Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Čím zatmelit opakovaně praskající spáry?

Od: tm odpovědí: 3 změna:

Dřevotřískové desky v dřevostavbě jsou v interiéru na povrchu potažené jakýmsi štukem, který na první pohled vypadá jako klasická omítka a normálně se bílí. Jenže ve spojích desek se opakovaně tvoří praskliny od desetin mm klidně po 1 mm, jak stavba pracuje. Je to typické pro OKALy. Když dům stavěli, na zeď nedali žádnou perlinku či jinou textilii. Zkoušel jsem spoje přetírat různými tmely, barvami - nic nepomáhá. Poradíte, čím by šlo zatmelit nebo přetřít? Asi by to chtělo nějaký "elastický tmel"odolný vůči praskání - lze použít třeba ten z odkazu? Ideální by bylo něco hrubšího se zrníčky, aby nebylo vidět, že spoj je oproti okolní desce "vyhlazený". Natažení flexi lepidlem, perlinka + nový štuk nebo sádroš a kompletní přestavba beru až jako krajní variantu.

Děkuji za pomoc.

UNILFEX Latexový /...

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

re4zon
hodnocení

0x
Zkusit by to slo, pripadne i pu tmel s vlaknem. Problem je ze tohle sice mozna nepraskne, ale cokoliv na tom jo, takze to vydrzi do prvni malby. Jedine trvale reseni je udelat pres to stabilni vrstvu, coz je prave perlinka.
tm
hodnocení

Napadlo mě dát přes ty spoje sklolaminátovou pásku jako se dává na sádrokartonu. Čili pásky perlinky. Nevíte náhodou, jestli ta páska z odkazu má stejně velká oka jako klasická perlinka? Perlinku mám... Akorát pak bych to musel přetáhnout tmelem a zkusit například houbičkou udělat hrubší povrch, aby se to podobalo malbě okolo. Vím, že dřív se na prakskliny používaly i obvazy - ty mají malá oka a jsou slabší a víc elastické

páska opravná na /...

0rion
hodnocení

0x

Podle mě oprava omítky bude mít jen krátkou životnost. Trvalým řešením by bylo vytmelit spáry na spoji dřevotřísek nějakým epoxidovým tmelem.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2026 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]