Nejste přihlášen/a.
Zdravím, měl bych dotaz na znalější dané problematiky. Mám už cca rok natažené podlahové topení. Celkem 7 smyček/větví + 1 radiátor v místě instalace kotle.
Bohužel je napojen na kotel Immergas Zeus 24KW, který je starý cca 7-8 let, nechci zatím měnit za nový, když tento stále funguje. Ale tady nastává problém, kotel cykluje cca každé 3 minuty, zapálí na 15 sekund, ohřeje se na 45C a vypne zapalování.
V návodu jsem se dočetl, že má modulační výkon, ale jen 9KW-24KW, což podle mého na podlahové topení je krapet předimenzované.
Potřeboval bych se tedy zeptat, jestli jde toto předimenzování řešit i jinak, než koupí nového kotle? Díky za rady.
zde odkaz, už se neprodává: zbozi.cz/...
Jestli je opravdu kotel předimenzovaný, to lze posoudit až po kontrole projektu a výpočtů.
Orientačně samozřejmě lze se znalostí stavby tepelné ztráty orientačně určit. Ale nevíme o vaší stavbě zhola nic, zkuste se rozepsat a napsat podrobnosti. Vytápěná plocha, typ oken, z čeho jsou zdi, zateplení, atd.
Zasílám fotku rozdělovače. Všechny větve řízeny přes termopohony do ABB tango termostatů na zdech, ještě jsou dodělávány automatické odvzdušňovací ventily v rozdělovači, tohle je starší fotka.
Přízemí, vytápěná plocha cca 85m2, dům z 90. let, ytong, zateplen polystyrenem 20cm po obvodu, ve střeše tak 10cm vaty odhadem. Okna jsou stará dvojskla.
Jediné, co mě napadlo, tak jsem dnes objednal přídavný modul do svorkovnice Salusu a to modul Salus PL06 pro spínání kotle. Teď je totiž kotel řízen starým prostorovým termostatem Elektrobock BT 21, který je neustále sepnutý, ale mělo by to v podstatě plnit tutéž funkci.
ještě bych doplnil, že podle návodu jde spozdit zapálení hořáku, v přednastaveném režimu je to 180 sekund, potom už jen 255 sekund, což si moc nepomůžu.
Ale že by tryska vyřešila modulaci cca 2-6kW, to si opravdu nemyslím.
Ano, odhad, i kdyby byl odhad vyšší dejme tomu 7-8 Kw, tak je to stejné předimenzované a je otázka, jestli někdo bude chtít měnit trysku na 7-8 let starém kotli.. Dneska už ty nové kotle umí modulet od 2-3KW, ale štve mě, že by se musel kupovat nový dejme tomu za 30-50 tisíc, když přitom starý funguje, to jediné mě asi štve.
0x
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.