Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Vlhkost v bytě

Od: jurko®

Při ranním větrání v paneláku jsem si všiml, že když jsem měl v bytě vlhkost 34% po 10ti minutách větrání, když je venku 82% mi doma vlhkost ještě spadla a to na 28%. Může mi to někdo vysvětlit? Pak jsem musel pustit zvlhčovač na 6 hodin abych dosáhl alespoň 45% v bytě. Máte někdo skušenost s nějakým dobrým zvlhčovačem? Může být i ionizátorem

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

2024
hodnocení

3x

Tak vysvětlit Vám to měl fyzikář na základní škole (no dobře, tak na střední).

Ano, když je venku vlhkost 82% při teplotě např. -5°C, vzduch obsahuje kupodivu daleko méně vody než stejný objem vzduchu v místnosti, kde je teplota 22°C. Proto když vyvětráte, vpustíte do místnosti vlastně suchý vzduch a vlhkost v místnosti logicky klesne.

doplněno 31.01.26 15:47:

P.S.: Pokud to chcete trochu více nastudovat, podívejte se na i-x diagram.

km

* zeptal se slušně a nemusí mít střední školu, navíc na některých oborech sš se toto neprobírá. vaše odpověď by byla skvělá, bez první věty.

2024

Však jsem slušně odpověděl.

Ale OK, pokud tazatel toto ve fyzice neprobíral, pak se omlouvám.

hodnocení

No, já jsem soce chodil do školy, *zmateny* ale už si nějak po těch 50ti létech nepamatuji *smich*. Díky za logické vysvětlení. Pěkný den

riva
hodnocení

3x

Třeba vám pomůže obrázek. Měříme vlhkost a teplotu venku a v místnostech východ, krb, západ, patro V a patro Z.

A ve sloupci jsou:

Absolutní vlhkost - venku je 4,71 g vody v m3

Rosný bod - venku by začala mlha při teplotě -0,41 st.C

Teplota - venku je -0,1 st.C

Relativní vlhkost - venku je 100%

Vidíte, že v místnostech je vody ve vzduchu mnohem více a přitom tam je relativní vlhkost podstatně nižší než venku.

Vlhkost v bytě

bear
hodnocení

0x

Absolutní vlhkost není totéž co relativní vlhkost.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2026 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]