Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak zjistit funkčnost 3f motoru bez přívodu 3f

Od: keebleek® odpovědí: 2 změna:

Kámoš se mě ptal, jak se dá změřit funkčnost 3F motoru, 4kW. Jen nějak měřením na kontaktech, pod víčkem? Tak jsem to napsal. Díky.

2 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

halamus
hodnocení

0x

Zcela to zjistit nepůjde.
Rukou, zda se volně točí.
Megmetem izolační stav, Ohmerem/univerzálním měřákem, zda všechny tři cívky mají stejný odpor. Ještě lépe, změřit impadanci cívek, ale na to má málokdo vybavení.

Taky můžete zkusit připojit s pomocným kondenzátorem běh na jednu fázi, ale to už není měření na kontaktech, pod víčkem. Hodnota kondenzárotu bude hodně velká, podle AI asi 240 µF. Nemůže to být elektrolyt, ty jsou na stejnosměrné napětí. Je možné, že pokud byste potřeboval jen zkusit, zda motor naprázdno, bez zatížení poběží, bude stačit menší kapacita "kondíku", ale nemám s tím zkušenosti.

hodnocení

0x
Ještě mě napadá jedna varianta zjištění stavu vinutí. Vzájemným orovnáním impedance cívek. Stačilo by nějaké trafo s napětím pár/desítek voltů, k němu postupně připojovat jednotlivá vinutí a měřit, nebo alespoň orientačně, třeba do série zapojenou žárovičkou, porovnat střídavý proud procházející každým vinutím. Případně na zarovicce měřit napětí, ro zvládne každý multimetr i bez rozsahu pro střídavý proud. Takhle bych orientačně zjistil/vyloučil mezizavitovy zkrat bez jiných možností měření.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2026 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]