Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Porucha při zapnutí vytápění

Od: oldasek® odpovědí: 3 změna:

Před 5 roky mi dosloužil kotel Protherm. Koupil jsem opět kotel Protherm Gepard 18/24 MOV-LC/1. Teplou vodu v něm neohřívám. Spuštěn byl v březnu 2021. Na konci roku při venkovní teplotě pod bod mrazu při náběhu začal hlásit poruchu F36-blokovaný odtah spalin. Komín je nerezový a kominík shledal spalinovou cestu vyhovující. Servisní technik kotel nastartoval tlačítkem zrušení poruchy a kotel opět vyhříval. Několikrát jsem musel během zimy toto nastartování opakovat, potom už hřeje bez problému.Servisák neuměl příčinu najít. Tento měsíc jsem musel opět přivolat servisáka,tentokrát jiného v naději,že na příčinu přijde. Vyčistil,nastartoval,zkontroloval splodiny, přivedl i kominíky,kteří shledali komín v pořádku a to bylo vše. Jen doporučil,že dá nabídku na nový kotel. Přitom v návodu na instalaci a údržbu kotle u této poruchy uvádějí hned jako druhý bod (po kontrole odtahu spalin), že deska plošných spojů je vadná a doporučují její výměnu. Nevím proč to dosud technici neudělali. Můžete někdo poradit či se podělit o svou zkušenost?

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Jestli ty víš, že je vadná deska plošných spojů, tak zavolej do servisu a zeptej se kolik by stála nová deska ke tvému kotli a kolik výměna. Pak se podle toho můžeš rozhodovat, jestli vyměníš pouze desku nebo celý kotel.

Já si myslím, že vydná deska plošných spojů by nefungovala trvale, takže by se kotel už nedal zprovoznit.

Může tam být nějaký špatný spoj / kontakt, který se projeví při změnách teploty. Ale to by měl dokázat nějaký kutil s pájkou najít a opravit.

olin

Dnes se nedává olovo do cínu ve spojích součástek na DPS, tak u tepelně a mechanických namáhaných věcí ty spoje mají kratší "dobu soudržnosti". Typuji to ale také na čidlo spalin nebo netěsnosti, ale to inteligentní servisák sám řekne, co nejčastěji odchází a jaké problémy s kotly jsou, většinou se stačí zeptat, jinak se mění součástky jak na běžícím pásu..

111®
hodnocení

0x

A vyměnit čidlo je nenapadlo?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2026 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]