Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
mám na chalupě k dispozici kopanou studnu, kde se hladina drží průběžně 2,5-4 m pod terénem.
Přemýšlel jsem o čerpadle, které by mi automaticky napouštělo IBC nádrže, pokud by bylo málo dešťové vody.
Líbilo by se mi toto čerpadlo: obchod-na-webu.cz/...
1) na chalupě není elektřina, mohl bych napájet z baterie, případně doplnit menším solárem
2) pokud to správně chápu, čerpadlo může běžet i naprázdno, aniž by se poškodilo
Otázka zní - pokud je "Samonasávací schopnost až -1,8 m", tak to znamená, že bych ho musel umístit přímo do studny nad nejvyšší hladinu, protože při umístění na terén by nenasálo vodu?
Děkuji za radu.
Řekl bych to takhle:
Čerpadlo to je, takže na čerpání vody fungovat bude.
Nevím co si představuješ pod: automaticky napouštělo? Čerpadlo má komutátor a pro rozběhnutí potřebuje "vyšší" proud než normálně při běhu. Takže musí být připojené k baterii nebo jinému předimenzovanému zdroji elektrické energie. Solární panel na provoz čerpadla asi stačit nebude.
Kromě toho, trvalá instalace takového čerpadla ve studni kde je vlhkost asi dost zkrátí životnost čerpadla.
Trvalý chod čerpadla? Membránová čerpadla můžou běžet na prázdno. Asi se nepoškodí, ale rozhodně se opotřebovávají.
A jestli se čerpadlo zavzdušní, tak možná potom nedokáže znovu nasát vodu.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.