Nejste přihlášen/a.
Máme nová kamna, Victoria Taro 2 F. Topíme opravdu dobrým a suchým dřevem. Přsto se skla dvířek po několikerém topení dokonale začernila sazemi. Poradíte jak je dobře vyčistit, případně co dělat aby se tak zase nezašpinila. Dík za každou dobrou radu.
Klasika je mokrá houbička, ťápnout do popela a tím ošudlat, pak setřít vlhkým hadrem nebo ubrouskem a nakonec do sucha a rozleštit.. Někdo používá noviny.
Dost může pomoct způsob topení, ale nejvíc je dáno konstrukcí kamen - pokud je dobře řešený oplach skla, tak se prakticky nezačoudí, když spadne poleno na sklo a očoudí ho, tak po odhození polena se to očistí samo a zbyde jen šedý povlak (Mám Jotulky a na nich to tak funguje...)
Jinak nedusit natolik aby to v topeništi jen nedoutnalo, správně nastavit prim/ sek. příp. i terciální vzduchy..
důvody:
1/ nevhodné topivo
2/ nevhodný způsob topení
3/ špatně používaná kamna
4/ špatně navržená kamna
1 - i suchá smolná borovice to může způsobovat
2 - kamna jsou přidušena
3 - u některých kamen se dá nastavit jak moc ne/chcete vzduchem "oplachovat" sklo
4 - s tím nic nenaděláte, některá kamna tomu jdou svou konstrukcí naproti, například nemají nijak řešen oplach skla
Sice nemám tento způsob topení, ale osobně bych sklo čistila pokaždé při skončení topení, tedy při vybírání popela.
Tedy průběžná údržba.
Určitě též existují přípravky z drogerie, pokud nevadí nějaká chemie. Čistící ubrousky na krby?
V Actionu jsem koupila zase levné čistící ubrousky na podlahu, když mi kočka na linu něco mastného vybryndá a mohu doporučit i když chemii moc doma nemusím.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.