Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Cirkulárka se točí obráceně. Kde je chyba?

Od: protlacek
Dobrý den, mám dotaz. Pila na Cirkulárce se mi točí obráceně.
Naposledy jsem jí měl v provozu před 3 lety a šlapala jak měla.
Tzn. Že se pilový kotouč točil směrem k obsluze viz. Fotka se dřevem. A zuby se zařezávali do dřeva.
Jenomže teď po 3 letech odvyzkoušení se točí naopak.
Tj. Pila se točí směrem doprava a nezařezává se do dřeva. Kde může být chyba. V pojistkách ve hřídeli?
Děkuji za odpověďi.

Cirkulárka se točí obráceně. Kde je chyba?
Cirkulárka se točí obráceně. Kde je chyba? #2

14 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

bear
hodnocení

6x

Přehozená fáze na 3f 400V rozvodu.

Vždy se fáze zapojují ve smyslu rotace doprava. Když to někdo nectí a nebo ty fáze přehodí někde na prodlužovačce, tak potom se stane zmíněná situace.

Na prodlužovačkách a strojích se to nikdy nepřehazuje.

Vždy je důležité, aby byla správně zapojená hlavní zásuvka na domě.

hodnocení

5x

Já tedy nevím, ale podle fotky by se pila měla točit doprava. Ovšem řezal bych rozhodně z druhý strany než je položený špalek na pile.

Nebo někdo dal do pily kotouč obráceně., pak by byl špalek na pile položenej správně. To se pozná podle matky, aby se při řezání utahovala.

Takže buď přehodit fáze, aby se pila točila obráceně, nebo otočit kotouč. Ovšem co je špatně, to se na dálku nedá určit.

Nehledě k tomu, když vidím na takovéto pile řezat palivák, běhá mě mráz po zádech. Znám případ, kdy řezání dřeva na podobné pile skončilo na hřbitově.

hodnocení

4x
To, že se motor točí naopak je skutečně jen otázkou přehození dvou fází mezi sebou. Pokudcse ale ptáte kde je chyba, bylo by to dlouhé psaní, na tomto stroji je špatně asi všechno. Ale to dotyčný zpravidla uzná až na chirurgii. Do té doby bude tvrdit, že cajk, řežu na tom leta a nikdy se nic nestalo
bear

Nejlepší jsou ty pojistky. Jak jedna odejde, tak motoru shoří vinutí :)

olin
hodnocení

3x

Pokud se dají někde v přívodní zásuvce k pile 400Volt nebo ve vypínači pily prohodit přívodní fáze, tak je prohodit. Jinak se mohla předělávat elektroinstalace u elektroměru nebo některém rozvaděči za elektroměrem a došlo k přehození fází. Případně jestli se neměnil motor na pile..

hodnocení

2x

Já bych postupoval takto:

1. okamžitě odpojit přívodní kabel z elektřiny (aby stroj nemohl nikdo zapnout).

2. demontovat pilový kotouč

3. prověřit jak se dotahuje matice, která drží pilový kotouč

4. nasadit pilový kotouč tak, aby při otáčení hřídele se matice pilového kotouče dotahovala a zuby pilového kotouče při otáčení směřovaly proti stolu cirkulárky (řádně dotáhnout matici na uchycení pilového kotouče!)

5. připojit cirkulárku k elektřině a krátce zapnout pohon, pro zjištění otáček.

6. Pokud se kotouč točí obráceně, tak odpojit od elektřiny, přehodit dva fázové vodiče v zástrčce, znovu utáhnout matici pilového kotouč

7. Připojit k elektřině a znovu vyzkoušet. Po roztočení nechat kotouč běžet na prázdno (třeba několik minut) a stát někde bokem. Pokud by se měl kotouč rozletět, tak aby tě něco netrefilo.

8. Vzpomenout si kdo měl cirkulárku naposledy půjčenou a tomu člověku ji už nikdy nepoůjčovat.

hodnocení

1x

To je vrazedny stroj z kazdej stranky, mechanickej aj elektrickej. Ako mate rieseny PE vodic a je vsetko pospojovane? Je v rozvadzaci chranic? Co tam robia tie poistky (su dobre len na spalenie motora chodom na 2 fazy)?

Co sa tyka rotacie 3f motorov, zmena smeru nastane pri zamene dvoch faz :

- v zasuvke na dome

- v zastrcke

- v samotnom stroji

Nemal to niekto pozicane, kto ma doma inu zasuvku a vymenil poradie faz na vasom stroji?

hodnocení

1x

Jak dlouho žijete na vesnici a řežete dřevo?

km
hodnocení

0x

stojíte na špatném konci, viz jenyk. a pila na špalky naprosto nevhodná. navíc vždyť se k tomu přes dlouhý stůl musíte hrozně naklánět, ne?

jinak jak již bylo napsáno, i obráceně kotouč, viz jenyk. nebo pokud skutečně točí motor obráceně, tak to jsou ty přehozený fáze viz bear a další.

bear

Možná ten kotouč má blbě, když vidím tu samodomo stříšku, tak na jedné straně má zkosení, aby od zubů pily nelítaly třísky do očí, ale do stříšky byly sráženy dolů ke špalku.

vernon
Ta pila má opačně nasazený kryt. Kotouč je správně.

hodnocení

0x

"Naposledy jsem jí měl v provozu před 3 lety a šlapala jak měla."

Co je od té doby jinak? Otočený kotouč, jinak zapojená elektrika? Taky je důležité, jak se utahuje matka na hřídeli.

Ze které strany jste stál, když jste naposledy řezal?

Třeba je jiná přívodní šňůra k cirkulárce - vypadá nově.

vernon
hodnocení

0x
Někdo přehodil v rozvodu dvě fáze.
Ta pila má kotouč nasazený správně. Podle polohy držáku krytu, se řeže z druhé strany než je ten kus dřeva...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2026 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]