Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Instalace plast. okna za špaletové

Od: leonek

Ahoj,

prosím vás, je velmi složité výměna stareho špaletového okna za klasické plastove?

Chtěl bych na chatě si vymenit, na YT je spousta videi a vypadá to velmi jednoduše, jenže praxe je vždy jina. Můžete poradit na co si dát nejvice pozor? Zamereni je asi nejdulezitejšíí, že?

Máte někdo nějaký postup ppro laiky? Děkuji

42 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x

Jednoduché je to pro toho, kdo ví jak na to. Samozřejmě dobře změřit, také proto, že dřevěný rám má profilově jiný rozměr, než rám plastový. Uvažujeme-li rám vnější (vnitřní je větší). S tím také souvisí, zda budete ubourávat, nebo přizdívat. Pokud použijete velikost vnějšího okna, pak budete uvnitř přizdívat. Nebo použijete velikost vnitřního okna, pak budete do tohoto rozměru ubourávat směrem ven. Já jsem před několika léty měnil v domku 12 oken a u všech jsem ubourával, protože jsem chtěl mít okna větší. Také je pak jednodušší měření, protože zaměříte čistý otvor. Je však také potřeba počítat s určitou mezerou pro zapěnění rámu nízkoexpanzní pěnou, kterou po zatuhnutí seřízneme. Pokud byste chtěl přizdívat a nechat vnější rozměr tak jak je, musíte při zaměřování zohlednit profil plastového rámu, aby po nahození špalety zůstal rám vyčnívat z omítky aspoň 4 cm. Uvnitř pak při přizdívání je potřeba počítat s panty, aby k nim byl dobrý přístup po nahození špalety. Já jsem to dělal tak, aby mi vycházelo nahození vnitřní špalety tak, že nahození včetně štuku přesáhlo rám maximálně 5 mm. Pak jsou panty dobře přístupné a jde s křídly dobře manipulovat. Nezapomenout před nahazováním panty zalepit (já jsem použil papírovou zakrývací pásku). A abych nezapomněl, po vyvážení a zaklínování rámu, vyvrtáme na každé straně do rámu dva otvory (podle velikosti okna třeba i více), vyvrtáme prodlouženým vidiákem díry do zdi a rám upevníme pomocí turbo šroubů (možná je lepší výraz vrutů). S okny jsou také dodávány příchytky a kovové pásky, kterými lze také ještě rám fixovat za pomocí hmoždinek a vrutů, je-li to potřeba. A ještě jedna věc, pozor, ať při dotahování turbo šroubů nedojde ke zkřížení rámu, byl by problém se zavíráním okna. Vše proměřte.

Vrtanie cez ram uz nie je vhodne, narusa to tepelnoizolacne parametre. Pouziva za kovovy profil nacvaknuty na ram a az ten sa skrutkuje do steny.

To je tak zanedbatelné, že to nestojí za řeč. Ten profil jsem také zmínil.

hodnocení

2x

Je to strašně jednoduché, pokud vás na místě nepřekvapí "nečekaná" stavební nepřipravenost.

Za mne - okno můžete dělat třeba jedno za den - pěkně postupně. Aktuálně se bez problémů dá sehnat flexa nebo mafl v aku verzi - rozřezat okno a vypáčit není těžké.

Zmíněná "stavební připravenost" pak může překvapit. Když jsme posledně vybourali okna, byl pod rámem samý hrb a díra, mezery 2-15 cm (beze srandy) - no hrůza. Navíc díravé cihly - pálené - do té díry je nutné nejprve vlít beton tak, aby se mohla okna ukotvit.

Proto - když jsme řešili okna s možností takového překvapení, koupila se okna přesně podle stávajících skel - tj. menší, ukotvilo se nahoře a bocích a vše potřebné se dozdilo. Fixace oken pak byla rozhodně lepší než improvizace s pěnou a litím betonu do duťárů...

hodnocení

2x

Jen je třeba si ujasnit jaký špaleťáky tam teď jsou. jestli otvíraný dovnitř - ven, nebo otvíraný dovnitř - dovnitř.

leonek
hodnocení

okna se otevíraji dovnitr obě, je to starý barák zdi cca 80cm, zitra vyfotím zvenku i zevnitř

a jak zde nekdo reagoval, tak bych to musel zvladnout za ten jeden den

Obě dovnitř je ta horší varianta. Když si změříš okno v místnosti a venku, budou se rozměry dost lišit. Minimálně o deset centimetrů. Pak si musíš vybrat, jestli se bude venku bourat i s fasádou, nebo vevnitř přizdívat.
leonek
hodnocení

zítra to otočím a zajedu mrknout, vyfotim a zmerim momentalní rozmery

hodnocení

2x

Kdfo ví tak je to brnkačka, ale dle toho, že se ptáte, tak asi moc o tomto nevíte tak doporučímněkoho znalejšího který Vám to udělá nebo bude nápomocen radou.

Záleží také jak na to budete chvátat=zda-li to musí být z 90% hotové v jednim dnu nebo nebude vadit když třeba 14 dnů tam bude jen holý otvot=nejideálnější varianta.

Jinak dobře zaměřit je základ úspěchu, druhá věc doporučuji nové "narvat" co nejvíce na nadpraží-parapaet ce lépe dorovná, zejména pro laika, než nadpraží. Další řádně srovnat okno-spodní vrchní rám do vodoroviny, vyrovnat aby bylo kolmo, a rovnoměrně usazené ve zdivu=aby špaleta na jedné straně nebyla třeba 20cm a na druhé pak 28cm!

km
hodnocení

2x

otázkou je jak bude vypadat otvor po vybourání původního okna a dále pak jak rychle to musí být hotové, jestli může být nějaku dobu díra do domu, nebo jestli to budete muset hned uzavřít. čím menší okno, tím lehčí.

riva
hodnocení

2x

Otvor po špaletovém okně může být mnohem větší než by člověk tušil. A plastové okno mívá zase širší rámy. Pokud to špaletové změříte a podle toho si připravíte plastové, tak budete mít méně světla.

Já vyboural špalety a teprve pak jsem byl schopen změřit jaká maximální velikost se mi tam vejde a podle toho jsem zadal výrobu, protože to bylo daleko od obvyklých hromadně prodávaných rozměrů.

Jo a montážní firma si to nebude zbytečně komplikovat. Pro ně je jednodušší přidat 2 cm pěny než vybourat centimetr zdi.

leonek
hodnocení

právě, že než budu bourat musím mít připravené plast okno.

no a pak některý "teplejší" den o vikendu se do toho pustit

km

souhlasím. udělal jsme to klasicky - technik zaměřil, já vyboural, montážníci osadili. ale kdybych to mohl mít vybourané ještě před zaměřením, bylo by to lepší, protože by se vyráběla okna přesně na velikost otvoru, případně by se dal otvor poupravit.

hodnocení

1x

Setrite na nespravnom mieste, montazna firma to :

1. Spravne zameria

2. Spravne osadi

Za par korun usetrenych na montazi vam tie problemy nestoja, pokazit sa toho da vela.

leonek
hodnocení

no s jedním oknem, mě vyhodí kdejaký zedník, pro ne je to ztrata času.

Firma, u ktorej objednate okna, vam ich zameria, osadi, aj urobi zaverecne murarske prace, bud to robi jeden a ten isty clovek alebo maju dohodnutych svojich murarov.

U mna to boli 4 okna vyssej kategorie a montaz bola priblizne 12% z celkovej ceny.

hodnocení

0x

Pokud jste průměrně šikovný kutil, máte nějaké nářadí, zvládnete to lehce.

Zěmeřit vybourat, vysadit okna, zadělat rám do vodováhy, ukotvit, zapěnit, nasadit okna, začistit omítky, vymalovat, pochválit se, dát si kafe.

Co dále potřebujete vědět?

leonek
hodnocení

0x
Dnes jsem fotil
Instalace plast. okna za špaletové
Instalace plast. okna za špaletové #2
Instalace plast. okna za špaletové #3

Z toho co je vidět, je nejjednodušší ubourat ten kousek směrem ven.

km
proc chcete zmenit? ramy uz jsou shnile?
To okno má nejlepší časy dávno za sebou. Ne, že by to nešlo renovovat do stavu takřka nových oken, ale bude to minimálně stejně drahý, ne-li dražší nežli nový okno.
Tady stačí změřit venku rozměr okna, přidat tak dva centimetry a to nechat udělat. Až bude hotový, tohle vybourat, dát nový a potom v klidu dozdít vevnitř co bude potřeba.

Jenyk, *palec*

Taky bych to tak dělal.

km

okno má sice nejlepší časy za sebou, ale to stavba samotná taky. tazatel píše, že to je chata, ale pravděpodobně to bude spíš chalupa, tedy venkovský stavení. okno neni špaletový, ale kastlový a ke stavbě pasuje svým technickým stavem i esteticky. osazovat plasťáky je nepěkný a ve výsledku imho zbytečný, potažmo za rok přijde dotaz co s plísní. když už, zasloužilo by si to nechat udělat stejný kastlový okno, třeba z modřínu, ale kdo to má platit, že... o okno na obrázku se desítky let nidko nestarat, ale je ve stavu, že kdyby se mu věnovala jeden víkend dva péče, bude sloužit další deset patnáct let k plné spokojenosti. vlastní zkušenost. proto by mě, zajímalo čeho vlastně tazatel chce výměnou docílit.

Ano, když budeme detailisty, jedná se opravdu o kastlové okno nikoliv špaletové. Ale na druhou stranu, obě okna mají špaletu. Ovšem v běžné mluvě se oboje okna označují jako špaleťáky.
Je pravda, že měnit špaleťák za plastový okno je zvěrstvo, ale dělá se to čím dál častěji.
km

souhlasím. myslím si, že otvor po vybourání kastlového okna, ať už s otvíráním ven nebo dovnitř, bude mít ve svý celý hloubce stejný rozměr, což neplatí u špaletového s otvíráním dovnitř.

Jenyk souhlas, tyhle okna mají své místo a často se do nich dává dvousklo. Není třeba měnit celé, stačí rekonstrukce.
km - abychom si ujasnili pojmy a dojmy. Kastlové okno je otevírané dovnitř, oboje křídla, jak vnitřní, tak venkovní. Špaletové je otevírané dovnitř - ven.
U špaleťáku je stavební otvor stejný v čele síle zdi. U kastlového okna je u venkovní strany zdi takový rantl, ve kterém schová rozdílná velikost vnitřního a venkovního rámu okna. Tento rantl se při výměně za jiné než kastlové okno musí odbourat, případně vevnitř dozdít.
km
kastlova okna mohou byt otevirava tak, jak je truhlar vyrobi. na jednom dome mam otevirave vnejsi ven, vnitrni dovnitr.
spaletova stejne tak, ale ty se v drtive vetsine pripadu oteviraji tak jak pisete vy.
Kastlové okno vyrobí truhlář tak, že se venkovní křídla otevírají dovnitř. Když je vyrobí tak, že se venkovní křídla otevírají ven, vyrobil špaletové okno.
Ale jak jsem již psal, u obojího se v běžné mluvě hovoří o špaleťáku.
km
muzete mi teda vysvetlit proc se jedno oznacuje jako kastlove a druhe jako spaletove? ja to vim a to jsem v podstate laik. vubec nejde o to kam se oteviraji. ocekaval bych ze budete jako oknar mit vetsi rozhled ve svem oboru.
km
koukam ze to zna i wikipedie:
cs.wikipedia.org/...
Rád se nechám poučit jaký je rozdíl mezi kastlovým a špaletovým oknem. Díky.

Ten punč platím já.

vyberokna.cz/...

Špaletové (hovorově též " kastlové") okno

leonek
hodnocení

...

ano, je to spíše chalupa

shnilé rámy nejsou

okno je asi 50let? opravdu nevím

pravidelně přes zimu, nebo když fouka ze strany kde je okno, profukuje šíleně,

renovqce určitě ne.

...

chtel bych jen poradit co se týká té výměny toho kastlik okna

takže zmeril jsem otvor mez ostenim (1220x1035mm), stare okno vymlátím tak abych prostě zachoval stavbní otvor ten "venkovní" rozmer a pro objednvku plast. okna od něj odečtu z bočních stran 2cm a horní/spodní odečtu 3 cm

takže, pokud jsem spravne pochopil jejich návod, tak by rozmer v objednavce mel byt 1217 x1033mm

Jako první se vždy píše šířka, jako druhá je výška. Takže podle fotky bych řekl, že je okno užší nežli vyšší. Tedy 1035x1220.

Máš ovšem špatně odečtenou vůli. máš odečíst na šířku 2 cm, neboli 20 mm a ty jsi odečetl jen 3 mm.

Ale až vybouráš staré okno, zjistíš, že starý rám okna je širší, nežli je venkovní ostění. Když odečteš dva cm od současné šířky okna, budeš mít na každé straně centimetr, který budeš muset nějak zapravit a k tomu ještě tolik, kolik je současný rám přes ostění.

Změř šířku okna ve špaletě mezi křídly, k tomu přičti 4 cm (síla dvou dřevěných špalet v okně, velmi pravděpodobně budou mít kolem dvou centimetrů) a budeš mít venkovní rozměr venkovního rámu. Když necháš udělat nové okno o jeden až dva centimetry užší, vejde se do vybourané díry po starém okně a nebudeš muset venku nic velkýho začišťovat, neb nové okno bude širší nežli šířka ostění a přitom se tam bez potíží vejde.

leonek
hodnocení

jenyk

...

jejda, jo ja počítal mm namísto cm.Děkuji za opravu! *alene*

No to je presně ono, v práci používám mm a když si kutím něco se dřevem apod, tak používám cm

A ano, okno je užší než vyšší

hodnocení

0x
U plastu bude větší tma, menší prosklená plocha.

leonek
hodnocení

no vím, ale nevadí nám to

Někde už jsem viděl i nízkoprofilové.

jenda22
hodnocení

0x
Spaletove za spaletove v plastu. Kdo radi bourani je mimon.
Nedělám do plastu, ani se o to nějak zvlášť nezajímám, ale někdo opravdu dělá plastový špaletový okna? Nebyl by odkaz, děkuji.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2026 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]