Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak dobře vyčistit skla dvířek kamen od sazí

Od: michaeljindra odpovědí: 10 změna:

Máme nová kamna, Victoria Taro 2 F. Topíme opravdu dobrým a suchým dřevem. Přsto se skla dvířek po několikerém topení dokonale začernila sazemi. Poradíte jak je dobře vyčistit, případně co dělat aby se tak zase nezašpinila. Dík za každou dobrou radu.

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

asd1
hodnocení

4x

Klasika je mokrá houbička, ťápnout do popela a tím ošudlat, pak setřít vlhkým hadrem nebo ubrouskem a nakonec do sucha a rozleštit.. Někdo používá noviny.

Dost může pomoct způsob topení, ale nejvíc je dáno konstrukcí kamen - pokud je dobře řešený oplach skla, tak se prakticky nezačoudí, když spadne poleno na sklo a očoudí ho, tak po odhození polena se to očistí samo a zbyde jen šedý povlak (Mám Jotulky a na nich to tak funguje...)

Jinak nedusit natolik aby to v topeništi jen nedoutnalo, správně nastavit prim/ sek. příp. i terciální vzduchy..

riva
hodnocení

1x

U krbového skla to dělám tak, že ho jednou za čas demontuji (příchytky přes 2 šroubky) a odnesu do koupelny, kde můžu nasadit razantnější prostředky (voda + písek na nádobí).

Písek bych nepoužíval, obával bych se mikroskopického poškrábání a tím snadnějšího špinění.

hodnocení

1x
Už jsem se do ohně vynadival dost, takže tuhle sezónu jsem ještě nečistil. Ale dřív jsem vždycky dvířka vyndal a venku omyl zásaditým servosamponem nebo louhem, šlo to po chvíli odmoceni hladce smetáčkem, pak pořádně opláchnout.

km
hodnocení

0x

důvody:
1/ nevhodné topivo
2/ nevhodný způsob topení
3/ špatně používaná kamna
4/ špatně navržená kamna

1 - i suchá smolná borovice to může způsobovat
2 - kamna jsou přidušena
3 - u některých kamen se dá nastavit jak moc ne/chcete vzduchem "oplachovat" sklo
4 - s tím nic nenaděláte, některá kamna tomu jdou svou konstrukcí naproti, například nemají nijak řešen oplach skla

hodnocení

0x

Dělám to stejně, jak zde bylo už popsáno. Jednou za čas navlhčím houbičku do popela a očistím.

hodnocení

0x
Vlhký hadr a popel, jednoduché účinné a levné.
Sklo se bude vždy trochu špinit. Jestli je hodně do černa po kratkém čase tak to značí že kamna škrtíte a spalování probíhá špatně. Pokud topíte jenom dřeven tak úbec není třeba spodního vzduchu přes rošt, ten zasypte popelem a používejte jen vzduch z boku a z vrchu. Popel nikdy nevybírejte všechen, i slabá vrstva zvýší teplotu a zlepší splynování paliva.

hodnocení

0x

Sice nemám tento způsob topení, ale osobně bych sklo čistila pokaždé při skončení topení, tedy při vybírání popela.

Tedy průběžná údržba.

Určitě též existují přípravky z drogerie, pokud nevadí nějaká chemie. Čistící ubrousky na krby?

V Actionu jsem koupila zase levné čistící ubrousky na podlahu, když mi kočka na linu něco mastného vybryndá a mohu doporučit i když chemii moc doma nemusím.

mrfire-eshop.eu/...

id
U Jotulek bez roštu vybírám jen část popela jednou za 8 - 10 dní nepřetržitého topení. Takže po ukončení topení na jaře teprve očistit sklo by nebylo ideální.

jendad
hodnocení

0x
Za tuto sezonu jsem myslím očistil sklo dvakrát. Normálně namočím houbičku vodou z vodovodu a setřu šedavý nádech. A to tam dávám i kulanky, co syčí. Dehet na skle je dán studeným topeništěm, kdy ohniště má nedostatečnou teplotu a často velkou tepelnou ztrátu. Topeniště má být dobře zaizolováno, aby mohly hořet dřevoplyny.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2026 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]