Původní název otázky: Osudová chyba “Zaschlá” malířská páska na okně nejde sundat
Od:nojonoodpovědí:15změna:
Zdravím, udělal jsem osudovou chybu, jsem oblepil sklo papírovou páskou během malování s tím, že se k tomu pozítří vrátím a vrátil jsem se k tomu až po zimě. Věděl jsem že to půjde blbě dolů, ale stejně jsem to udělal a teď jsem zjistil, že to nejde vůbec dolů. Máte prosím někdo zkušenost jak to sundat? Zatím jsem zkoušel jen namočit horkou jarovou vodou houbičkou a ani za mák.. mám ještě k dispozici alkohol, ředidlo a aceton, ale nedělám si moc naděje. Říkám si to sklo sundat a ponořit do vody ať se to odmočí. Ale ještě k tomu je to střešní okno velux, ani nevím jak se do toho leze. Díky za případnou radu i výsměch
Mělo by to nahlodat nějaké rozpouštědlo, zkusil bych nitroředidlo nebo toluen, pokud máte jen ten aceton, tak samozřejmě nejdřív zkusit ten. Pozor na rám okna! Zbytek oškrábat nožem nebo ideálně škrabkou na sklokeramické desky, tou škrabkou by to mohlo jít i bez použití rozpouštědla.
Nepotěším. Takhle jsem kdysi oblepil kachlíkovaný sokl schodiště před nátěrem stěny. Nějak se to protáhlo a páska tam zůstala nekolik měsíců. Nešla odstranit vůbec ničím. Musel jsem 6 pater schodů škrábat starým dlátem.
Před použitím jakéhokoliv agresivnějšího rozpouštědla (nitro, toluen, trichlor...) na plastu varuji!
Já to (po dvou létech, co na to pražilo slunko) z plastového rámu plastových oken odstraňoval benzínem (nic agresivnějšího jsem si netroufl) a zbytky planžetou odlamovacího nože. Podotýkám, že novou, aby nebyla posekaná. Byla to drbačka, ale šlo to.
Tady bych se té planžety vůbec nebál. Nejdřív to zkuste postupně těmi rozpouštědly co máte k dispozici. Namočit pásku, nechat vsáknout, několikrát opakovat. U ředidla a Acetonu pozor na rám. A hlavně na to těsnění. Uvidíte, které rozpouštědlo bude stačit. A zbytky bych vzal v pohodě planžetou. Samotnou bez ručky. Sklo tím nepoškrábete. Aspoň mě se to (v jiných případech než prve jmenovaném) nikdy nepodařilo.
ze skla by to neměl být problém dostat chemicky, začal bych tech., benzinem, pak aceton, trichlorethylen, perchlorethylen a nebo toluenem. pokud bych se rozhodl škrábat, tak mosaznou škrabkou murska.
Technický benzín - ten celkem spolehlivě rozpouští všechna lepidla všech druhů lepenek, izolep, atd. V řádu vteřin... Zkuste na kousku a uvidíte. Jinak se celkem rychle odpařuje, takže a) větrat a b) když benzín vyprchá, zmizí i jeho účinek a lepidlo opět lepí, ale již je takové blemcavé, táhne se. Když mám třeba na sklenici nějakou nedobytnou samolepku, která se vodě s jarem směje do očí, postupuji následovně: . 1) vezmu si gumové rukavice 2) namočím si papírovou utěrku důkladně v benzínu a namáčím lepenku na sklenici, dokud se pěkně nenasákne 3) samolepka se při odstraňování tou papírovou utěrkou úplně rozpadne (žádná škrabka není třeba), seberu ji do té papírové utěrky 4) vezmu si druhou čistou papírovou utěrku, zase namočím, už méně, a vezmu sklenici do čista 5) umyju normálně v jarové vodě (už jako sklenici, která na sobě nikdy samolepku neměla) . Easy...
Easy...Akorát, že vůbec. Maskovací páska po pár týdnech kompletně změní strukturu a nesaje (ona ani nová moc nesaje). Lepidlo tam v podstatě není a celé se to "speče" do jednoho celku. Já, stejně jako většina těch, co to zkusila, skončil u žiletky.
Čističe na brzdy mi dneska přijdou už nějaký moc eko, aceton je v málo kterým, většina fakt jen odmaštuje, ale skoro nevoní a s lepidlem nedělá nic. Kdyžtak z těchhle sprejů spíš něco jako čistič karburátoru, ten na rukou fakt studí a voní. Ale co mi přijde jako účinná šmakulada je odstraňovač silikonu, zrovna včera jsem potřeboval odstranit z potištěné papírové krabice lepidlo z mucholapky, která za ní někdy zapadla. Líh s tím nehnul, čistič silikonu okamžitě, beze stopy a bez poškození potisku.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.