Nejste přihlášen/a.
Ahoj, dobrý den, mám u vany igelitový závěs kvůli sprchování. jde ho nějak donutit, aby se při zatažení hezky složil do tzv. harmoniky?
Díky za tipy, ale ne rady. Závěs potřebuji igelitový z toho důvodu aby byl čistě průhledný, protože jinak po zatažení je tam tma. A ty závěsy co na obrázku vypadají jak harmonika nejsou igelit, ale látkový a dlouho to schne a taky se to tak hezky do harmoniky nezkládá.
Obrázek závěsu z Alzy co na reklamním fotu vypadá jako harmonika, ale na živo se to tak nesloží ani omylem.
doplněno 15.01.26 17:18:
To taky nefunguje. Musí ten igelit už mít tu harmaniku asi nějak na pevno. Myslel jsem, to lehce přežehlit nebo ručně udělat tu harmoniku a pak tam třeba kápnout lepidlo jen do toho ohybu. Sice se to pak zkrátí, ale zas se to hezky zatáhne do harmoniky.
Asi by dost pomohlo, kdybys ten závěs navlékl na háčky na střídačku a tím bys na závěsu vytvořil ty požadované vlnky.
Ale podle vyrvaných ok to u tohoto igelitu už nepůjde.
A ještě by asi bylo vhodné vyměnit tu dřevěnou tyčku za něco kovového. Myslím si že po dřevě a ještě navlhlém ty očka jezdit nebudou.
To není moje fotka, to je z toho odkazu kde reklamní fotka je krásná kde to vypadá, že je i harmonika a tohle je pak fotka nějakého naštvaného kupujícího. Jinak mám plastovou tyč a jezdí to krásně, jen když to stáhnu tak je na kraji takový chuchvalec igelitu co se nesloží do harmoniky.
Závěs je z polyetylenu (LDPE), který jakžtakž drží tvar jen při dostatečné tloušťce. Aby po tepelném tvarování držel tvar, musel by být silný zhruba jako ty tácky, ve kterých se prodávají sýry nebo uzeniny (jsou také z LDPE). Ale i potom by stačilo jedno nešetrné shrnutí a záhyb by byl ten tam.
Přežehlení by (trochu) pomoci mohlo, ale mezi jednotlivé vrstvy by se musela vložit separační vrstva (např. silikonový papír), jinak se to svaří k sobě. Nebo by šlo žehličkou vytvořit ostré hrany (cik cak) jen na horním lemu. Ale dole se to stejně bude krabatit.
Aby se to poslušně skládalo do harmoniky, muselo by to být mnohem silnější. Ale také dražší, jako je třeba tohle: akvabel.cz/...
0x
Asi 50 let se nekoupu, jen sprchuji. Závěsy volím takové jako vy. Aź v posledním roce jsem objevila TEMU, za pár šestek, v různých velikostech. Koupím delší a ustřihnu tak, aby byl cca 30 cm pod horní okra vany. Nevadí mi, že se neskládá. Je natolik hezký, že mi nevadí že je vidět. Je to pekná součást koupelny. ODKAZ
Teď, asi půl roku mám tenhle. Paráda! temu.com/...
0x
Závěs musí být z měkkého materiálu - ten zachová nařasení. Číňané nepřidávají změkčovadla (ostatně ta jsou jedovatá) a jejich PVC je tuhé jak prkno - s tím nic neuděláte.
Musíte závěsu pomoci. Tip se jmenuje řasicí páska - jedna třeba tady:
KRONILLŘasící páska, bílá, 8.5x310 cm
https://www.ikea.com/cz/cs/p/kronill-rasici-paska-bila-80296955/
Bohužel, obávám se, že průhledné se nedělají, takže bude na zadní straně vidět.
---
Měkké a řasitelné jsou závěsy textilní, polyesterové nebo PEVA. Textil je v tomto případě voduodpudivý a drží řasení, materiál PEVA (poly-etylen-vinylacetát) je měkčí než PVC (igelit).
Pěkné závěsy naleznete tady - třeba vyobrazený PEVA Milky Drops - vypadá částečně průhledný.
---
Nebo poslední rada:
Z toho tvrdého igelitu nedělejte plachtu vcelku, ale rozdělte závěs na jednotlivé pruhy. Jeden pruh - dva závěsné kružky = jeden záhyb.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.