Nejste přihlášen/a.
Na vytápění do radiátorů mám elektrokotel a krbovky s výměníkem. Oba najednou je pustit nemůžu, protože se tlučou čerpadla. Prý když do okruhu přidám anuloid mohu oba zdroje pouštět najednou. Je to pravda, bude to fungovat?
4x
Prostorový termostat v mém případě nepoužitelný - v domě je 28 radiátorů, okny někdy dovnitř svítí slunce - kam ho umístit, aby reagoval na jaksi celkovou teplotu v domě? Když bude u krbovek, před odchodem pokoj vytopim na 28 a ještě po 10 hodinách tam bude 22, zatímco zbytek domu bude klepat kosu. Prosím prizpivejte tady pouze prakticky vyzkoušenými radami, ne neověřenými domněnkami.
0x
Sériové zapojení podle dotazu předpokládám není levně realizovatelné, proto tazatel hledá jiné řešení - pravděpodobně ten elektrokotel nemá v obýváku vedle krbovek, aby jen jednoduše přepojil trubky... Mě taky trvalo, než jsem vychytal, jak nahřívat pomocí krbovek zásobník TUV fyzicky umístěný o několik místností dál, přičemž mezi oběma místy vedou pouze 2 trubky rozvodu topení, rozvětvené se 4 stoupackami do celého domu.
0x
"Oba najednou je pustit nemůžu, protože se tlučou čerpadla"...
já to mám podobně, ale čerpadla se netlučou. Jen u uhlového kotle musím na chvilku pustit čerpadlo ručně.
doplněno 20.01.26 21:44:
Ještě doplním, že v systému mám dva plynové kotle a jeden uhlový. Každý kotel může topit i sám, pro celý topný systém.
Vyjímečně topí všechny tři.
0x
0x
Prakticky ta voda z velké části z krbu teče napříč kotlem a do topení, něco teče napřímo, záleží na momentálním hydraulickém odporu soustavy
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.