Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jakou AL pásku do vysokých teplot?

Od: malejblbej

Zdavím, mohl by mi někdo doporučit hliníkovou (nebo jinou) pásku do vysokých teplot nad 400 stupnu Celsia? Ke spojení a utěsnění nerezového kouřovodu. Zatím jsem se dočetl, že jsou na vyšší teploty vhodné al pásky se silikonovým lepidlem, ne akrylátovým. Nic moc jsem ale nenašel.., nějakou 3M 363, ale i ta je pouze do 316 stupňů. Našel jsem i nějakou čistě silikonovou nebo pak nějaké bez lepidlové fólie, ale nevím, jak by to drželo. Jde nám primárně o utěsnění a částečně i o spoj (ten bude zajištěn ještě stahovací objímkou). Nemáte někdo s tímto zkušenost? Ve sklárnách v Nižboru jsem viděl hliníkovou, ale téměř všude se odlepovala. Zatím jsem používal na kouřovodech akrylátovou a ta se odlepuje pořád, i když je tam max 120 stupnů.
Díky a zdar

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

Zkus použít obyčejný alobal a zajistit ho ještě stahovací páskou nebo v nouzi vázacím drátem.

Červený teplotně odolný silikon má teplotu myslím do 250°C a krátkodobě snad 300°C. Nevím jestli je něco na ještě vyšší teploty.

tm
hodnocení

0x
Také mi pri zatapeni občas uniká kouř spoji v kovové komínové rouře. Zkoušel jsem zamazat spoje kamnarskym tmelem a i ten se postupně odloupl. Všechny hliníkové pásky též.

hodnocení

0x
Já znám hliníkovou snad jen tu prodávanou v Lidlu, aspoň krátkodobě mi vydržela utěsnění kouřovodu u malých kamen, ale šlo jen provizorně o pár dní, dlouhodobě nevím. Na krycím plechu svodů u auta taky držela dobře.
Pokud je možnost spoj kourovodu rozebrat a odmastit, zkusil bych DO spoje namatlat tmel pro utěsnění výfuku, nějaké patlani čehokoli zvenku začouzeneho spoje je marné.
asd1

Občas se to rozebítá, takže cement na vejfuky je nevhodný.. Kamnářský tmel, nebo bohatě stačí obyčejný jíl..

Taky jdou trubky slícovat aby neměly 1mm vakl ale seděly přesně (ale to je práce pro zámečníka)

tm
Mne se sloupal i kamnarsky tmel. Navíc otvor na čištění komínové roury je občas potřeba otevřít

asd1
hodnocení

0x

Spojovat kouřovod hliníkovou páskou, to myslíš vážně? Leda jestli chceš vyhořet...

Tak ono asi záleží kouřovod od čeho. Nějaké Petry, kde se dá rozsvítit do oranžová, to asi dlouho nepřežije, ale u něčeho s výměníkem, kde teplota kouřovodu málokdy překročí cca 200 stupňů, bych se toho při umístění a provozování někde pod dozorem tak moc nebál, kór pokud bude páska sama o sobě dostatečně utazena a nebude moc spoléhat na lepidlo. To lepidlo mi naopak o té 3M pásky z lidlu přišlo, že když se chytne na odmaštěny povrch, než že by zdegradovalo, spíš se připeče a drží neskutečně. Sám jsem pokusně pár dní provozoval Petry se samodomo výměníkem v kouřovodu a hliníkový pásky tam padla skoro celá špulka. A držela:)
asd1

Něco s výměníkem = dehet (asi proto to utěsňování?), a ten když blafne tak je to jak raketa, kam se hrabou Petry naložený uhlím a kouřovod jen lehce červenej... Hliník nemá nárok to vydržet a nějaký lepidlo na pásce už vůbec ne...

Hlavně je velký rozdíl ve slovech utěsňování x spojování... Spojování = při roztavení hliníku se kouřovod rozpadne = barák vyhoří. A v dotazu to chce spojovat, tomu rozumim že trubky nejsou do sebe zasunutý, ale na tupo.

Píše spojení a utěsnění, což chápu jako utěsnění normálních zasunutých spojů, že by někdo chtěl spojovat roury jentak natupo by mě nenapadlo ani ve snu, tak snad ani tazatele :)
I když já zrovna u toho pokusu s výměníkem na Petrama jsem to tak zbastlit zkoušel, třeba trubka strcena do díry v nerez plechu na vstupu i výstupu výměníku vystřižené jentak nahrubo nůžkama a dokola oblemcane páskou:) Vyměnil jako takovej pocházel ze zrušeného 28kw atmo plynového kotle a jeho vnější komoru, kudy skrz něj spaliny procházely, tvořila vana z pračky:) Jenom jsem chtěl prostě zkusit, jestli by jedny Petry takhle vytopily barák 2x 170m2, navíc to dokonce úspěšně jelo v kondenzačním režimu, spaliny na výstupu šly ochlazený na cca 40-50°C a dehtový kondenzát curkem vytékal ven trubičkou za tím účelem připravenou:) Ani ten jemnej výměník se překvapivě skoro nezasiral, odtékající kondenzat smýval i saze. Dalo by se to už snadno dotáhnout k dokonalosti a provést čistě, ale při velikosti těch kamínek by u nich někdo musel 24/7 stát a skoro v kuse přikládat:)
Teď mi ten samej výměník, ovivanej větrackem, slouží na výstupu 8kw naftového bufiku Vevor. Mám ho v garáži zavedený do starého komína a taky jede kondenzačne s výstupem cca 30°C a odvodem kondenzátu, takže celková účinnost by teoreticky měla být přes 100% jako u plynových kondenzáku ... Navíc předpokládám, že když spaliny takhle kondenzují už ve výměníku a ne až ve starém cihlovém komíně, musí to pro nej být jen dobře. Zatím jsem to zkusil jen chvíli, ale vychází to cca půl litru kondenzátu na litr spálený nafty, takže celkem dost, čekal jsem míň.

hodnocení

0x
Marně přemýšlím, jestli jsem někdy nějak těsnil kouřovod. Nevzpomínám si, takže asi nikdy.
Když je dobrej komín, není důvod, proč by to mělo ve spojích kouřit.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2026 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]