ve všech sedmi vašich větvích, tak by to kotel tak rychle asi nenahřál a necykloval tak rychle.
Bych ten kotel nechal cyklovat dokud se neucykluje, přece ho po pár letech nevyhodíte.
A hledejte kde jsou jednotlivé větve uškrcené a tu nejzadnější studenou otevřete naplno.
A čerpadlo v kotli vysolit na plný "kotel".
Tak to asi jo. Nechal bych si to spočítat, ideálně by měl jet kotel plynule, bez cyklování. U mne je to cca od nuly, kdy dokáže výkon regulovat, nad nulou už vypíná, takže možná mohl být výkonově slabší. Regulaci mám ekvitermní plus termostat v domě.
Nejvzdálenější větev jsem měl otevřenou na plno, ale stejně se pořádně nenahřála. Kotel mám 8 let, tak to asi nechám takto jet a později koupit teda nový..
Tak mám zřejmě verdikt, čerpadlo vpohodě, odmontoval se magnetickej odkalovací filtr, vytekla špína, takový nános čehosi mazlavého, takže se bude dělat proplach systému. To je šílený, podlahovka tu stojí teprve 2 roky, voda se bere normálně z řádu.
Když tam naleješ novou vodu, bude v ní zase trochu bordelu.
Ten čurbinec tam musel být už z dob kdy jste měl radiátory, jen se asi uvolnil.
Já mám podlahovku i radiátory už 15 let a systém je naprosto čistý (v průtokoměrech i když jsem před časem kouknul do toho odkalovacího filtru.
av-equen.cz/...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.