Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Tepelné čerpadlo LG

Od: lounacek

Dobrý den všem

Prosím máte někdo zkušenosti s vytápěním domu a to tepelným čerpadlem zn.LG Therma V 290 14 nebo 16 ke 3F monoblok?

Na trhu je strašná spousta TČ a je strašně těžké se v tom vyznat. Mám větší,nezateplený dům s radiátorovým vytápěním,ale celkem solidně drží teplotu. Mám vyzkoušené-současné mrazy a postačí stálá teplota vody 40 st na 21 st. v bytě. Uvažuji o změně topení a to z uhlí /automat/ právě na TČ.

Nyní laboruji s nabídkama od dealerů a ty ceny jsou astronomické a navíc vám nacpou všechno bez ohledu na to,zda to potřebujete,či ne. Příklad-mám nový bojler od Dražice 160 l-chci využít a tepelkář udělal rozpočet s Air modulem.

LG se mi zdá dobrá kvalitativní i cenová varianta. Moje představa právě výše uvedený model s vnitřní jednotkou a zapojením právě pro využití nového bojleru.

Budu rád ,když se se mnou někdo podělí o své zkušenosti s tímto relativně novým systémem od LG. Vím,zákazníci /amatéři/ si to někdy ideálně malují,praxe může být jiná. V tomto případě je skoro 200 tis. rozdíl mezi nabídkou od IVT a cenou této sestavy LG,což už stojí za zamyšlení. V cenové kalkulaci je IVT i montáží a LG bych si provedl vlastními prostředky,tak i to sniží celkovou cenu. Navíc dotace v mém případě /pokud budou?/ max. 50 tis.,při splnění všeho možného.

Děkuji moc za zkušenosti.

15 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

2024
hodnocení

3x

Inu, děláte to špatně.

Vy poptáváte přímo výrobce, který Vám logicky každý "cpe to své".

Potřebujete nezávislého technika co vše spočítá a probere s vámi varianty, plusy a mínusy.

Vy "například" máte 160 l bojler Dražice a chcete ho využít...hmm, a víte, že třeba ten bojler nemusí být vůbec vhodný pro provoz s TČ?

Ano, ceny jsou "astronomické" protože požadujete výkon tepelného čerpadla 2-3x vyšší, než by stačil pro dnešní standardně zateplený dům.

jenda22
hodnocení

0x
Najdete si recenze LG. Katastrofa. Krome toho bude vytaoeni TC dražší nez uhlim a teplota radiatoru nad 45 st. Je jen nerealny pozadavek. Nerealny ekonomicky. Denne 70 kWh v mrazech neni zvláštnost. Jak píšu, hledejte recenze. Pri vlastni instalaci dotace nejsou. Revizi vam udela kdo?
Proč teplota radiátorů nad 45, když píše, že stačí 40? Mám stejnou zkušenost, krbovkami s vodním pláštěm topím stoletý zateplený barák 2x 170m2 se starými radiátory a ani v největších mrazech průměrná teplota vody nepřesahuje 40/30, často výrazně klesá, občas na chvíli trochu překročí, takže průměrná je ještě nižší. A stačí to na teplotu přes 20 všude, v místnosti s kamny je teda přes 25 ...
jenda22

Proč? Pro rezervu výkonu. Co asi. A na 20°C topit je opruz. Docela určitě. Starší lidi už nadávají, že jim je zima. Kromě toho, když je teplota 45/35/20 °C a výkon 1000 W, tak 40/30/20°C je výkon radiátorů 672 W. To už začínáte blbnout s dvěma svetry? A TČ je opruz tak jako tak. Teď jsem ho prodal jako naprosto nevyhovující i přes výkon odborníka projektanta. Nikdy jsem jim nevěřil a teď po finanční ztrátě už vůbec.

Psal jsem o teplotě ne 20, ale přes 20, prostě i při tak nízké teplotě vody a nočních 15 pod nulou taková teplota stačí s rezevou. A kdyby ne, nemám problém přiložit víc:)

honzas11
hodnocení

0x
Než LG, tak bych šel do Samsungu.
ttt
30.01.26 21:50
Důvod?
olin

LG v poslední době nic moc, snad až na pračky. Kombinovaná lednice s mrazákem 2,5 roku-zmizelo chladivo, sušička-po roce výměna kompresoru. Možná se někdo přidá s další "kvalitou" LG

re4zon
Az na to, ze cerpadlo ma spolecneho s domacimi spotrebici akorat to logo.
honzas11
Nedůvěra. Jednu dobu měli docela problémy, nedávno jsem četl opět negativní zkušenosti.

riva
hodnocení

0x

Když jste schopen si to smontovat sám, tak proč si monoblok neobjednáte rovnou? allegro.cz/...

I ty "neznačkové"poběží roky.

olin

..možná že jde i o záruku na 2 roky, ale pokud si umí tazatel opravit některý z těch "šmejdů" (komponenet) sám, proč ne..

jenda22

Na Allegru jsou sračky . Levné ale pořád sračky.

jenda22
hodnocení

0x
Dostal jsem poslední vypocty pro TC s R290 a vykonem 11.4kW.
Pro 50 st. vystupni vody do radiatoru a mnozstvi vidy v okruhu 400 l pri A-7 W50 bude COP 2.2 a okamžitá spotřeba 3.34 kWh o výsledný výkon 7.2 kW. U jinych typu to bude podobne, vyjma mnozstvi vody v okruhu a vystupni teploty. T u R32 smysluplně konci nekde na 42 st.vystupu.
2024
To ale není nijak zásadní problém.
Pro dobře navrženou soustavu stačí po drtivou většinu topné sezóny teplota topné vody do 40stC. Ani letos jsem nikdy (ani jednou) nepotřeboval vyšší teplotu topné vody než vámi zmiňovaných 42stC.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2026 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]