Dobrý den, v chodbě (5m2), máme dveře ven, do bytu a na půdu. Dveře jsou staré, dřevěné. Okno také dřevěné. Dveře na půdu staré interiérové, z druhé strany zateplené polystyrenem a nějakou plachtou. Vchodové dveře budou nové plastové, okno taky, ale viděli jsme možnost levnější varianty, kde se dveře uvádí jako vedlejší. Pan to prezentoval celkem nesmyslně. Jakože takové dveře vedlejší se nepoužívají jako hlavní, protože nemají takové tepelné vlastnosti, nejsou bezpečnostní a používají se třeba jako druhý vchod. Určitě bych si je nedala jako druhý vchod do domu, pokud jsou jen se základním obyč zámkem, ale zajímají mě ty tepelné vlastnosti. Když by jsme je použili místo těch obyčejných papundeklových, co máme nyní na půdu, jsou vážně tak špatné? Za dveřmi je zima, půda zatím není zaizolovaná, bude se dělat časem střecha. Nyní je potřeba zajistit v chodbě teplo, protože tam je momentálně 12-15°. Přes dveře táhne. Těsnění se dělalo, to buď jdou špatně zavřít, nebo to stejně není ono. Takže pokud dám tyto obyč plastové dveře směrem na půdu, bude to problém? Mohou se případně z druhé strany taky zateplit. Jde o úsporu. Ze zkušeností zde, prosím, aby jste se zdrželi komentářů typu jsem jsem hloupá, proč chci šetřit, atd atd. Nejednou jsem tu dostala čočku za něco, co ve skutečnosti bylo úplně v pohodě, ale někdo si zřejmě potřeboval ulevit. Pokud se vaše odpověď netýká mé otázky, nevíte jak na tom jsme jsme, co momentálně vše opravujeme, nebudu se tu obhajovat, proč chci ušetřit 10 tisíc. Děkuji za pochopení a odpovědi
Dveře na vnější obvodové zdi, ať hlavní nebo vedlejší, musí mít stejné izolační vlastnosti i bezpečnostní schopnost (požární odolnost i odolnost vůči vloupání).
Vedlejší - zastrčené, za rohem - nemusí být třeba tak ozdobné - ale nějaké šetření není na místě.
Dveře uvnitř - z chodby do bytu - jsou běžné interiérové.
Dveře na půdu - pokud není zateplená - pak musí být tepelně izolační i požárně izolační. Odolnost proti vloupání už není tak důleřitá, a pokud nejsou v exponovaném prostoru, ani vzhled nehraje roli.
vedlejší vchodové dveře jsou přesně určeny k tomu co potřebujete, jsou tedy vhodné k oddělení vytápěného a nevytápěného prostoru. od různých výrobců může být různé pojetí, takže od jednoho to budou "zateplené interiérové dveře" od druhého "vchodové dveře s běžným fab zámkem" a od třetího "vchodové dveře u kterých na vzhledu nezáleží".
já jsem v podstatě těmito dveřmi vyřešil předěl mezi nevytápěným schodištěm do sklepa a vytápěnou chodbou.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.