Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Dva zdroje vytápění

Od: milis®

Na vytápění do radiátorů mám elektrokotel a krbovky s výměníkem. Oba najednou je pustit nemůžu, protože se tlučou čerpadla. Prý když do okruhu přidám anuloid mohu oba zdroje pouštět najednou. Je to pravda, bude to fungovat?

19 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x
A je potřeba topit obojím najednou? Já mám u plynového kotle (s ekvitermním termistorem venku) místo pokojoveho termostatu jen rozpínací kontakt na 30°C přilepený na krbovkach. Dokud nejsou studené, plynový kotel nezapne, respektive jen hřeje tuv. Kontakt pro spínání čerpadla krbovek mám, myslím, o 10° výš. Tím je zajištěna i prodleva, pokud krbovky vyhasnou, tak plyn začne topit až po řádově 3 hodinách, takže je dost času zase zatopit "zadarmo" dřevem.
jenda22
Prilis prekombinovane. Pro topeni plynem s krbovka pred kotlem a v serii jednoduse zatopite a kotel sam pozna, ze se mu vraci tepla voda, snizi průtok plynu az vypne. Prostorovy termostat se postara o pozdejsi zapnuti kotle. Nic není potreba hlidat. Po dobrem zatepleni je ekvitermni regulace otopne vody naprosto zbytecna. U izolovaného baraku logicky vnejsi teplota nehraje zadnou roli.
Zopakuji viz výše, krbovky a kotel asi nestojí vedle sebe, sériové zapojení tak je zřejmě nereálné bez rozkopani baráku kvůli třetí trubce. Také mám oba zdroje fyzicky na opačném konci soustavy. Navíc sériové zapojení zvyšuje odpor proudění vody, takže nutný vyšší příkon čerpadla.
Prostorový termostat v mém případě nepoužitelný - v domě je 28 radiátorů, okny někdy dovnitř svítí slunce - kam ho umístit, aby reagoval na jaksi celkovou teplotu v domě? Když bude u krbovek, před odchodem pokoj vytopim na 28 a ještě po 10 hodinách tam bude 22, zatímco zbytek domu bude klepat kosu. Prosím prizpivejte tady pouze prakticky vyzkoušenými radami, ne neověřenými domněnkami.
jenda22
Proc si vymyslite? Termostat date do mistnosti, kde jste nejdele. Zvyseni odporu průtoku je zanedbatelne . Krbovky nam v serii s TČ a vidim hodnotu prutoku 1600 l / hod. Takze si vymyslite blbosti . Pisu zkusenosti a nic vam nenutim a uz vubec nepisi nejake teorie. Tak se neptejte a je pokoj.

hodnocení

0x
Možností je více. Například sekundární okruh krbového kotle může být do série s elektrokotlem a nemusí být další čerpadlo. Ideálně je jakkoliv velká akumulačka.
jenda22
Do serie je dobrá volba, bez akumulacky. Ta neprinasu vubec zadne uspory, prave naopak. Dale vam neumoznuje dosahnout vyssi teploty otopne vody prave diky ohrevu dalsich stovek litru vody. Ekonomicky to je nesmysl. Anuloid nepotrebujete. Dsksi tisice Kc zbytecne. Vse resi seriove zapojeni.
Ekonomicky nesmysl... Další tisíce navíc... Akumulačka nepřináší úspory, naopak ... Kam na to chodíte? Všichni s akumulačkou radostně vyhodili tisice, aby pak zbytečně protopil víc?
Sériové zapojení podle dotazu předpokládám není levně realizovatelné, proto tazatel hledá jiné řešení - pravděpodobně ten elektrokotel nemá v obýváku vedle krbovek, aby jen jednoduše přepojil trubky... Mě taky trvalo, než jsem vychytal, jak nahřívat pomocí krbovek zásobník TUV fyzicky umístěný o několik místností dál, přičemž mezi oběma místy vedou pouze 2 trubky rozvodu topení, rozvětvené se 4 stoupackami do celého domu.
jenda22
Akumulace je ztrata pri prenosu tepla vzdy. Dalsi ztrata je ztrata tepla. Krome toho ohrat 1000 l. vody na 60 st. je hodne energie a uplne zbytecne. Ekonomicky to ma smysl pouze u levné energie. Bez aku protopim o 30 % mene dreva a vodu snadno ohreji na 55 st. , coz s akumulackou trva sakra dele. Za 40 let topeni neni levnějsi topeni nez naprimo. Pokud to technicky jde, tak seriove, pokud ne tak ne. Jde nekomu snad o zivot? Prehanite. Topeni ma byt na jedne vetvi
V prvé řadě ztráty jsou opravdu ztráty jen v případě že akumulace je mimo vytápěný prostor. I boiler o pár stovek litrů je akumulace. Akumulace se instaluje nejen kvůli komfortu, ale hlavně aby kotel byl provozován v rámci jeho parametrů a tudíž využití energie z paliva bude maximální a větší spotřeba paliva nebude. Co doma přibyde je větší tepelný komfort a stálá teplota.

hodnocení

0x

"Oba najednou je pustit nemůžu, protože se tlučou čerpadla"...

já to mám podobně, ale čerpadla se netlučou. Jen u uhlového kotle musím na chvilku pustit čerpadlo ručně.

doplněno 20.01.26 21:44:

Ještě doplním, že v systému mám dva plynové kotle a jeden uhlový. Každý kotel může topit i sám, pro celý topný systém.

Vyjímečně topí všechny tři.

hodnocení

0x

ano anuloid vám pomůže

Co je to anuloid?

Na topení se běžně dělá sběrač / rozdělovač s ventily pro každou větev.

toto je anuloid 1-topeni-levne.cz/...

Jo, na odkazovaných stránkách je i schema. Takový řízený / regulovatelný zkrat.

Jednà se o hydraulický oddělovač primerního okruhu kde natápím a sekunderního kde odebírám teplo do radiátorů, podlahovky či výměníku bojleru.

jenda22
hodnocení

0x
Anuloid ma 1 topnou vetev a 1 nebo vice vystupu pro podlahovku plus radiátor atd. Nema 2 topne vstupy. Prakticky vam nemuze pomoci se dvema zdroji tepla. U vas tedy zustava moznost paralelního zapojeni se zpetnymi ventily .

Takže rozdělovač.

hhh

Zaprvé, anuloid se používá v elektrotechnice, je to cívka. Myslíte hydraulický vyrovnávač dynamických tlaků. Zadruhé, připojují se přes něj kaskády spousty kotlů a vždy to má jen jeden vstup a jeden výstup, kotle se zapojují paralelně.

Zde je článek, který se tomu věnuje:

Kotle a schémata /...

ladinac123
hodnocení

0x
Zajímavé... Nám to funguje tak, že voda z krbu teče do stejného vedení jako z elektrokotle, s tím rozdílem že je tam pár zpětných klapek a ty určují směr pohybu vody.
Prakticky ta voda z velké části z krbu teče napříč kotlem a do topení, něco teče napřímo, záleží na momentálním hydraulickém odporu soustavy

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2026 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]