Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Výměna hlavního jističe za silnější

Od: smudlinky* odpovědí: 13 změna:

Mám hlavní jistič na 15 Ampérů, ale ten nestačí na elektrickou troubu. Potřebuji vyšší proudový odběr. Co je výhodnější: jeden jistič 20 Ampérů, nebo dva jističe 16 Ampérů? Jde o cenu, kterou za instalaci jističů bude chtít distributor elektřiny a pak jakou cenu bych platil měsíčně jen za jističe.

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

5x

Standartně se dává v dnešní době 25A.Dva hlavní jističe na jeden byt jsem ještě ani jako revizní technik neviděl.Ta cena za instalaci záleží na distributorovi-napřed si musíte zažádat o technické vyjádření navýšení příkonu a když to povolí tak např. u ČEZu zpaltíte za každou ampéru 200 Kč.Takže o deset ampér 2000,-Kč +instalace a jistič(to bych si tipnul tak na 1000)

8976*
25.07.10 11:11

*palec**hej*+bod

eon ... je na to obdobně.

... ;)

smudlinky*
hodnocení

Díky za odpověď. Omlouvám se, špatně jsem se vyjádřil. Nemyslel jsem víc jističů na jeden byt, ale jen jeden jistič. Ovšem zatímco teď je tam jednofázový jistič, tak druhou možností je použít trojfázový jistič 3x16 Ampérů. To by teoreticky mohlo být levnější než 25 A, protože je to méně Ampérů...

hodnocení

2x
Moc se mi nezdá, že by 15A nestačilo na obyčejnou el. troubu. *nevi*A nešlo by volit vhodnou dobu využití té trouby - tj. zapínání právě v době omezeného využívání jiných velkých "žroutů"el. energie? ( ... došlo by to o hodně laciněji. )O změně hlavního jističe ( u EONu ) se lze bližší dovědět na: eon.cz/... přeji lacinou změnu ;)doplněno 25.07.10 19:25:cyril, ... díky za reakci. *placni*Sám jsem se tomu, jak jsem to nešikovně napsal, musel zasmát. *smich* ( Pořád platí to známé: práce kvapná, málo platná:( )Nešikovně napsáno, ale myšleno tak, že:... v době pečení, ... stačí pouze omezit provoz jiných velkých "žroutů"el. energie ... ve své domácnosti.A v tomto postupu nevidím vůbec žádný problém. Přece když budu ( třeba 1 až 2 hodiny ) péct, pak mi v té době:a) ... nemusí jít právě automatická pračka,b) ... či mi nemusí jít právě myčka nádobí, c) ... či nemusím bezmyšlenkovitě trvat na tom, že právě v té době je potřeba také žehlit,d) ... a nebo mi nemusí jít i el. ohřívač vody, e) ... nebo si dokonce myslet, že je opravdu nezbytně potřeba mít všechna tato zařízení spuštěna zároveň.*smich*No a ta úspora byla myšlena tak, že ( při vhodném postupu využívání el. spotřebičů ) by tazatel ušetřil: 1) ... nejenom za jednorázový poplatek - za zvýšení hodnoty hlavního jističe,2) ... ale zároveň by také ušetřil - za vlastní provedení výměny jističe, 3) ... ale i za zvýšené poplatky - za využívání jističe o vyšší hodnotě 4) ... a snad také - za případné zvýšení poplatků za všechny související služby Ale pokud má tazatel ... pouze z důvodů běžného využívání trouby ... zájem zvýšit hodnotu hlavního jističe, tak proč ne. *nevi*Také se mi "podařilo"být "nemístně pilný", když jsem si k el. ohřívači nechal upravit přívod el. energie pouze v nízkém tarifu. Stálo mě to kolem 5.000 Kč (! ) ... a přitom stačilo vrazit do zásuvky ( nastavený*zed* ) časový spínač ... za 200 Kč! *zed*A jestli je hlavní jistič o 15A v domácnosti tazatele dostačující, je závislé pouze na vyhodnocení situace, zda je opravdu nezbytné souběžně provozovat více ( vysoko odběrových ) spotřebičů právě v kritickém období - tj. v době pečení. Vše je pouze otázkou zvolených priorit při užívání el. spotřebičů v uvažované domácnosti. Za moje původní nejasné vyjádření ... ke všem čtenářům mého příspěvku ...již "sviští"moje upřímná omluva. *hi* Děkuji.
cyril*

Souhlasím s touto radou. Proč vařit oběd dopoledne a večeři navečer, kdy to dělá skoro každý. Zkuste si trochu přivstat a třeba mezi 1,00 - 4,00 hodinou můžete vyvářet a péci dosyta i s mizernými 15A. :D*ee*

doplněno 25.07.10 22:17:

K zvědavcovu doplnění mi nezbývá, než vyjádřit své uznání! *placni*

cyril,

ten můj úvodní "překlep"*sok* mě opravdu mrzí.

Ale věřím, že po Vašem - zcela oprávněném *bum* - upozornění je již vše OK. ;)

Ještě jednou díky. ;)

8976*
hodnocení

1x

běžte na stránky Vašeho dodavatele elektřiny a najděte si poplatky za instalovaný přikon / jistič/...

hop®
hodnocení

1x

Zdravím, nevím jakou máte troubu a s jakým jmenovytým příkonem. Ovšem myslím, že jistič 15A by tuto toubu měl zvládnout. Nebo má trouba větší příkon než (15*230) 3,45kW - mrkněte na štítek?!

Jiná věc je že tato hodnota jističe se dnes už nepoužívá, je to tedy pravděpodobně již letity jistič, který může být "vyhřátý" a tím se snížil jeho vypínací proud. V tomto případě by asi stačila výměna hlavního jističe za nový s hodnotou 16A.

Pokud máte jednofázovou troubu na 230V - tedy do klasické zásuvky, třífázový jistič nijak nepomůže, trouba bude používat stejně jen jednu fázi. K třífázovému hlavnímu jističi potom musíte mít i třífázový přívod k elektroměru, třífázový elektroměr, třífázové vedení od elektroměru k domácímu rozvaděči. A v tomto rozvaděči pam můžete jednu fázi vyhradit pro speciální "troubový" okruh, aby ostatní spotřebiče zatěžovaly ostatní dvě fáze. Myslím ale, že tudy cesta nevede.

Pokud byste chtěl "větší" hlavní jistič, podmínky i tarifní sazby mají naše rozvodné závody (PRE, ČEZ, EON) detailně popsané na svých stránkách včetně nejčastějších dotazů a odpovědí na ně.

doplněno 25.07.10 17:58:

Výměna hlavního jističe (hlášeno jako porucha, výměna za stejnou hodnotu - v tomto případě 16A) je záležitost jednoduchá, elektrikář ho cca za 100,-Kč koupí, zavolá na rozvodné závody a nahlásí že "jde pod polmbu", vymění jistič, a zavolá opět na rozvodné závody a výměna je hotova. Potom už akorát přijede revizák od rozvodných závodů, práci "zkontroluje" a přicvakne novou plmbu.

doplněno 26.07.10 18:13:

*ježišmarjá, JMENOVITÝM, samozřejmě! *zed**bzum**hi*

25.07.10 19:28

... *palec*

jen pro info, naše trouba žere 3,5kW... ale to je maximum, takže přídavné (rychlé) vyhřátí, větrák a gril současně... :)

doplněno 29.07.10 10:46:

jistič máme 3x25A a jsem nadšen, v pronájmu s jedním 10A na všechny zásuvky to byl velký problém a náročné plánování co můžeme pustit :-D

fidonet*
hodnocení

0x

ted´ jsme měnili 16A za 25A cena je za kilowatt stejná. Kupovali jsme i elektrickou troubu / sklokeramiku a v pohodě to utáhne. Myslel jsem že ne, nebot´ výrobce doporučoval 30A , ale jako vždy to měl předimenzované . Běží mi to na 16A jističi a ještě mi to nevyhodilo pojistky. Jakmile se k tomu dostanu, dám si tam 20A, abych se nemusel pohybovat na hraně. Přeji pěkné pečení ...

hop®

Fido, jaký máte kablík za tím jističem? Aby to nevyhořelo!

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma výměna jističe

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]