Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jaká teplota spínání termostatu u krb. kamen

Od: kk

Dobrý den, prosím vás na jakou teplotu je idealni nastavit spinaci termostat obehoveho čerpadla krbovych kamen s vymenikem? Je to k nečemu dulezite jaka teplota bude nastavena? Je lepší nastavit spínaní čerpadla na např 35°C ,nebo třeba na 60°C?Zmení se tím vlastně něco?

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

asd1
hodnocení

1x
Záleží na zapojení a na umístění termostatu. Jsou různý bastly na kterých obecně správný nastavení není ok...
kk
Ten spínací termostat máme napojený na výstupu z krbovych kamen do radiátorů a je nastavený na necelých 40°C, mám si ho pak teda nastavit na těch 50°C?

hodnocení

0x

50°C až 55°C, je potřeba omezit kondenzaci vlhkosti na výměníku.

kk
hodnocení

nerozumim te omezeni kondenzaci

jde o tyto krbove kamna - KAMNA, KOTLE | Kr/...

Jde o to, aby na zpátečce byla teplota vody kolem 60 stupňů, jinak hrozí kondenzace a podstatné snížení životnosti. K tomu je potřeba mít i trojcestný ventil který šteluje teplotu vody vstupující do kamen.

jenda22
hodnocení

0x
Zalezi kam nainstalujete cidlo. Pokud bude na zpatecce 60 st , tak na vystupu bude zpocatku tak 90. Pokud bude cidlo na vystupu, tak pri vystupu 60 st. bude ve vymeniku pres 70 st. Zalezi na typu vyměníku a umisteni cidla. Moje jamna msji vystup primo na trubce a vystup na 45 st. To uz vida v trojstrannem vymeniku zacina sumet a kamna neprijemne bouchat. Na vystupu je pak skutecnych 60 stupnu a kamna to moc nesnasi. Zadna kondenzace se na vymeniku nekona ani pri vystupu 45 st. Za 6 let ani dehet. To je bachorka z hloupeno zpusobu topeni. Spravny primarni vzduch a ne duseni primaru. Pak je v komine jen prasek.
kk
hodnocení

jenda

..

čidlo máme na výstupu z vymeniku krbu a tam máme stále teplotu nejak 40°C

topíme tvrdým dřevem, ale stale nevíme jak sestelovat bud primar nebo sekundar privod vzduchu

přikládame snad co pul hodiny

asd1
Do mašiny musíš fedrovat.. Jestli mají 10kw tak sežerou 3 kg/h = za 10 hodin 30 kilo dřeva. To je fyzika.
Jde to priskrtit, ale zaroven snizis vykon..
Topeniště s roštem jde predelat na bezrostovy, pak to drží dlouho žhavý (a výkon postupně klesa) apod.
Já mám z roštu bezroštový topeniště vždycky tak pět dní v týdnu, hned po prvních dvou dnech od vynesení plného popelníku, což dělám cca jednou týdně, když už moc není kam přikládat :) Vynáším pak teda ne jeden, ale vlastně dva vrchovaté:) A termostat čerpadla na výstupu kamen mám, už nevím přesně, ale asi hned na 30 a servotrojcestak po většinu sezóny natvrdo otevřený, aby šlo maximum tepla do baráku a kamna (i když jsem vnější plášť vycpal vatou) topila lokálně co nejmíň. Ale dehet bych teda mohl sklízet, mít jak. Z kamen to ještě jde, tam střídáním různých podmínek z velký části odprýskava sám, ale vysoký starý cihlový komín je peklo, na kouřovodu by se jen v největších mrazech nedala chvíli udržet ruka.

hodnocení

0x
Povrchová teplota výměníku nesmí klesat pod rosný bod spalin, protože pak životnost výměníku klesá a také se zhoršuje kvalita spalovaní. Přesné nastavení termostatu musíte vyladit, vyzkoušejte vypínací teplotu 45 až 65 stupňů.
kk
Tak to máme zapojené
Jaká teplota spínání termostatu u krb. kamen

ladinac123
hodnocení

0x
Zapojené to je špatně
Ten pojišťák jede na zem jo?
Taky špatně
Má tam být trojcestný ventil a já dával servo od Esbe a Euroster Tc11M jednotku na hlídání zpátečky kdy mám nastaveno 58 zpátečka +-4C
A čerpadlo jede furt, akorát jednotka hýbe s ventilem co míchá vratku z topení a malý okruh, který u vás nevidím

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2026 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]