Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Bude čerpadlo nasávat vodu ze studny

Od: houkal® odpovědí: 6 změna:

Dobrý den,

mám na chalupě k dispozici kopanou studnu, kde se hladina drží průběžně 2,5-4 m pod terénem.

Přemýšlel jsem o čerpadle, které by mi automaticky napouštělo IBC nádrže, pokud by bylo málo dešťové vody.

Líbilo by se mi toto čerpadlo: obchod-na-webu.cz/...

1) na chalupě není elektřina, mohl bych napájet z baterie, případně doplnit menším solárem

2) pokud to správně chápu, čerpadlo může běžet i naprázdno, aniž by se poškodilo

Otázka zní - pokud je "Samonasávací schopnost až -1,8 m", tak to znamená, že bych ho musel umístit přímo do studny nad nejvyšší hladinu, protože při umístění na terén by nenasálo vodu?

Děkuji za radu.

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Ne. V odkazu je napsáno

Sací schopnost: 1,8 m

To není žádná samonasávací schopnost. Max. 1,8 m nad mezi hladinou vody a vtokem čerpadla.

Fyzikální mez je 10 m vodního sloupce (úplné vakuum). To ovšem dokážou jen vývěvy, ne běžná čerpadla.

hodnocení

0x
Jedině byste ho umístil do studny na plovák.

pavelnosek
hodnocení

0x
Mít hladinu vody 2 až 4 metry pod úrovní terénu je sen mnoha chatařů. To není problém pro běžné sací čerpadlo, které běží na 230V.
Otázkou je dostupný zdroj elektřiny. Zda by třeba 1000w na nějakou desetiminutovku dodal.

hodnocení

0x

Řekl bych to takhle:

Čerpadlo to je, takže na čerpání vody fungovat bude.

Nevím co si představuješ pod: automaticky napouštělo? Čerpadlo má komutátor a pro rozběhnutí potřebuje "vyšší" proud než normálně při běhu. Takže musí být připojené k baterii nebo jinému předimenzovanému zdroji elektrické energie. Solární panel na provoz čerpadla asi stačit nebude.

Kromě toho, trvalá instalace takového čerpadla ve studni kde je vlhkost asi dost zkrátí životnost čerpadla.

Trvalý chod čerpadla? Membránová čerpadla můžou běžet na prázdno. Asi se nepoškodí, ale rozhodně se opotřebovávají.

A jestli se čerpadlo zavzdušní, tak možná potom nedokáže znovu nasát vodu.

hodnocení

0x
Je podmínkou napájení na 12V? Pokud jde jen o nízký příkon i čerpací výkon, jsou i slabší alternativy klasických samonasavacich jednostupnovych odstředivých cca kilowattovych domácích vodáren a zahradních čerpadel, konkrétně znám polské Dambat Ibo s příkonem jen 370 nebo 250w a dokonce mám pocit, jestli jsem nezahlédl i ještě slabší typ, snad 150w. To čerpadlo z odkazu vypadá na běžné karavanové a inzerovana cenu "značkovým" karavanových i odpovídá, Číňani podobná nabízejí snad od tří stovek. Jedno takové značkové se mi někde válí a myslím, že ono by to jako vývěva principielně i fungovalo, nebýt toho, že vodu nejspíš tahá jen síla vratných pruzinek, podobně jako u pístové wapky. Ale pokud těch 12V je podmínka a zároveň by moc nechybělo k tomu, aby si ji to čerpadlo salo samo, dalo by se tomu pomoct druhým cerpadylkem, ponorným, které by vodu podávalo o kus výš. Buď zase karavanové za cca 4 stovky, nebo "na naftu" za stopade. Ale to je "nerezové" a po jedné sezóně strávené ve vodní nádrži v obytnaku tak zdaleka nevypadalo :) Ale snad jen proto, že uhnilé vnější šroubky ten nerez dojem kazily, jinak dál fungovalo. To by odhadem 2m do výšky podalo určitě, aspoň teda to moje, kde jsem malou úpravou (posunem a zafixováním ledabyle vsunuteho motorku s vrtulkou blíž k otvoru) tlak i průtok citelně zvýšil. Ještě mě napadá, že nějaké neponorne "cerpadlo na olej" na 12V občas vídám v Lidlu, ale o něm nevím nic.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2026 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]