Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Snížení tlaku v topné soustavě

Od: strzuz odpovědí: 7 změna:

Potřebuji trošku snížit tlak v topné soustavě (je tam záměrně vyšší kvůli něčemu, co už jsme vyřešili a teď bych ráda o kousek snížila. Zvýšit ho umím.)

Mám 2 místa, kde cestu otevřít a vypustit. Tu starší bych radši nechala zavřenou :) a udělala to přes tohle místo na fotce - vlevo je expansní nádrž.

1) tím že ta klička zůstane otevřená, předpokládám, že vypouštím vodu z celého oběhu a ne jen z expansky (je to asi super logické, ale chci si to potvrdit)

2) co se v tomto otevírá? Hádám, že se otáčí tím úplně nakonci, to hodně zubaté placaté kolečko? :)
(beru na vědomí, že voda bude velmi horká)

3) je něco, na co jsem nepomyslela a měla bych to zvážit nebo dát pozor?

děkuji

Snížení tlaku v topné soustavě

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ttt
hodnocení

4x

dalsi cesta pres odvzdusnovaci ventily na topeni.

strzuz
hodnocení

ha... to mě nenapadlo :))

díky :)

Také bych doporučoval použít odvzdušňovák na některém radiátoru (pokud tomu něco nebrání, ale nenapadá mě, co by mělo). Považuji to za nejjednodušší.
EDIT: Než jsem to napsal, už to bylo passé... :)

pecenkav
hodnocení

4x

Čemu ten vyšší tlak vadí, pokud to nekape pojišťovákem a nebo někde jinde, tak ho tam klidně nech, on sám časem klesne

hodnocení

2x

1) ano

2) ten kohout slouží hlavně k vypouštění - natlakování expansky,v žádném případě ho nezávírejte při topení a ano tím zubatým kolečkem vypustíte vodu (snížíte tlak) ze systému

3) tlak jste zvedali dopouštěním vody? Ale i tak bych zkontroloval tlak vzduchu v expance

strzuz
hodnocení

děkuji :)

2) ano, je a zůstane otevřený :) je tam proto, abychom mohli v klidu vypustit exansku při revizích.

3) ano tlak se zvedal dopouštěním vody - expanska je letos na podzim nová a tlak byl v pořádku. Abych změřila tlak, musela bych jí vypustit a to se mi nechce :) to musí počkat do jara na revizi :)

Když je systém správně postavený, v expanzní nádobě voda není, je tam vzuch proti vzduchu. Voda se tam nemá jak dostat, na expanzce žádný odvzdušňovák není.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2026 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]